Byer i Nordøst-Italien

Ture i Bologna

Tekst

 

- Tur 1 i Bologna

- Tur 2 i Bologna

- Noter til historien

- Spis- og drik i Bologna

- Kunstnere

 

Tur 3

   

Museo Civico Archeologico, Archiginnasio, S. Francesco og Metropolitana.

 

Udgangspunktet for turen er Piazza Maggiore, hvor man går venstre om S. Petronio.

 

Museo Civico Archeologico

Museet blev grundlagt i 1881 ved sammenlægning af en række mindre samlinger, og i dag rummer det en enstående samling fra den italienske jernalder og etruskerkulturen.

Udover det den gamle del rummer bygninger også Museo del Risorgimento.

 

Ved siden af Museo Civico i Via Archiginnasio finder man det store hertugelige palads.

 

Archiginnasio

Paladset er opført i 1563 betalt af  kardinal Carlo Borromeo under pave Pio IV (1559-1565) og det var indtil 1803 hovedsædet for Bolognas universitet. Fra 1838 har bygningen været hjemsted for Biblioteca Comunale, et af Italiens rigeste offentlige biblioteker med mere end 600.000 bøger, 2.500 incunabler, så det er værd at kigge inden for. Bygningen har en elegant gård og loggia, hvor der overalt er ophængt mindeplader for rektorer, lærere og andre vigtige personer gennem universitets historie. I gården modsat indgangen finder Capella di S. Maria dei Bulgari, hvor der hænger en smuk ”Annunciazione” udført af Calvert.  På første sal finder man det interessante Teatro Anatomico (1638-1649) bygget i træ af Antonio Levanti.

 

Palazzo Archiginnasio - Biblioteca Communale

S. Francesco

Fra Archiginnasio tilbage til Piazza Maggiore forbi kirken over til Palazzo Comunale og ud ad Via IV Novembre, Piazza Rosevelt, Via Porta Nuova til Piazza Malpighi og  S. Francesco.

 

S. Francesco

Kirkebyggeriet blev påbegyndt i 1236 som en af de første indviet til helgenen fra Assisi. Kirken var færdigbygget 1263. Kirken led svær overlast under 2. verdenskrig, den var dog færdigrestaureret i 1949. Til venstre for kirken ligger Cappella S. Bernardino. Kirken er udstyret med to  campaniler, den laveste er fra 1260 og den hø­jeste er fra 1402 og udført af Antonio di Vicenzo.

Det storslåede indre er treskibet adskilt af otte­kantede søjler, der bærer de gotiske buer. Den smukke apsis har helt sikkert været til inspiration i andre af Bolognas store kirker, her skal man beundre det gotiske marmoralter bygget af Pier Paolo dalle Masegne i 1392. Sakrestiet er bygget af Antonio di Vicenzo, herfra er der udgang til - det ene af de to klostre, der er tilknytttet S. Francesco - Chiostro dei Morti med et stort antal grave. Herfra er der også mulighed for at komme op i campanilerne. Det andet kloster Chiostro Grande er der adgang til fra Piazza Malpighi.

 

Efter besøget i S. Francesco går man nordpå ad Piazza Malpighi til den store hovedgade Via Ugo Bassi og ved Fontane del Nettuno drejes der til venstre ad Via dell’Indipendenza til Metropolitana – Bolognas domkirke.

 

 

Torre Azzoguidi

 

Metropolitana ( S. Pietro )

Traditionen fortæller at her lå en af de første kristne kirker. Omkring år 1000 blev her opført en kirke indviet til S. Pietro, den brændte dog ned i 1131 og blev erstattet af en romansk katedral i 1184. Den led gennem tiden skade blandt andet ved et jordskælv i 1222. Den nuværende kirke blev påbegyndt i 1605 og kun få dele af den gamle romanske kirke er be­varet, blandt dette er campanilen fra det 13. årh. og de to løver i rødt marmor der flankerer hovedindgangen.  Den storslåede facade er udført af Torreggiani (1743-1755).

I korskæringen kan man se

* Lodovico Carraci: ”Annunciazione” (1619), dette er kunstnerens sidste arbejde.

 

En fortsættelse af turen fra Metropolitana:

Bagved kirken finder man et ”gammelt” kvarter. En lille spadseretur højre om kirken ad Via Altabella (her kan se campanilen) til Palazzo Arcivescovile (13. årh.) herfra kan man se den imponerende apsis til Metropolitana. Til højre det 60 meter høje Torre  Azzoguidi (12. årh.) og i Via Alò finder man det 59 meter høje Torre Prendiparte. I Via Albiroli kan man se et middelaldertårnhus og på hjørnet til Via Goito i nr. 16 ligger Palazzo Bocchi. Der er nok at se på gennem en lille slentretur.

 

En anden turmulighed fra Metropolitana er at krydse Via dell’Indipendenza og følge Via Manzoni.

- Chiesa della Madonna di Galliera. Kirken er genopbygget  i 1479 med en flot renæssancefacade fra 1484. Kirken har et rigt udsmykket indre. Freskoerne på væggene i kirkerummet beskriver scener fra S. Filippo Neris liv. 

(Filippo Neri (1515-1595). Italiensk præst og mystiker. Han fik i 1540 godkendt oratorianernes kongression af verdenspræster. Filippo Neri er Roms skytshelgen, han blev helgenkåret i 1622.)

 

- nr. 6: Palazzo Conoscenti (1300-tallet)

- nr. 4: Palazzo Ghisilardi Fava (1400-tallet) med en smuk gård og en dobbelt loggia. Dette er nu en garabinieri-kaserne.

- nr. 2: Palazzo Fava fra midten af 1500-tallet. Delvist optaget af et hotel.

 

Ved at dreje til højre ad Via Galliera kan man komme gennem en af Bologna fineste gader flankeret af paladser fra 15.-18. årh.

- nr. 14: Palazzo Felicini-Fibbia (1497)

- nr. 21: Palazzo Gamberini (16. årh.)

- nr. 13: Casa Bertoni fra slutningen af 1400-tallet men stadig med gotiske elementer.

- nr.  8: Palazzo Aldrovandi-Montanari fra 1700-tallet med en facade af Torreggiani (1752).

- nr.  3: Palazzo Calzoni 1529.

 

S. Pietro - Metropolitana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Madonna di Galliera