Firenze

Ture i byen

Tekst

 

* Tur 1

(En oversigtstur)

* Tur 2

(fra Ponte Veccio til Duomo)

* Tur 3

(Fra S. Croce til Loggia Mercato)

* Tur 4

(Fra ponte Vecchio til S. Maria Novella)

* Tur 5

(Den store Medici-tur)

* Tur 6

(Program for en kunsttur)

* Tur 8

(En tur til Fiesole)

 

Tur 7

Program for en-dags rundtur i byen

 

Dette er et forslag til en hurtig rundtur i byen på ca. 4 timer. Denne kan bruges som en introduktion eller hvis man nu kommer til Firenze som endagsturist. Timetallet rækker ikke til besøg i kirker, markeder eller museer, man ser udelukkende herlighederne udefra, så der er tid til en forfriskning undervejs.

 

En gåtur gennem renæssansen og Firenzes guldalder kan begynde ude ad VIA CAVOUR på PIAZZA S. MARCO, hvor en af Firenzes mest berømte kirker er beliggende.

 

S. Marco

Cosimo Medici lod i 1434 både kirken og det tilhørende kloster restaurere og overlod det til dominikanermunkene fra Fiesole. Fra Angelico udsmykkede munkeceller, korridorer og sale med fresker i de mest vidunderlige farver. Det var fra dette kloster prior Savonarola  i 1494 ledede et republikansk styre, der truede med at ødelægge store kunstneriske værdier. Dette styre var så fanatisk, at selv klokkerne i klostret blev pisket, og det hele endte med, at paven og de rige familier fik Savonarola brændt på torvet foran rådhuset.

 

Fra pladsen fører VIA V. BATTISTI til

 

Piazza Annunziata

Pladsen er tegnet af Brunellecshi som den første egentlige plads holdt i renæssancestil. Han nåede selv at bygge Ospedale degli Innoncenti, hittebørnshospitalet i 1419, det øvrige er udført efter hans tegninger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

San Marco

 

Ospedale degli Innoncenti,

Den ene side af pladsen udgøres af facaden til Santissima Annunziata, servitterordenens moderkirke fra 1250. Midt på pladsen står en rytterstatue af Ferdinando I (Medici), udført af Giambolonga i 1608.

Turen fortsætter ad VIA DEI SERVI, hvor man for enden kan se Brunelleschi's smukke kuppel på domkirken. Gaden er kendt for sine mange smukke paladser blandt mange andre skal man bemærke

-   nr. 12 Palazzo Sforza-Almeni

-   nr. 15 Palazzo Niccolini. Dette er fra 1550, her skal man forsøge at kigge ind i gården, hvor der er flotte arkader og en stor loggia.

 

Fra VIA DEI SERVI drejes der til højre ad VIA DE'PUCCI,

-   nr. 1. Palazzo Incontri i nr.1 og

-   nr. 2-6 Palazzi Pucci, der er sammenbygget af tre forskellige paladser. Pucci-familien har boet i Firenze siden det 13. årh. Nu er en del af paladset beboet af modeskaberen Emilio Pucci.

 

 

 

Benozzo Gozzoli: "De hellige tre konger"

Palazzo Medici-Ricardi

Palazzo Medici-Ricardi

Paladset blev bygget i 1444 af arkitekten Michelozzo. Som regel er det muligt at gå ind i gården og se på resterne af fordums herligheder. Fra gården er der adgang til Medici-museet med de pragtfulde lokaler på første sal, her bør man i kapellet se Benozzo Gozzoli's imponerende billede "De hellige tre konger", hvor Medici-familien er portrætteret, og det toskanske landskab fremtræder i al sin herlighed.

 

Man fortsætter forbi paladset ad VIA DE GORI frem til PIAZZA S. LORENZO med Mediciernes hovedkirke

 

S. Lorenzo

Kirken er opført af Brunelleschi fra 1421. Kirkekomplekset rummer mindst 6 af verdenskunstens højdepunkter:

-   Kirkerummet med prædikestole af Donatello.

-   Capella Vecchia tegnet af Brunelleschi, dette regnes for at være en af juvelerne i renæssancearkitekturen.

-   Klostergården tegnet af Brunelleschi

-   Biblioteca Laurenziana med trappen af Michelangelo

-   Fyrstekapellet og Michelangelos Capella Nuova.

 

Til højre for kirken i de smalle gader ned mod Firenzes store marked for levnedsmidler, findes det store turistmarked med tøj, læder, postkort og andet tingel-tangel. Turen fortsætter ad gaden til venstre for den manglende kirkefacade, og få meter efter er man ved

 

Man krydser hovedgaden Via Cavour, på det højre modsatte hjørne ser man det gigantiske

 

San Lorenzo - Capella Vecchia

 

Piazza Duomo

 

 

Piazza del Duomo

Byens stolthed domkirken og hvad dertil hører, det store "marmorbrud". Her ser man dåbskapellet S. Giovanni fra 1059, her er de beundringsværdige døre af Pisano og Ghiberti, Giottos campanile fra 1334.  Domkirken S. Maria del Fiore blev påbegyndt i 1296 og afsluttet med Brunelleschis pragtværk, kuplen i 1463.

Kampanilen er udsmykket med nogle af renæssancens fornemmeste skulpturer skabt af blandt andre Donatello og Ghirberti.

 

Ved Loggia del Bigallo, der blev opført 1351-58 af det ældste velgørende florentinske broderskab, fortsætter turen ad den mondæne indkøbsgade VIA DE'CALZAIUOLI, frem til

 

Or San Michele

Dette tidligere kornmagasin blev indrettet som kirke i 1337-50 og de udvendige nicher blev udsmykket med værker af Donatello, Ghirberti og Verrochio. I det indre er Orcagnas marmoralter absolut et besøg værd.

Fra Uldvævernes palads bagved Or San Michele er det muligt at komme op i de tidligere lagerrum ovenpå kirken, hvor en række af de originale kunstværker opbevares i restaureret stand.

 

Efter en tur rundt om kirken går man frem til

Logge del Mercato Nuovo fra 1547.

Her finder man broncesvinet, der er omtalt i H.C. Andersens bog "En digters Bazar". Dette er en kopi af en romersk marmorskulptur, der findes i Uffizi-museet. Traditionen fortæller, at klapper man svinet på næsen, skulle der være store chancer for at vende tilbage til Firenze.

 

I VIA PORTA ROSSA kommer man ind i et kvarter med små snævre gader med mange rester af de middelalderlige tårnhuse.

Uldvævernes palads

 

 

 

Piazza del Trinita

På den lille plads der ligger først på venstre hånd, ser man Palazzo di Parte Guelfa, paladset med den udvendige trappe blev påbegyndt i det 14. årh. og blev færdiggjort efter Brunelleschi's planer mellem 1418 og 1458.

På pladsen ser man endvidere den tidligere S. Maria Sovraporta, der nu er folkebibliotek, og til højre ligger Palazzo dei Giandonati fra det 14. og 15. årh. og Palazzo Granacci fra det 15. årh. med restaureret udsmykning. Lidt fremme i VIA PORTA ROSSA i venstre side ligger en af Firenzes mest spændende seværdigheder

 

Palazzo Davanzati

Paladset blev bygget i midten af det 14. årh. med typiske symmetriske portaler og vinduer. Det er idag indrettet som museum, der giver et indtryk af, hvordan en familie levede i et middelalderligt florentinsk palads.

                                   

Der fortsættes lige frem ad VIA PORTA ROSSA til PIAZZA DI TRINITA, hvor der igen er en ophobning af seværdigheder:

På højre side i nr. 1 Palazzo Bartolini-Salembeni (1517-20) og til venstre for gadeudmundingen i nr. 2, ser man det store Palazzo Spini, der blev påbegyndt i 1289. Med dette palads kunne Spini-familien beherske broen Santa Trinita.

Overfor paladset ses kirken S. Trinita. Facaden er fra 1593, men allerede i 1077 påbegyndte man den første kirke på dette sted. Herinde finder man de berømte fresker af Ghirlandario, hvor den Hellige Franz' liv bliver skildret. Ude midt på pladsen står Colonne delle Giustizia skænket af pave Pius IV. til storhertug Cosimo I. til erindring om sejren ved Montemurlo 1537.

 

Palazzo Davanzati - gården

Palazzo Rucellai

Sløjfe 1:

Hvis der allerede nu skulle være ømme fødder eller mangel på tid, drejer man fra Via Porta Rossa til venstre og krydser Arno ad Ponte Santa Trinita (anlagt 1252) og støder til hovedturen ved Palazzo Di Bianca Capello i Via Maggio 26.

                                   

Fra VIA PORTA ROSSA drejes der til højre ad VIA TORNABUONI, i denne gade er der flere paladser

nr.  5  Palazzo Giacconi; bygget 1551-64

nr. 15  Palazzo Viviani della Robbia; restaureret i 1693, nu er det turistinformation.

nr. 16  Palazzo Corsi; ombygget i 1857.

nr. 19  Palazzo Giacomini-Landerel

 

Palazzo Strozzi

Paladset blev bygget fra 1489 - 1504 af familien Strozzi, der var en af familien Medici's konkurrenter. Bygningen regnes for en af perlerne i renæssancens paladsbyggeri, i dag er det hovedsæde for flere kulturelle institutioner og der afholdes ofte store kunstudstillinger i den ene fløj af bygningen.

 

Ved Palazzo Strozzi, drejes der til venstre ad VIA VIGNA NOUVA, hvor man i nr. 18  finder

 

Palazzo Rucellai

Paladset blev opført fra 1450 efter Leon Battista Alberti's tegninger. Det regnes for et af de fornemmeste florentinske renæssancepaladser, i dag indeholder det et fotomuseum, dette er et besøg værd alene for at se lokalerne. Overfor paladset skal man se den smukke loggia, hvor der sikkert er indrettet en lækker butik.

 

Turen fortsætter ned ad VIA VIGNA NUOVA frem til PIAZZA GOLDONI, hvor man i nr. 2 ser Palazzo Ricasoli, der blev påbegyndt i 1475, navnet smager af vin, da familien i dag som dengang er storproducenter af chiantivin.

Fra pladsen krydser man ned til floden, og der fortsættes over PORTE ALLA CARRAIA fra 1218 og dermed den næstældste bro i Firenze.

Palazzo Strozzi

 

S. Spirito - kirkerummet

På PIAZZA N. SAURO drejes til venstre ad VIA S. SPIRITO, der følges indtil man når VIA DE COVERELLI, hvor der drejes til højre så man følger kirkebygningen rundt til PIAZZA S. SPIRITO. På torvet er der en fremragende bar, hvor der er muligheder for fine panini og et godt glas vin inden den kulturelle tur fortsætter. For enden af pladsen er så hovedindgangen til et nyt af Brunelleschi's  mesterværker

 

S. SPIRITO

Augustinerkirken blev opført fra 1434 - 82.

 

Ved pladsen drejes der til højre ad VIA MICHELOZZI. Her i nr. 9  finder man en af Firenze's bedste spisesteder Trattoria La Calinga, men er det ikke tiden til et udsøgt italiensk måltid fortsættes ufortrødent ligeud til VIA MAGGIO 26, hvor der slås et smut til venstre for at se på

 

PALAZZO DI BIANCA CAPELLO

Paladset i nr.26 er opført i 1570-74 og regnes for et af de smuk­kest udvendigt dekorerede paladser fra denne periode. Det er opført til Storhertug Ferdinando's elskerinde, han selv boede kun få minutters gang herfra i Palazzo Pitti.

 

Sløjfe 2:

Skulle man have for meget tid, er der i VIA MAGGIO 26 et utal af smukke bygninger, så på en lille tur op og ned ad gaden kan man ses:

-   nr.  2 Casa Pitti

-   nr.  7 Palazzo Ricasoli fra 1520-32

-   nr. 11 Palazzo Michelozzo

-   nr. 13 Palazzo Corbinelli fra det 16. årh.

-   nr. 15 Palazzo Corbinelli-Ridolfi  fra det 15. årh.

-   nr. 28 Palazzo Peruzzi  fra 15. årh.

-   nr. 30 Palazzo Biliotti fra begyndelsen af det 16. årh.

-   nr. 42 Palazzo Corsini  fra det 17. årh.

-   nr. 43 Casa Ridolfi fra det 14. årh.

 

Palazzo di Bianca Capello

Kaffeehaus i Boboli-haverne

I VIA MICHELOZZO fortsættes over i SCRUCCIOLO DE' PITTI frem til PIAZZA PITTI med det utroligt store PALAZZO PITTI

Paladset blev påbegyndt for den stenrige købmand Luca Pitti omkring 1457, måske anvendte man tegninger af Brunelleschi revideret af Leon Battista Alberti, men senere da Pitti-familien blev indblandet i en sammensværgelse mod Medici-familien overtog denne familie paladset, der senere blev ombygget og udvidet som sæde for storhertugerne.

 

SLØJFE 3:

De trætte drejer til venstre ad VIA DEL GUICCIARDINI for få hundrede meter efter at finde PONTE VECCHIO, hvor de vil finde hovedturens fortsættelse.

 

I paladset findes flere seværdige museer, men denne gang går turen ind i gården og ud i Boboli-haverne (der skal desværre løses entré), der med sine løbegange, busketter, terrasser, cypresalle'er, trapper, springvand, statuer og amfiteater er et af de smukkeste eksempler på italiensk havekunst. Vi søger direkte op mod "bar" eller "kaffeehaus" for en forfriskning inden der fortsættes op til Forte di Belvedere bygget i 1590-95. Fra intet andet sted har man en så strålende udsigt over Firenze, så nær og så overskuelig. Denne udsigt alene burde være hele spadsereturen værd. Efter at have nydt udsigten skal man desværre samme vej tilbage til slottes hovedindgang.

 

Herfra fortsættes til venstre hen til

 

Palazzo Pitti

Ponte Vechio

Ponte Vecchio

Dette er byens ældste bro, der fører over Arno på det smalleste sted. Broens historie fører tilbage til romertiden, hvor der i 123 blev talt om at den første træbro blev erstattet af en stenbro. Fra det 13. årh. har der været værksteder på broen, de blev dog erstattet af fine forretninger i 1593, da hertugen ikke ønskede "beskidte" værksteder på sin vej til palazzo Pitti.

VASARI byggede den lukkede korridor der løber ovenpå butikkerne, denne forbinder Palazzo Pitti med det gamle regentsæde Palazzo Vecchio.

 

På den anden side af broen drejes der skarpt til højre og man følger Vasari's korridor frem til PIAZZA DEL UFFIZI, der helt omgives af

 

Gli Uffizi

Dette "kontorpalads" blev påbegyndt i 1559 efter Vasari's planer. Her lå storhertugdømmet Toscana's vigtigste ministerier i forbindelse med rådhuset Palazzo Vecchio. Men allerede fra 1581 samlede man en del af hertug Francesco's kunstsamling i den øverste etage, og siden blev dette galleri udbygget af forskellige medlemmer af Medici-familien.

 

Fortsætter man gennem PIAZZA D. UFFIZI kommer man frem til Firenzes centrum,

 

PIAZZA SIGNORA. Her kan man så finde alle herlighederne:

 

Gli Uffizi set mod Palazzo Vecchio

Donatello: "Judith og Holofernes"

Palazzo Vecchio

PALAZZO VECCHIO          

Det blev bygget fra 1299 og udbygget indtil 1588. tårnet blev færdiggjort i 1302. Dette var hovedsædet for byens styre indtil storher­tugerne flyttede til palazzo Pitti i 1559. I 1865-71 medens Firenze var hovedstad i det nysamlede Italien, var palazzo Vecchio hovedsædet for det italienske parlament. Fra 1872 har det været kommunens hovedsæde.

Statuerne foran Palazzo Vecchio:

* Michelangelo's "David",

* Donatello's "Judith og Holefernes"

* Bandinelli's "Herkules dræber Cacus".

Foran Paladset ved "Judith og Holefernes" er der en mindeplade for det sted, hvor Savonarola blev brændt efter at han havde været udsat for tortur inde i paladset.

 

LOGGIA DEI LANZI           

bygget 1376 - 81, og rummer en betydelig skulptursamling.

 

NEPTUNSPRINGVANDET

Det er ret så kedeligt for denne smukke plads, det blev bygget af Ammannati fra 1575

 

RYTTERSTATUEN AF COSIMO I

udført af Giambologna fra 1587-95

 

På en tur rundt på pladsen kan man i

-   nr.10 (østsiden) se Handelskammeret fra 1359, og

-   nr. 7 (nordsiden) se Palazzo Uguccioni fra 1549.

 

Turen fortsætter venstre om palazzo Vecchio ad VIA D. GONDI, hvor man ved bagsiden ser man Palazzo Condi tegnet i 1490 af en anden af renæssancens store arkitekter Sangallo.

 

Bandinelli: "Herkules dræber Cacus"

Palazzo Vecchio

Palazzo Peruzzi

Sløjfe 4:

Her kan de trætte og svage igen skyde genvej, idet de drejer til venstre ad VIA DE LEONI op mod PIAZZA S. FIRENZE og Bargello, hvor turen omkring S. Croce støder til.

 

Vi krydser VIA D. LEONI og fortsætter ad BORGO DEI GRECI ud til PIAZZA DANTE. På vejen herud ved VIA DE'BENTACCORDI skal man lade øjnene følge husrækkens linje. Her har man bygget ovenpå og ind i det gamle romerske amfiteater, så her skal man følge husrækken begge veje, og derved fornemme størrelsen af teatret.

Til venstre på PIAZZA DE'PERUZZI kan man se Palazzo dei Peruzzi fra det 13. årh. Det er bygget ind i ruiner fra romernes amfiteater. Peruzzi-familien kapel med nogle berømte fresker af Giotto finder man ovre på den anden side af VIA DEI BENCHI i

 

S. CROCE.

Franciskanerkirken blev påbegyndt allerede i 1226 og fortsat videreudbygget indtil 1385. Santa Croce er en af de rigest udsmykkede kirker i Firenze, her finder man blandt andet kunstværker af Giotto og Donatello. Endvidere er det et florentinsk Pantheon idet Michelangelo, Galilei, Ghirberti, Alfieri, Rossini, Kepler og mange andre er begravet her.

 

Fra PIAZZA DANTE krydser vi igen VIA DEI BENCHI, men denne gang ad VIA ANGUILLARA, der fører tilbage til PIAZZA S. FIRENZE, hvor der drejes til højre ad VIA DEL PROCONSOLO. Her møder man det bedst bevarede palads fra middelalderens Firenze.

 

S. Croce

Bargello, gården

BARGELLO.

Dette er det ældste rådhus i Firenze opført i 1254-61, som hovedsæde for borgmesteren "Capitano del popolo". Nu rummer det et af byens bedste museer med store værker af bl.a. Donatello, Ghirberti, Luca della Robbia og Michelangelo.

 

Lige overfor på venstre side af gaden kan man finde indgangen til byens ældste og fornemmeste klosterkompleks

BADIA DI FIRENZE,

der blev påbegyndt allerede i 978 af benediktinerne. Herinde finder man midt i den støjende storby den rolige klostergård, hvor der er udsigt til det gamle romanske tårn.

 

Turen fortsætter opad VIA PROCONSOLO mod DUOMO. Men der er et par ting undervejs fra Badia,

nr. 11 Palazzo Pazzi- Quaratesi  bygget i 1478 med Sangallo som arkitekt, tidligere blev det regnet for at være et værk af Brunelleschi.

nr. 15 Palazzo Nonfinito bygget mellem 1593 og 1612 for Alessandro Strozzi. Nu rummer paladset det antropologiske museum.

 

Herefter når vi så frem til korsiden af Duomo lige overfor på den anden side af gaden ligger

 

Museo di Opera del Duomo. DOMKIRKEMUSEET.

Herinde findes udsøgte værker af Donatello (blandt andet træskulpturen af Maria Magdalena), en af Michelangelos Pieta, Brunelleschis model af domkirkekuplen og fire nyrestaurerede felter fra dåbskapellets paradisdøre af Ghirberti. Hvis man har tid, bør dette museum have høj prioritet.aaaaaa

 

På hjørnet af VIA PROCONSOLO og PIAZZA DEL DUOMO, er der en bar, hvor man får Firenze's bedste og billigste sandwich'es, men det bedste er, at det ikke koster ekstra at sidde ned medens man nyder herligheden, det vil sige udsigten til den fabelagtige kuppel.

 

24. august 2009 / ot

Campanilen på Badia di Fiorantino