Barcelona

Ture i Byen

Tekst

 

* Forsiden

 

* Tur 1. Det gotiske kvarter

* Tur 2. La Rampla og Raval

* Tur 3. La Ribera

* Tur 4. L'Eixample & Gràcia

* Tur 6. Montjüic 

* Tur 7. Udflugter

 

Tur 5.

Barceloneta

Turen begynder på  Placa del Portal de la Pau, hvor de spanske vicekongers palads tidligere lå (palæpladsen) ude midt på pladsen står den store "Columbus-søjle" (Mirador de Colon), der er 50 meter høj jernsøjle. Søj­len blev rejst i forbindelse med verdens­udstillingen i 1888. Her kan man komme på toppen og nye udsigten over havet og bjergene omkring Barcelona.

Fra Moll de les Drassanes afgår der hvert 30. minut små udflugtsbåde (golondrinas) til hele havneområdet.

 

* Drassanes

Den vigtigste bygning på plad­sen er Drassanes, det største og bedst bevaret skibsværft, der har fungeret siden 1378. I det 13. og 14. århundrede kunne man her bygge op til 30 skibe samtidigt. Store dele af den flå­de, der besejrede Osmannerne i slaget ved Lepanto 1571 var bygget på Drassanes. I bygningerne kan man besøge Museu Maritime, der blandt andet har modeller af historiske skibe.

 

Parallel med den store Passeg de Colon løber Moll de la Fusta som en promenadevej krandset med mange fiskerestauranter. Og fra pladsen fører en træbro kaldet Rambla del Mar over til Moll d'Espanya, hvor der også ligger flere kendte restauranter, men man kan også besøge Europas største Aquarium, der blev åbnet i september 1995. Her skulle der svømme omkring 80 hajer og mere en 300 forskellige fiskearter.

 

 

 

 

På den venstre side af Passeig de Colon er der to bygninger, man skal bemærke

 

* Capitania General

Det gamle militære hovedkvarter med et meget smukt 1800-tals gårdrum.

 

Bagved Capitania General finder man kirken

 

* Esglesia de la Mercé

Dette er den eneste kirke i Barcelona med en konveks-konkav barokfacade.

 

Placa d'Antoni Lopez ligger byens hovedpostkontor der er udsmykket med karakteristiske catalonske murmalerier fra begyndelsen af 1900-tallet. Fra pladsen fortsættes der ud ad Passeig Isabell II, hvor der på venstre ligger

 

* Llotja de Mar

Her har Barcelonas børs til huse i en bygning opført i det 14. og 15. århundrede. Efter at bygningen i en periode efter Den Spanske Arvefølgekrig - der betød Det Aragonske Kon­gedømmes endelige opløsning - havde fungeret som kaserne blev den ombygget i  1760'­erne, hvorefter den nu fremtræder med en nyklassicistisk facade. Efter ombygningen blev bygningen overtaget af handelens organisationer. Typisk var det handelsorganisationerne, der først blev reorganiseret efter det katalanske sammenbrud i 1714. La Llotja var center for den srdeles dynamiske handelskapital i  det 18.og 19. århundrede og har været rammen om utallige manifestationer af katalansk økonomisk magt i moderne tid.

Bygningen er tilgængelig også for ikke børsfolk, specielt gården  med de mange appelsintræer og skulpturer og den store hall er absolut et besøg værd.

 

Foran Llotja de Mars står monumentet for "Den Katalanske Ånd"

 

* Font del Geni Català

Monumentet er fra 1852, og et af de første utvetydige "katalanistiske" monumenter, der hylder katalansk foretagssomhed.

 

* Parxos d'en Xifré

Denne bygning fra 1836 ligger over for Børsen og udviser den samme demonstrative katalanske selvbevidsthed som Font del Geni Català. Selvbevidstheden kom i første omgang med den genvundne handelsposition, efterhånden som Catalonien blev integreret i spansk kolonihandel. Josep Xifré  - søn af en falleret købmand i Arenys de Mar - blev en af Spaniens rigeste mænd af handlen på Cuba. Hans fornemme residens her på havnen er smykket med overflødighedshorn og medaljoner, der hylder søfart og industri - og fortæller også hvor rigdommen kommer fra: de fjerkronede indianerhoveder.

 

Ikke så langt længere fremme ligger Spaniens ældste banegård Estació de Franca fra 1848. Efter en restaurering af banegården i 1992 ligner indgangsområdet en teaterfoyer og den filigranagige jernkonstruktion i tøndehvælvingerne minder om et cirkustelt.

 

Fra Estació de Franca er der tre muligheder:

* Man vender tilbage til Passeig Isabell II, hvor Barcelonas ældste restaurant (1836) "Set Portes" med sine syv døre. Dette sted danner en slags første indgang til havnekvarteret Barceloneta.Placa de Pau Villa kan man inden et besøg i Barceloneta tage en tur gennem Museu d'Historia de Catalunya museet for Cataloniens historie.

 

Barcelonetas bebyggelse strækker sig tilbage til 1719, da den kastillianske kong Philipe V indrettede et citadel i det nuværende Parc de la Ciutadella. For at få citadellet central placeret i havnekvarteret blev ca. 10% af byens huse ryddet, og da de mange hjemløse blev et sikkerhedsproblem anlagde man Barceloneta - "det lille Barcelona" - på det eneste frie område inden for voldene, en sandbanke nedenfor citadellet. Den besynderlige byplan, der er lavet af militæringeniører, er kendetegnet ved sine smalle bygningskroppe uden gårde og lange lige gader, der alle er orienteret i retning mod Ciutadelas kanoner.

 

* Man kan gå en tur rundt i kvarteret, der i forbindelse med Olympiaden i 1992 blev kraftigt ombygget, eller kan man  gå langs havnefronten til Ciutadella-Villa Olimpia.

Der fortsættes mod højre ad Avindguida Marquiès de l'Argentera ind i Parque de la Cituella, byens største park der blev anlagt i forbindelse med verdensudstillingen i 1888. Her kan man se resterne af det citadel, der blev opført for at kontrollere byen efter den spanske erobring i 1714. Det var her Casanova sad fængslet i 1768 for at have sovet med den catalanske generalkaptajns elskerinde. I parken kan man besøge flere seværdigheder som :

-          Museu Geologica

-          Museu Zoologia

-          Museu d'Art Modern

-          Parlament de Catalunya

-          Parc Zoologic

 

* Der fortsættes mod højre ad Avindguida Marquiès de l'Argentera forbi stationen og til højre ad Passeig de Circocomval.Lacio frem til Ciutadella-Villa Olimpia.

Port Olympic er et levende center med restauranter, cafeer og barer, hvor Barcelonas befolkning morer sig både sommer og vinter.

 

17-03-2011 / ot