Nordøst-Italien

Bologna

Tekst

 

- Tur 1 i Bologna

- Tur 2 i Bologna

- Tur 3 i Bologna

- Noter til historien

- Spis- og drik i Bologna

- Kunstnere

 

 

 

 

Bologna

kunst, arkader og gastronomi

 

Bologna er især kendt for den vestlige verdens ældste universitet, for sit formidable køkken og for verdens længste arkader. Byen er beliggende i den sydlige del af Posletten, og den har ca. 500.000 indbyggere og er hovedstad i regionen Emilia-Romagna. Byens erhverv er præget af beliggenheden i den frugtbare landbrugsregion, som et knudepunkt mellem den nord-syd­gående og øst-vestgående trafik på Posletten. Erhvervslivet domineres af små og mellemstore virksomheder, og der produceres blandt andet kobbervarer, fodtøj og fødevarer.

 

Set fra gaden består Bologna af historiske bygninger og renæssancehuse, et par hundrede kirker og klostre, aristokratiske paladser og smukke torve med skulpturer og fontæner. Byplanen stammer fra romerriget, og den er præget af de omkring 40 kilometer arkader, brede og smalle buegange, nogle rigt dekorerede rager ud foran næsten alle de smukke husrækker i den gamle bykerne. Så der skulle være mulighed for en tørskoet spadseretur.  Den historiske bykerne er en af de største og bedst bevarede i Europa, men selv de største gader er smalle og snørklede.

En teknisk og økonomisk moderat modernisering har sikret den kompakte bykerne som butiks- og boligområde for en blandet befolkning med jævne indkomster, der således ikke er tvunget ud i forstæderne.

 

Byen er rig på monumenter, blandt andet vartegnet de to skæve adelstårne Torre Garisenda og Torre degli Asinelli begge opført i perioden 1109-1119. Det unikke romanske kirkekompleks S. Stefano med fire kirker fra 1000-1200 tallet. Flere middelalderlige kirker og paladser fra 1200-1500 tallet og på Piazza Maggiore den mægtige S. Petronio. Pinacoteca Nazionale rummer en værdifuld kunstsamling og Museo Civico har betydelige arkæologiske samlinger.

Torre Garisenda og Torre degli Asinelli

I Bologna kan man være i adskillige dage og ”bade” i kultur, da byen bugner af kunst og køerne foran seværdigheder er som regel meget korte, da der ikke er mange turister. Man kan også lade være med at være kulturel, men spise med mund og øjne og blive mæt. Og så kan man ”shoppe”, til man segner: Gucci, Armani, Versage, Allessi osv, osv. sko, bælter, tasker og andet tilbehør fås til priser væsentligt under de danske.

Overordentlige strenge regler for biltrafik gør Bologna til en pragtfuld by at spadsere i. Centrum er lukket for private biler fra klokken syv morgen til otte aften, hver eneste dag året rundt. Har man travet rundt og blevet sulten og forslugt sig på kulturen, er intet nemmere end, også på det kulinariske område at forkæle sig selv, for Bologna er Italiens gastronomiske hovedstad. Det vrimler med osteriaer, trattoriaer og restauranter, som både serverer luksusretter og enkle specialiteter.

Som nævnt kan man bruge meget tid i Bologna, mange dage og langt mere end det kræver for at gennemføre de tre spadsereture der foreslås nedenfor. For mange er  Bologna ”et ophold” i forbindelse med forretninger eller på vejen en andet sted hen. Selv med begrænset tid er det dog muligt få et godt indtryk af byen, en appetitvækker til næste gang.

Blandt de  (*)- mærkede seværdigheder i byen må regnes:

S. Petronio - Fontana del Nettuno - Torri Pendenti - Pinacoteca Nazionale - Museo Civico Archeologico - S. Domenico - S. Francesco - S. Giacomo Maggiore -  S. Maria dei Servi. Alle de nævnte seværdigheder vil indgå i en af de tre foreslåede ture.

Turene er lagt således, at de kan gennemføres umiddelbart efter hinanden med en samlet længde på ca. 6 km, så hvis man undlader at ”kravle” op i tårne, besøge de store museer og ”kun” går ind i de helt store kirker kan man gennemføre de tre ture på ca. 4-5 timer.

Tur 1: Piazza Maggiore - S. Petronio - Palazzo Comunale - Fontana del Nettuno - Torre Perdenti - S. Giacomo Maggiore - Universita - Pinacoteca Nazionale - S. Martino.

Tur 2: Piazza di Porta Ravegnana; Palazzo della Mercanzia;  S. Maria dei Servi; S. Giovanni in Monte; S. Stefano;  S. Domenico; Palazzo di Giustizia; Palazzo Bevilacqua.

Tur 3: Museo Civico Archeologico, Archiginnasio, S. Francesco og Metropolitana.

 

 

   

29. juni 2009 / ot