Berlin

Ture i Byen

Tekst

 

* Forsiden

* Tur1 - Prenzlauer Berg

* Tur2 - Unter den Linden

* Tur3 - Kurfyrstendamm

* Tur4 - Nicolaiviertel

* Tur5 - SpandauerVorstadt

* Tur6 - Kreutzberg

* Tur7 - Potsdam & Sanssouci

* Spise- og drikkesteder

* Årstal og historie.

* Navne i Berlin

 

 

Tur 3.

Kurfürstendamm & Charlottenburg

 

U-bahn til Wittenberg Platz eller S-bahn til Zoologische Garten, fra den ene eller anden station til Breischeidplatz, der er det vigtigste centrum i City-West, omkranset af de store shoppinggader: Kurfürsendamm, Tauentzien-, Kant- og Budapester Strasse. Allerede i 1920’erne pulserede det kulturelle liv omkring Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche med caféer og cabareter, teatre og store biografer midt blandt de fornemme boligkvarterer og fashionable forretninger. Efter de voldsomme ødelæggelser under Anden Verdenskrig genopstod området i helt ny skikkelse med højhus- og rækkehusbyggerier, medens S- og U-bahnhof Zoo efter byens deling overtog rollen som Vestberlins hovedbanegård.

 

I Tauentzienstrasse

·   KaDeWe

Et mageløst stormagasin grundlagt 1907 med et 60.000 m2 butiksareal er det vist verdens andetstørste varehus.. Læs noterne under spise- og drikkesteder

·   Europacenter

En 22-etagers skyskraber, kronet af en Mercedes-stjerne, der kan ses viden om, blev opført i 1965. Det var det første indkøbscenter efter amerikansk mønster i Europa. Det var det Forbundsrepublikken præsenterede for berlinerne som Vestens udstillingsvindue.

Midt på pladsen står den fantasifulde ”Jordklodefontæne”, der er udført af Joachim Schmettaus.

 

Karl Hemmeter: "Den opstandne Kristus"

* Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche.

Den nyromanske kirke blev bygget af Franz Schwechten i perioden 1891 til 1895 og skulle sikre den første tyske kejser et strålende eftermæle. Med sit 113 meter høje tårn var den Berlins højeste bygning og var midtpunkt for storborgerskabets og den statslige repræsentation i det Neuer Westen.  Efter et bombeangreb den 23. November 1943 stod den som ruin og under Den Kolde Krig var den vartegn for det frie Vesten, symbolet på Vestberlins udholdenhed og genopbygningsvilje. Fra 1959 til 1961 blev der omkring dette mindesmærke opført et firdelt nybyggeri efter tegninger af Egon Eiermann. Byggeriet består af et ottekantet kirkerum med et lille rektangulært sakristi, et sekskantet klokketårn og et firkantet kapel. Alle bygningsdele har fladt tag og væggene er opbygget af betonrammer, hvori er indsat i alt 33.000 glassten, fremstillet i Chartres. De bader kirkerummet i et dybblå halvmørke. Over alteret svæver den gyldne genopstandne Kristus udført af Karl Hemmeter.

I et kapel til højre for indgangen kan man se et gribende madonnabillede ”Stalingrad Madonnaen” udført julen 1942 af Kurt Reuber.

I ruinen er der en mindehal med mosaikker og bygningsfragmenter fra den gamle kirke, i hvis midtpunkt står såvel en Kristusfigur, som et kors af spigre fra katedralen i Coventry, der blev ødelagt af tyske bomber.

 

Langs Kurfürstendamm findes en lang række berømte caféer og restauranter som fx Café Kranzler (nr 18); Cafe Möhring (nr. 215); Kempinski-Eck (nr. 27) Kopenhagen (nr. 203) og Ciao Ciao (nr. 156).

Men lad dem nu være og hold fra Ku’damm til venstre ad Fasanenstrasse og find lidt nede Café im Litteraturhaus, der er et spændende sted til en kop kaffe eller et måltid (Beskrivelse i afsnittet om ”Spise og drikkesteder”).

 

 

* Käthe Kollwitz Museum, Fasanenstrasse 24, lukket tirsdag, ellers åbent 11-18.

(I afsnittet om personer bagerst i noterne er der en omtale af Käthe Kollwitz)

Museet har til huse i gadens ældste bygning (1871), et senklassicistisk palæ og det er helt helliget grafikeren og billedhuggeren Käthe Kollwitz. Samlingen rummer omkring 200 værker, tegninger, grafiske arbejder, plakater og skulpturer, der belyser en af 1900-tallets mest kendte kvindelige kunstneres arbejde. Museet blev grundlagt i 1986. Samlingens højdepunkter er raderingerne til ”Et væveroprør” (1898), træsnitsserien ”Krig” (1922/23) og ”Mindeark for Karl Liebknecht” (1919/20) og en række selvportrætter fra 1888 til 1938. I alt et vigtigt tværsnit på over 100 tegninger og grafiske arbejder.

 

Fra museet går turen videre ned ad Fasanenstrasse, på højre side er der flere spændende gårdpassager, der er et besøg værd. Der holdes til højre ad Lietzenburger Strasse, der følges frem til Sachsische Strasse, igen til højre frem til Kurfürstendam, der krydses over i Bleibtreu Strasse, der følges frem til S-Bahn broen. Før broen ligger det gode spisested ”Zillemarkt” og når man lige efter broen drejer til højre ligger endnu et fint spisested ”De 12 apostle” (begge steder er omtalt i afsnittet om spisesteder)

 

* Savigny Platz

Selv om pladsen gennemskæres af Kant Strasse, har det været muligt at bevare pladsen som den stod i slutningen af 1800-tallet. Store og stille trækransede gader med facader i jugendstil løber sammen i en lille skov af parasoller. Cafeerne er fulde af liv til langt ud på natten takket være de studerende fra de nærliggende universiteter.

 

Fra Savigny Platz er der udover en spadseretur på ca. 30 minutter, flere muligheder for at komme til det store museumsområde omkring Sloss Charlottenburg, hvor der findes elleve museer.

1.  Man kan forlade pladsen i det diagonalt modsatte hjørne af S-bahn, gå ad Carmerstrasse til Stein Platz, hvor man på den anden side af Hardenbergstrasse finder et bus-stop for M45, der har stoppested ved Sloss Charlottenburg.

2.  Forlad pladsen ved Kant Strasse og spadsere hen til U-bahnhof Wilmersdorfer Strasse, hvor man tager U-bahn linje 7 til ”Richard Wagner Platz”. Herfra til fods ad Otto Suhr-Allee til Louisen-platz og det sidste stykke ad Spandauer Damm til Sloss Charlottenburg.

 

Museer og samlinger slottet i centrum er den vestlige del af Berlins kulturelle centrum. Nedenfor følger en kort beskrivelse af hvad der vises på de elleve museer, som man nok ikke får besøgt på en gang. 

 

* Schloss Charlottenburg; Spandauer Damm 10-22. www.spsg.de,  Åbent afhængigt af årstiderne, men tirsdag-søndag 10-18:

Transport - S 41, 42, 46 (Westend); U2 (Sophie-Charlotte-Platz); U7 (Richard-Wagner-Platz); Busser: M45, 109, 309.

Dette er Berlins største Hohensollern residenz nu indrettet som slotsmuseum. Det mest betydningsfulde bygningsværk i byens vestlige del, tegnet af Johan Arnold Nering (1695-1699) og oprindeligt kaldet Lietzenburg, men efter dronning Sophie Charlottes død blev det opkaldt efter den første slotsfrue. Den barokke hovedbygning til sommerslottet blev udbygget af Friedrich Eosander von Göthe, efter at kurfyrst Friedrich III i Königsberg i 1701 havde kronet sig selv til Kong Friedrich I af Preussen. Bygningen blev i 1713 udvidet med Orangeriet og yderligere forsynet med Kuppeltårnet, hvorefter Friedrich den Store betroede Knobelsdorff opgaven med at bygge den østlige tilbygning. Med Schloss-theater, bygget mellem 1788 og 1791 under Friedrich Wilhelm III, strakte slotsbygningerne sig nu 505 meter i længden. Efter et bombeangreb i 1943 udbrændte slottet næsten totalt, der først efter årtiers restaureringsarbejde er blevet bragt tilbage til sit oprindelige udseende.    

I forgården står rytterstatuen af ”Den store Kurfyrste” udført af Andreas Schlüter (1696-1697).

I dag kan man opleve slottets pragtfulde sale, kunsthistoriske mesterværker, de stemningsfyldte haveanlæg, der giver et fint indblik i den brandenburg-preussiske hofkultur i perioden fra 1600 til 1900-tallet.

 

Den store kongelige park (haverne) rundt om slottet er en rekonstruktion efter Anden Verdenskrig, hvor man ved hjælp af gamle stik kunne genskabe det oprindelige anlæg. Umiddelbart bag slottet er anlagt en barokhave i fransk stil, anlagt i strengt geometrisk mønster med blomsterbede i fantastiske farver, omhyggeligt klippede buske og kunstfærdige fontæner udsmykket med kopier af skulpturer fra antikken. Længere væk bagved kapersøen, finde en park i engelsk landskabsstil, hvis oprindelige plan stammer fra 1819 og anlagt af Peter Joseph Lenné.

I haven kan man se dronning Luises mausoleum (hustru til Friedrich Wilhelm III), der er udført som et dorisk tempel med forhal tegnet af K. F. Schinkel. Efter Friedrich Wilhelms død i 1840 blev mausolæet ombygget og udstyret med en apsis. Dronningens grav blev flyttet for at skaffe plads til gemalens grav der var tegnet af C. D. Rauch.  I perioden mellem 1890 og 1894 blev gravene med kejser Wilhelm I og hans hustru Augusta også placeret i krypten.

I forlængelse af slottet helt ude ved Spree ligger Neuer Pavillon (Schinkel-pavilon). Denne nyklassicistiske pavillon blev bygget af K. F. Schinkel til Friedrich Wilhelm III og hans anden hustru Augusta von Liegnitz. Det er en to-etagers bygning med trappe i midten og arrangerede værelser omkring den i perfekt symmetri. På første etage skabte gallerier variation i øst og vestsiden. En støbejernsbalkon omgiver hele bygningen.

På den anden side af "Karpesøen" helt ude ved Spree ligger parkens ”sommerhus” Belvedere, der af Friedrich Wilhelm II blev benyttet som te-salon. Bygningen er tegnet af Carl Gotthard Langhans i 1788, og han blandede elementer fra barokken og nyklassicismen i bygningen, der har en oval midterstruktur og fire ligesidede annekser. Det hele krones af en lav kuppel med en skulptur af tre keruber.  

 

* Museum Berggruen, Sloss-strasse 1;

Åbent tirsdag - søndag 10-18: Transport - S 41, 42, 46 (Westend); U2 (Sophie-Charlotte-Platz); U7 (Richard-Wagner-Platz); Busser: M45, 109, 309.

Samlingen er bygget op nogle enestående værker i moderne kunst og koncentrerer sig om fire betydende kunstnere: Pablo Picasso, Paul Klee, Alberto Giacometti og Henri Matisse. Tyngdepunktet i udstillingen er dog en lang række værker af Picasso, hvor alle sider af hans kunst er repræsenteret.

 

·  Bröhan-Museum, Schloss Strasse 1a –

www.broehan-museum.de.

Åbent tirsdag-søndag 10-18; Transport; U2 (Sophie-Charlotte-Platz); U7 (Richard-Wagner-Platz); Busser M45, 109, 309.

Det sted er internationalt centrum for ”Jugendstil”, ”Art Deco” og ”Funktionalisme” (1889-1939). Samlingen fokuserer på områder kunsthåndværk og den bildende kunst. Muséets navn skyldes samleren Karl H. Bröhan, der i 1981 testamenterede byen Berlin sin privatsamling. I elegante omgivelser udstilles kunst – og brugsgenstande af porcelæn, keramik, metal og glas sammen med møbler, tæpper, lamper og malerier i et flot sammenspil. Hovedvægten er lagt på arbejder fra fransk og belgisk art nouveau, tysk og skandinavisk jugendstil og fransk art deco.

 

·   Abguss-Samlung, Schloss Strasse 69b.

www.abguss-sammlung-berlin.de.

Åbent torsdag-søndag 14-17: Transsport U2 (Sophie-Charlotte-Platz); U7 (Richard-Wagner-Platz); Busser M45, 109, 309.

Samlingen tilhører ”Freien Universität Berlin omfatter 2.000 gibsafstøbninger af græske og romerske skulpturer. Samligen anvendes af lærere og studerende ved universitetet, men er tilgængeligt som museum. Særudstillinger viser sammenhænge mellem den antikke og moderne billedhuggerkunst.

  

·   Gipsformerei, Sophie-Charlotte-Strasse 17/18. www.smb.museum

Åbent mandag - fredag 9-16; Transport S 41, 42, 46 (Westend); busser M45, 139, 309.

Det af Chr. Daniel Rauch i 1819 grundlagte gipsstøberi, har siden 1891 haft til huse her i Charlottenburg. Det regnes verden over for at være den betydeligste institution af sin art og det indeholder omkring 7.000 størrelsestro kopier af originale skulpturer fra forskellige kulturelle epoker.

  

·    Keramik-Museum, Schustehrus Strasse 13.

Åbent lørdag - mandag 13-17. Transport - U2 (Bismarck strasse); U7 (Richard-Wagner-Platz); Busser M45, 109.

Med forskellige udstillinger gives indsigt i forskelligheden inden for keramikfremstilling i det tyske sprogområde fra 1800 tallet til i dag. Museet har hjemsted i den ældste af de overlevende bygninger i området.

 

·    Museum Charlottenburg-Wilmersdorf, Sloss Strasse 69;

Åbent tirsdag-fredag 10-17; søndag 11-17.

Transport S 41, 42, 46 (Westend); U2 (Sophie-Charlotte-Platz); U7 (Richard-Wagner-Platz); Busser M45, 109, 309.

Udstillingen er dedikeret til den lokale, hverdags historie såvel som den kulturelle historie for Berlinområdet. Museet rummer mere end 50.000 historiske fotos og 3.000 objekter fra hverdagslivet og en samling af historiske kort.

 

·    Museum für Vor- und Frühgeschichte, Spandauer Damm 22;

Åbent tirsdag-fredag 9-17.

Transport: S 41, 42, 46 (Westend); U2 (Sophie-Charlotte-Platz); U7 (Richard-Wagner-Platz); Busser: M45, 109, 309.

Samlingen rummer måske den største internationale arkæologiske samling fra “Stenalderen” til “middelalderen”. Samlingen indeholder genstande fra Kaukasus og Henrich Schliemann’s samling fra Troja.

 

·    Naturwissenschaftliche Samlung; Schloss Strasse 69a

Åbent tirsdag-søndag 10-18;

Transport - U2 (Sophie-Charlotte-Platz); U7 (Richard-Wagner-Platz); Busser M45, 109, 309.

Samlingen viser biologiske og geologisk aspekter ved Berlin’s naturhistorie og by-økologi. Hele præsentationen er baseret på historiske fakta og nye forskningsresultater. Meget velegnet for familier med børn.

 

·    Samlung Scharf-Gerstenberg; Schloss Strasse 70.

Åbent tirsdag-søndag 10-18;

Transport – S 41, 42, 46 (Westend); U2 (Sophie-Charlotte-Platz) U7 (Richard-Wagner-Platz); Busser M45, 109, 309.

Denne samling trækker med sine mere end 250 fine værker spor langt ind i fantasien. Fokus er surrealismen og ”forløbernene” for denne som ”fransk symbolisme”. Her præsenteres kunstnere fra Piranesi, Goya til Dali, Magritte, Max Ernst og Dubuffet.

 

·     Villa Oppenheim, Sloss Strasse 55

Åbent tirsdag-fredag 10-17, søndag 11-17.

Transport: U2 (Sophie-Charlotte-Platz); U7 (Richard-Wagner-Platz); Busser M45, 109, 309.

Villa Oppenheim er en udstillingsbygning for nutidig kunst. Villaen er bygget i en nutidig renæssance stil med store og lyse rum, der er særdeles velegnet til de stort anlagte udstillinger af internationale og lokale kunstnere.

 

10. dec. 2010 / ot