Barcelona

Ture i Byen

Tekst

 

* Forsiden

 

* Tur 1. Det gotiske kvarter

* Tur 2. La Rampla og Raval

* Tur 3. La Ribera

* Tur 4. L'Eixample & Gràcia 

* Tur 5. Barceloneta

* Tur 7. Udflugter

Tur 6.

Montjuïc

 

Højdedraget Montjuic i Barcelonas sydvestlige hjørne er et sports-, kultur- og fritidscenter for var centrum for de olympiske lege i 1992. Navnet kan tolkes som det Jupiters bjerg - "Mont Jovis" eller som Jødebjerget - "Mont Judaicus".

Mod øst falder bjerget stejlt ned mod havet, og her fremgår tydeligt bjergets strategiske betydning i Barcelonas historie.

Først i begyndelsen af 1900-tallet skete der en begyndende urbanisering af bjerget i forbindelse med verdensudstillingen i 1929. Til dette internationale skue blev der opført 15 paladser, en række paviljoner, en spansk landsby og et stadion. En del af disse bygninger i nærheden af Placa d'Espanya udgør fortsat et europæisk messecenter. I 1972 blev Miró-stiftelsen anlagt på bjerget og endelig i skete der store renoveringer og ny­byggerier i forbindelse med Olympiaden i 1992

 

Som udgangspunkt for en tur på Montjüic er valgt Placa de Espanya. På denne plads markerer to kampaniler - venetianske tårne - indgangen til messeområdet og Avinguda Reina Maria Christina og den gigantiske fontæne, alt dette blev anlagt i forbindelse med verdensudstillingen i 1929.

 

Ved indgangen til den store plads, hvor vejen Avingudar del Marques de Comillas fører op til Montjüic kan man se en af de smukt restaurerede pavillioner.

·        Pavello Mies van der Rohe.

Denne pavillion der er restaureret i 1984 blev tegnet af mies van der Rohe til den tyske del af verdensudstillingen. En smuk bygning med en klar og enkel linjeføring og nøgtern elegance.

 
 

 

 

·        Fuente Magica

Det magiske ved dette fontæneanlæg viser sig om aftenen i sommermånederne og på festdage, hvor vandstråler, lys, farver og lyd skaber et prægtigt skue.

 

·        Palau Nacional

Dette palads hører til blandt Barcelonas vigtigste seværdigheder. Paladset blev opført i forbindelse med verdensudstillingen i 1929, men det gennemgik en omfattende ombyg­ning i 1992-1993. I 1934 blev Museu Nacional d'Art de Catalunya, der har en omfatten­de samling af romansk og gotisk kunst. Her findes måske den største samling af romanske vægmalerier. I 1997 blev den gotiske samling genåbnet efter 8 års restaurering, så her kan man nu se mere end 400 billeder i kronologisk orden fra det sen 13. årh. til slutningen af det 15. årh. katalansk gotik.

 

 

For enden af Passeig de las Catalanes ved Carrer de Lleida nr. 59 finder man blomstermarke­det.

·        Merat de les Flors

Merat de les Flors er indrettet i en verdensudstillingens pavillioner. Fra 1984 har bygnin­gen dog været anvendt som teater med musik- og danseforestillinger. Man bør kigge inden­for i foyen for at se den smukke bygning.   

 

På vej op bjerget ad Avingudar del Marques de Comillas finder man den "spanske landsby" fra verdensudstillingen.

·        Poble Espanyol

Indgangen til dette områder udgøres af to tårne "torres de Avila" og inden for kan man finde bygninger opført i stilarter fra forskellige dele af Spanien. Der er også mulighed for et museumsbesøg i "Museu d'Arts, indústries i Tradicions Populars".  

 

Højere oppe skifter Avingudar del Marques de Comillas navn til Avingudar de l'estadi, der fører op til den olympiske ring. Her kan man også komme til ved at gå rundt om Palau Nacional ad Madrona forbi Museu Etnològic, Museu Arqueològic eller om søndagen gennem Jardins de Joan Maragall.

 

·        INEFC  Montjüic

·        Palau d'Esports Sant Jordi

Tegnet af den spanske arktitekt Arata Isozaki.

·        Estadi Olympic

Dette stadion blev oprindeligt bygget til verdensudstilling i 1929 og fandt den alternative olympiade "Olimpíada Popular" sted i 1936. Ved denne lejlighed var mere end 20 natio­ner og 5000 sportsudøvere indbudt til et demokratisk modspil til Hitlers olympiske lege i Berlin. Natten før åbningshøjtideligheden udbrød Den Spanske Borgerkrig og "fredslege­ne" blev aflyst. Det gamle stadion var i brug indtil 1955 så var det for forfaldent, så til Olympiaden i 1992 måtte man bygget et nyt stadion, der har plads til 50.000 tilskuere.     

 

En anden tur opad bjerget mod Estadi Olympic kunne tage sit udgangspunkt ved Merat de les Flors og gå opad Carrer de Lleida.

 

·        Jardins Laribal

Dette er den første have der blev anlagt på Montjüic.

 

 
 

·        Grec Teater

Dette smukke amfiteater blev bygget i 1929 og fungerer i sommermånederne som hjemsted for en kulturfestival med musik- og teater på programmet.

 

·        Fundació Miró

Bygningen er mindre pompøst end de mange verdensudstillingspaladser, men den er som Mies van der Rohes tyske pavillion fra 1929 skabt med stor elegance, hvor elementerne sten, lys og vand skaber en smuk helhed. Bygningen er tegnet af arkitekten Josep Lluís Sert i 1975 og herfra er der en fantastisk udsigt over Barcelona.

 

·        Palau Albèniz 82

Dette tjente i 1929 som kongepavillion nu bruges paladset og den smukke have af Barce­lo­na til indlogering af fornemme gæster.

 

·        Jardins de Joan Maragall

Denne er kun åben for offentligheden søndag mellem 10.00 og 14.00. For haveelskere skulle denne være særdeles skøn.

 

Fra Avinguda de Miramar ved Piscian Muncipal ikke langt fra Fundació Miró kan man bruge Transbordador Aeri, der begynder nede ved Carrer Nou de la Rambla, opad mod fæstningen.

 

·        Castell de Montjüic

Fæstningen blev opført i forbindelse med Den Spanske Arvefølgekrig 1701-1714. Fæst­ningen har bragt megen ulykke over Barcelona. Det var herfra at det madrilenske militær efter 1714 kunne holde byen i skak, og det var herfra at den sociale uro i det 19. århundrede blev bombarderet og i det 20. århundrede flød blodet i fæstningens gård efter henrettelserne af oppositionens mænd. Først i 1960 afgav Franco fæstningen til byen, der indrettede et militærmuseum i bygningerne.

  

·        Placa del Mirador

Herfra er der en fantastis udsigt over hele havnen og bydelene ud til havneområdet.

 

·        Jardins Mossén Costa i Llobera

 

·        Parc d'Atraccions

 

·        Jardins Mossèn Cinto Verdaguer

 

 

17-03-2011 / ot