Ture i Venezia  -

tur 8 - En én-dagsstur

Tekst

 

 

En dagstur fra Piazzale Roma til Piazza S. Marco.

 

Canaletto: "S. Simone Piccolo"

 

Ofte kommer man første gang til Venezia som endagsturist, måske fra en campingferie ved Garda-søen, hvorfra der er ca. 2 timers bus-eller biltur til byen. Selvfølgelig kan man også komme til Venezia med tog, da der ankommer et ca. hvert 10. minut til STAZIONE S. LUCIA Denne side er en skitse til en rundtur på egen hånd fra ankomsten til Venezia ved et P-hus på PIAZZALE ROMA og afsluttende med en sejltur på Canal Grande tilbage til udgangspunktet. Den samme beskrivelse kan også anvendes, hvis man kommer med tog til STAZIONE S. LUCIA. Der er ikke i planen indregnet  museumsbesøg, formålet er alene at vise en del af byens mange "perler". Inden man påbegynder turen er det trods beskrivelser vigtigt, at man får købt eller skaffer sig et kort over byen.

 

a) Fra busholdepladsen og parkeringshusene (AUTORIMESSA) på PIAZZALE ROMA går man mod "centro" gennem det lille grønne område, der ligger modsat indkørslen til pladsen. På den anden side af parken krydses RIO NUOVO, går gennem endnu et grønt område og kommer ud på CAMPO S. TOLENTINI med Vincenzo Scamozzis fine kirke S. Nicolò dei Tolentini.

 

b) Hvis man kommer med tog som en-dages turist, kan beskrivelsen også bruges med dog med denne indledning. Uden for stationen holdes til venstre hen til den store fodgængerbro PONTE SCALZI, der benyttes for at kommer over CANAL GRANDE. På den anden siden holdes til højre langs kanalen hen imod kirken S. Simone Piccolo, indtil man kommer til en kanal der munder ud i CANAL GRANDE. Her drejes til venstre ad FONDAMENTA DE TOLENTINI, der følges indtil man når CAMPO S. TOLENTINI.

 

 

 

 

CAMPO S. TOLENTINI begynder så det store "stifindershow", der skal føre gennem store dele af byen. Der er stor risiko for at tabe orienteringen, men så gælder det om at holde hovedet koldt og kortet tæt til øjnene, dette kan ske ved et ophold på en af de barer, der som regel er i nærheden.

På pladsen skal man til venstre for kirken S. Nicolò Tolentini finde CALLE AMAL, der krydser en kanal, drejer let til højre ad CALLE SACCHERE og fortsætter i CALLE CHIOVERE frem til S. Rocco og Scuola Grande di S. Rocco (1550). Paladset er nøje beskrevet på siden med "tur 4".

 

I Scuola Grande di S. Rocco er de store sale (stuen og første sal) udsmykket af Tintoretto. Hvis man har tid og lyst til at se de "store" billeder, bør man ofre et besøg på dette sted, hvis udsmykning kan konkurrerer med Michelangelos mesterværker i det Sixtinske kapel i Rom.

I kirken S. Rocco er der også store billeder af Tintoretto, så man kan nøjes med at kigge ind her, hvis et museumbesøg er for tidskrævende.

Canaletto: Scuola S. Rocco

 Frari-kirken

Tilhøjre for Scuola Grande di S. Rocco kan man se apsis på S. Maria Gloriosa dei Frari, en franciskanerkirke bygget fra 1340 til 1443 i overdådig gotik. Også her bør man stikke næsen ind for at se dette Pantheon for Venezias store mænd og de mange (*) seværdigheder som findes her, kunstværker af blandt andre Sansovino, Donatello, Tiziano, Giovanni Bellini.

 

Efter et besøg i Frari-kirken vender man tilbage til CAMPO S. ROCCO og finder den lille gade CALLE SCALATER, der fører over kanalen RIO DELLA FRESCADE, derefter drejes der til venstre ad CALLE P. CROSSERA der følges hen til CALLA FOSCARI, hvor der drejes til højre over RIO DI CA'FOSCARI, hvor man ser hovedsædet for Venesia's universitet, der er indrettet i det smukke palads Ca'Foscari til venstre.

 

Ca'Rezzonico

Der fortsættes stort set lige ud forbi endnu et palads Ca'Rezzonico med et meget fint museum for 1700 tallets Venezia. Herefter krydses RIO DI S. BARNADA, ved torvet CAMPO S. BARNABA, her et en god café, hvor man kan nyde en genstand og betragte de forbipasserende. Til højre for kirken gennem en portåbning (bemærk de gule skilte oppe på husmuren) fører ruten videre over RIO MALPAGA, RIO DELLA TOLETTE frem til Galleria dell'Accademia.

I dette museum findes Venezia's største malerisamling med billeder af kunstere fra det 14. til det 18. århundrede, blandt andet Bellini, Mantegna, Giorgione, Tintoretto, Tiziano, Veronese og Carpaccio, så der er nok at se til, hvis tiden og lysten rækker.

 

Herfra skal man krydse over byens hovedpulsåre - CANAL GRANDE - ad en udsædvanlig stor og smuk træbro PONTE ACCADEMIA.

På den anden side fortsætter turen forbi S. Vitale (kirken blev grundlagt i 1000 tallet, men den nuværende kirke er fra 1700 tallet. I koret kan man se to billeder af Carpaccio: "S. Vitale omgivet af helgener" og "Fire helgener der tilbeder den Hellige Jomfru") frem til CAMPO FRANCESCO MOROSINI, hvor man kan se S. Stefano (inden for findes 3 pragtfulde billeder af Tintoretto).

 
 

S. Stefano

S. Maria Zobenigo

Midt på pladsen finder man CALLE SPEZIER, der fører til CAMPO S. MAURIZIO, der fortsættes stort set lige ud forbi S. Maria Zobenigo (Her bør man aflægge et hurtigt besøg for at se et billede af Tintoretto og et af Rubens). Endnu en kanal krydses og videre ad CALLE LARGA XXII MARZIO til S. Moisè og så endelig SALIZZADE S. MOISE, der fører direkte ind på PIAZZA S. MARCO, og alle dens overdådige herligheder. PIAZZA S. MARCO er altid en fantastisk oplevelse, men pladsen er et mirakel af skøn­hed når den opleves i et tidligt morgengry, uden de sædvanlige menneskemasser, der taler alverdens sprog.

Når man kommer ind på pladsen ser man lige for i den anden ende Basilica S. Marco et af hovedværkerne i den romansk- byzantinske arkitektur udstyret med portaler, kupler, skulpturer, fresker.

 

Canaletto: Piazza S. Marco set fra lagunen   

Indvendigt er der de mest utrolige mosaikker og hovedalteret - Pala D'Oro - hvor man skal huske at komme om på bagsiden og se guldudsmykningen, hvis der er plads for mængden af turister.

Hvis man har lyst til at se kirken oppefra og komme tættere på mosaikkerne er der en opgang til højre for hovedindgangen. Heroppefra er det også muligt at komme ud på balustraden­ bagved de fire antikke bronceheste, og herfra har man få et godt udsyn over pladsen og de omliggende paladser.

 

Udenfor på pladsen står Campanilen, der med sine godt 96 meter kan ses over hele lagunen. Til højre for S. Marco ligger Palazzo Ducale fra 13. årh. der er et flot eksampel på den venetianske-gotik, her skal man gå ind ad den smukke hovedport (1442) og se den elegante gård og den store trappe, der fører ind til paladsets sale og den store malerisamling.

Til venstre for kirken ligger Torre Dell'Orologio, klokketårnet som siden 1496 har slået timeslagene.

Går man helt ud til kanalen ved de to søjler med Markusløven og S. Teodore, og går til venstre kan man fra den første bro over RIO DI PALAZZO se den berømte Ponte dei Sosperi (Sukkenes bro), der forbinder Palazzo Ducale med fængslet, hvor de berømte blykamre findes.

 

 

  

Lige overfor pladsen på den modsatte side af lagunen ligger den meget smukke kirke S. Maria della Salute (1650) udført i venetiansk-barok. Tilbage på pladsen fortsættes forbi S. Marco til Torre dell'Orologio, hvor man går gennem en portåbning ad MERCERIE DELL'OROLOGIO, en gade der forbinder PIAZZA S. MARCO med RIALTOBROEN. Hele den pågældende strækning - LE MERCERIE - er typisk venetiansk, men meget overrendt af turister, der slentrer forbi de elegante og dyre butikker. Her på dette strøg findes mange uskyldigt udseende spisesteder uden spisekort udenfor, men pas på, de kan være ret så dyre og præget af turister.

 

Målet for den fortsatte tur er Ss. Giovanni e Paolo og Verrocchios berømte rytterstatue af lejesoldaten Colleoni. MERCERIE følges frem til CAMPO S. ZULIAN med kirken S. Zulian (Guiliano) inde til højre. Der holdes til højre rundt om kirken og lige frem ad CALLE DELLE BANDE til S. Maria Formosa med den smukke kampanile fra 1600-tallet. Også denne gang går langs kirkens facade og krydser det meget smukke torv, der er en af de mest karakteristiske pladser i Venezia, det blev engang man anvendt til åbent teater. På den anden side af pladsen går man ad CALLE LUNGA, der følges frem til CALLE OSPEDALE, hvor der krydses et par kanaler, og så skulle man komme ud ved apsis til den store SS. Giovanni e Paolo. Kirken følges mod venstre til hovedindgangen og foran på torvet står den imponerende rytterstatue. Der bør aflægges et besøg i den rigt udsmykkede kirke.

Canaletto: Piazza SS. Apostoli

Efter kirkebesøget og eventuelt en forfriskning på baren medens man beundrer den smukke statue fortsættes forbi Scuola S. Marco's fornemme facade over RIO DEI MENDICANI ad CALLE LARGA G. GALINA over to kanaler, hvorefter der drejes til venstre til S. Maria dei Miracoli (1489), der hører til en af "perlerne" i venetiansk bygningskunst på den orientalske pragt og mange kostbare marmorindlægninger i murene.

Fra S. Maria dei Miracoli fortsættes der over broen til venstre for indgangen ad CALLE MIRACOLI hen til SALIZZADA S. CANCIANO, hvor der drejes til venstre og få meter efter er der mulighed for at dreje enten til venstre eller højre. To muligheder for en afslutning på turen.

 

Til højre krydser man RIO DI SS. APOSTOLI over til CALLE CATTECUMEN, hvor der lige efter drejes til venstre til CAMPO SS. APOSTOLI med kirken SS. Apostoli fra det 16. årh. CAMPO Ss. APOSTOLI forlades ad STRADA NUOVA, der er anlagt i dette århun­drede som en hurtig forbindelse mellem RIALTO-BROEN og STAZIONE. Lidt fremme i STRADA NUOVA ved nr. 3942 finder man i venstre side den lille CALLE DELLA CA' d'ORO. Hernede finder man Venezias mest berømte palads Ca'd'Oro bygget i 1421-40. Den ydre skønhed af dette palads skal ses fra kanalsiden, så derfor bør man (nok) sejle forbi det med en "vandbus". Den indre skønhed kan iagttages ved at besøge Galleria G. Franchetti, der har indgang i den lille sidegade, der fører ned til Canal Grande.

For enden af sidegaden er der et stoppested for vaporette linea 2, der fører tilbage til PIAZZALE ROMA eller STAZIONE.

 

 
 

Til venstre går turen mod syd over RIO S. GIOVANNI CRISOSTOMO forbi S. Giovanni og videre fremt CAMPO BARTOLOMEO og så er man ved RIALTOBROEN. Denne 48 meter lange og 22 meter høje bro er bygget i 1592, og regnes for den mest berømte bro i Venezia. Her bør man sætte sig på baren ved kanalkanten og nyde, betragte det fantastiske mylder af motorbåde, gondoler m.m. samtidigt med en læskende drik.

Også herfra kan man tage en vaporetto til parkeringspladsen på PIAZZALE ROMA.

 

Og endelig er der muligheden for det store turistflip. Le Mercerie begynder på CAMPO BARTOLOMEO, og så følger man blot skiltene til PIAZZA S. MARCO. En tilbagetur fra S. Marco kan altid foregå med en Vaporetto, stoppestederne finder man til højre for de to søjler nede ved Canal Grande.

 

Uanset hvilken vej man vælger til endagsbesøg i Venezia, så vil man blive godt træt og mæt af indtryk.

 
  Har du lyst til at følge en anden tur gennem Venezia så klik på et af nedenstående forslag

- Tur 1. Canal Grande

- Tur 2. Rundt på Pz. San Marco

- Tur 3. Mest Dorsoduro

Tur 4. Mercerie, San Polo & San Croce

-  Tur 5. Cannarego & Castello

-  Tur 6. Castello & Giudecca

-  Tur 7. Cannareggio & Ghetto