Siena

Velkomst

Tekst

 

Denne del af rejsenoter er endnu ikke færdiggjort. Først kommer teksten og så billeder. Det vil ske så hurtigt som muligt.

Afsnitte om Siena vil omfatte følgende sider

 

* Ture i Siena

* Spis og drik i Siena

* Noter til historien

* Kunstnerne i Siena

 

 

 

 

 

Si 'e Siena

 

Siena er på alle områder Firenze's modsætning, såvel i bystruktur som i historie. Hvor Firenze har bredt sig i en dal ved en flod, har Siena gemt sig oppe på tre smalle bakkekamme. Hvor Firenze's historie rækker tilbage til romerriget og helt frem til Italiens samling i 1860-66, med bygningsværker fra alle perioder, så er Siena's historie sammenfaldende med middelalderen, og dens bygninger er helt domineret af denne tids stilart - gotikken. Siena er middelalderens by - alle andre byer blegner sammenlignet med dette fantastisk velbevaret, ægte og lyslevende arkitektoniske museum.

 

Med byens beliggenhed på en y-lignende bakkekam, løber stort set alle gaderne efter højderyggen og udgør et net af parallelle gader, der er forbundet med smalle gyder eller trapper. Alt er meget snævert og dette understreges af, at alle husene er bygget meget høje så følelsen af middelalder melder sig hurtigt, når man går ind i dette spindelvæv af et gadenet.

 

Det første møde med Siena vil ofte være et "en-dags" besøg, og det kan være en anstrengende oplevelse, men den er så absolut tiden, besværet, omkostninger og trætheden værd. Herefter vil man sikkert vende tilbage for i ro og mag at nyde denne vidunderlige by. For nok er Siena mindre end Firenze og har færre seværdigheder, men dem de har er ganske enestående. Byen har en helt egen charme og karakter med en atmosfære af fred og kunstnerisk udtryk i byens arkitektur og billedkunst, som Firenze ikke kan hamle op med.

 

Siena er farverne på husene, tagene, mursejlerne, de smalle skrå gader med over- og underførelser, stilheden ved Fontebranda, paladserne, panforte, den storslåede, pralende, torre del Mangia, duerne, regnen, men frem for alt freden og drømmene på Il Campo.

 

Rejsenoterne falder i to dele, den første del der er rettet mod det mere turistmæssige ved et besøg i byen, hvordan man finder vej til seværdighederne, og hvor det er muligt til en fornuftig pris at få noget godt at spise og drikke under besøget. Den anden del er indeholder nogle leksikale oplysninger om Sienas historie og om de vigtigste kunstnere og deres værker.

 

27. december 2009 / ot

Il Campo - Siena