Barcelona

Tekst

 

Velkommen til "Rejsenoter's" afsnit om Barcelona.

Siderne vil blive opdateret efter princippet:

Først tekst, siden billeder

 

 

* Ture i byen

* Spise & drikkesteder

* Noter til historien

* Kirker & museer

* Kunstnerne 

 

Barcelona

Barcelona er den vigtigste handels-, industri- og havneby i Spanien. Byen er hovedstad i provinsen Catalüna, ca 2 millioner indbyggere, der bor med ansigtet mod havet omgivet af bjerge mod nord og vest samt Montjuicfæstningsbjerget mod sydvest.

Moderne, arkitektonisk smukt opbygget storby på en smal, frugtbar kyst­slette, omgivet af bjerge. Industri: skibsværft, bomuld, silke, jern, våben, glas, fajance.

Naturmæssigt har Catalonien alt. Fra bjergkæden, Pyrenærerne i nord over skovklædte højdedrag, forrevne klipper med små, pittoreske vige til vidtstrakte vinmarker, oliven- og appelsinlunde og lande sandstrande i syd. I april kan man stå på ski Pyrenæerne den ene dag og bade i Middelhavet den næste.

 

Under Francos diktatur var Barcelona en "undertrykt" storby. Francos kraftige nedprioritering af Barcelona til fordel for Madrid var med til at uddybe kløften mellem de to spanske storbyer. Da Franco døde i 1975 var Barcelona en relativt underudviklet storby, med ringe infrastruktur, overbefolkning og mange faldefærdige beboelseskvarterer. Den 17 oktober 1986 blev Barcelona udnævnt som vært for de olympiske sommerlege i 1992 og derefter kom der for alvor gang i byens udvikling. Næst efter 1850-1860 er 1986-1992 den periode i Barcelonas historie der er ofret flest ressourcer på fornyelse. Enorme beløb blev brugt på at bygge veje og tunneller, udbygge metroen, istandsætte bygninger og modernisere idrætsanlæg. Af samtlige opgaver, var den mest succesfulde sandsynligvis omdannelsen af den gamle industrihavn og moderniseringen af havnekvarteret Barcelonetta. Barcelona blev igen åbnet ud imod havet, industrihavnen blev flyttet sydpå og Barcelona har i dag en dejlig strand, samt en flot og imponerende havnepromenade.

 

17-03-2011 / ot

Gaudi: La Sagrada familia