Sicilia

Palermo - ture i byen

Tekst

 

* Tur 1 - Palermo

* Tur 2 - Palermo

* Tur 3 - Palermo

* Spise- og drikkesteder

 

 

Tur 2

 

kvarteret fra Via Maqueda ud mod havet

 

S. Agostino

Den oprindelige kirke er fra 1200-tallet, facaden er fra de første år af 1300-tallet og indgangsportalen er gotisk. Indenfor er kirken en-skibet og ombygget i 1671. Stuk dekorationerne er fra 1711-1729.

Indenfor:

5. alter i hs: Madonna del Soccorso (1300-tallet)

5. alter i vs: Træ-krucifix

 

Fra S. Agostino tilbage til Via Maquada, der krydses og ad Via Bandiera.

 

Sløjfe

Fra S. Agostino tilbage til Via Maquada, hvor der holdes til venstre. Så følges gaden til Piazza Verdi, hvor man på venstre hånd har den store teaterbygning Teatro Massimo

Fra pladsen kan man holde til højre frem til Museo Archeologico (**). Dette er ganske simpelt et fantastisk museum, der indeholder sarkofager, statuer, bronze-arbejder, vaser og mosaikker. Her er det hele samlet.

Fra Museet holdes til højre ad Via Roma ind mod centrum til Piazza Domenico og Palazzo Termine-Pietratagliata, hvor man så kan følge den anførte rute.

 

Palazzo Termine-Pietratagliata

Via Bandiera no.14.

Paladset er bygget i 1573 i gotisk-catalansk stil. I 1700-tallet blev der restaureret med en stor salon udsmykket med fresker. Ved en restaurering i 1930 blev der etableret ”l’anacronistica finestra angolare”.

 

S. Agostino, portal

Græsk vase fra 470-450 f.Kr

Museo Archeologico, Palermo

S. Domenico

Kirken er et af de mere kendte barokbygninger i byen. Bygningen blev planlagt i 1640 og var færdigbygget i 1724 og facaden var færdig i 1726. Allerede i 1300 lå her et kloster, der blev udvidet i 1458.

Indenfor:

Kirken er opbygget som et latinsk kors, tre skibe adskilt af kraftige søjler. Kirkerummet fungerer som et Pantheon for de rige Palermo-familier, hvorover der er rejst adskillige Canova-inspirerede monumenter.

 

Oratorio del Rosario di S. Domenico (*)

Åbent alle hverdage 09.00-13.00.

Indenfor finder man et orgie i stukarbejder af Giacomo Serpotta, dette er en af grundene til den anførte (*). Den anden grund er

Altertavlen:

* Antonie van Dyck: ”Madonna del Rosario, con S. Domenico e le patrone di palermo” (*) fra 1624.

 

S. Cita eller S. Zita

Åbent alle hverdage 09.00 -13.00

Oprindeligt hed kirken S. Mamiliano. Der er grundlagt i 1369, ombygget i 1586-1603 og facaden er fra 1781. Kirken blev alvorligt medtaget ved bombardementet i 1943, men er genopbygget. Kirken er treskibet og udsmykket med genstande fra den oprindelige kirke.

Her findes flere værker af Antonello Gagini.

 

Oratorio di S. Cita (*)

Åbent alle hverdage 09.00-13.00.

Også her skyldes (*) Giacomo Serpottas fantastiske stukarbejder udført i perioden 1688 til 1718. Blandt motiverne er:

* ”Misteri del Rossario”

* ”Battaglia di Lépanto” ved indgangsdørene.

Serpotta: Battaglia di Lepanto

Oratorio di S. Cita

 

S. Giorgio di Genovesi

I dag er dette en ex-kirke (sconsacrata). Blev bygget af en koloni af genovesi i Palermo 1576-1581. Facaden er meget enkel, tredelt. Indenfor er kirkerummet et latinsk kors med tre skibe og marmorsøjler. 

 

S. Maria di Porto Salvo

Projekteret 1526 og indviet i 1586. Indenfor. Et smukt treskibet kirkerum med søjler og buer. 

 

S. Maria della Catena (*)

Opført i begyndelsen af 1500-tallet og er et eksempel på en gotisk-catalansk stil med typiske renæssance-elementer. Den har en portico med tre buer udsmykket med basrelieffter af Vincenzo Gagini.

 

Porta Felice

Rejst i 1582 som hyldest til Marcantonio Colonna (sejrherren i slaget ved  ) og man anvender navnet på hans hustru donna Felice Orsini.

 

Foro Italico

Den klassiske spadserevej langs havet, grundlagt samtidig med Porta Felice.

 

Piazza Marina  og Giardino Garibaldi

 

Palazzo Chiaramonte (*)

Paladset kan beses i forbindelse med udstillinger. Paladset er et af de mest kraftfulde sicilianske familiepaladser fra det 14. årh. Opførslen blev påbegyndt i 1307 af Manfredi Chiaramonte og færdiggjort i 1380 med al sin udsmykning. Fra midten af det 15. årh. har det været hovedsæde for adskillige delvis offentlige tribunaler.

 

Palazzo Chiaramonte

Palazzo Abatellis

Galleria regionale della Sicilia

Palazzo Abatellis (*)

Lukket september 2008 pga ”restauro”, det ser omfattende og langvarigt ud.

Paladset blev påbegyndt af Francesco Abatellis i 1490 i en sen gotisk-catalansk stil. Det blev alvorligt beskadiget i 1943, men restaureret i 1954.

I dag rummer paladset

Galleria regionale della Sicilia (*).

Herinde blandt mange andre stjernemærkede værker findes flere fantastiske billeder:

* Antonello da Messina: “L’annunziata” (**), “S. Gregorio Magno” (*), “S. Agostino” (*), “S. Girolamo (*) alle fire billeder dateres 1473.

* Jan Gossaert: “Trittico di Malvagna” (**) 1510

* Francesco Laurana: “Busto di Elenora d’Aragona” (**) 1471.

 

S. Francesco d’Assisi (*)

Den nuværende struktur er den tredje på stedet og opført fra 1255-1277. Den sidste radikale restaurering fandt sted efter bombardementet i 1943. Facaden er fra 1302 og portalerne er fra slutningen af det 16. årh.

Indenfor er kirkerummet opdelt i tre skibe adskilt af cylindriske søjler. I hovedskibet har Giacomo Serpotta (1723) opsat allegoriske statuer. Men også Gagini-familien (Antonello, Antonio, Domenico og Giacomo) har været på spil i udsmykningen.

 

Oratorio di S. Lorenzo (*)

Etableret 1569 af Compania di S. Francesco. Det indre har en fantastisk stuk-udsmykning af Giacomo Serpotta udført i perioden (1698-1710). Dette skulle være et af hans hovedværker omfattende 10 statuer (fx la Carità og l’Elemosina) 8 små historier (fx scener fra S. Lorenzos og S. Francescos liv) og et kvadrater med ”Martirio di S. Lorenzo”. Udover det er der så over alteret

* Caravaggio: ”Nativita di Gesù” (1609). Billedet blev stjålet i 1969.

 

Antonello da Messina: "Virgin Annunciate"

Palazzo Abatellis

 

Antonello da Messina: "S. Gregorio I"

Palazzo Abatellis

 

Antonello da Messina: "S. Agostino"

Palazzo Abatellis

 

Antonello da Messina: "S. Gerolamo"

Palazzo Abatellis