Forord til rejsenoter om

Venezia

Tekst

 

* Ture i Venezia

* Spis og drik i Venezia

* Venezias historie

* Kunsten i Venezia

* Kirker, muséer, scuola'er

 

 

Venezia

La Serenissima, trods alt

 

Venezia é una città unica al mondo. Venezia er der kun en af i verden, det er så sandt. Alene gadesystemet tager det sin tid at blive klar over. Små og store stræder, buegange, broer, torve i ét virvar.

 

Venezia er en feberfantasi mellem Dyrehavsbakken i sæsonen og en opslået historiebog, hvor uendelige strømme af turister og utømmelige mængder af enestående seværdigheder skaber "una città unica". Hvis man kan klare konstant at blive trådt i hælene af overvægte, svedige og grimt klædte turister, så venter der enestående kulturelle oplevelser. Har man tid er den bedste ople­velse i Venedig at forlade den evigt bugtende slange af turister og lade de små snørklede gader føre én ud i det ukendte. Udover de kulturelle og historiske "must" er der også gemt en rigtig by - Venezia, hvor man kan købe grøntsager, brokke sig over prisen, se det ophængte vasketøj, de fodboldspillende drenge og høre larmende transistorradioer. Der bor trods alt 100.000 mennesker på øerne, og de forsøger at gøre byen til mere end en smuk og romantisk kulisse.

 

Venezia - med sin storslåethed og sine smukt og farverigt krakkelerede og forfaldne facader og hemmelighedsfulde skodder - lægger ikke op til smålighed. Der er ikke noget i Venezia, der er rigtigt billigt, en del er til gengæld dyrt. Alt det obligatoriske turistbras, der med kun få undtagelser er ens og lige grimt, hvor man end vender sig, sælges for uhyrlige priser. Det kræver tid og en del færden uden for turistområdet mellem S. Marco og Rialtobroen for at finde spisesteder, hvor der serveres god mad til rimelige priser.

Venezia ligger med sine godt 15.000 huse, paladser og kirker fordelt på omkring 115 små øer, der er adskilt af 150 kanaler og forbundet med 380

Carpaccio: Storie di Sant'Orsola (part)

 

broer. En labyrint af små gader og stræder snor sig ind og ud mellem husene og mange ender blindt ved en kanal. Her er ingen biler, cykler eller knallerter al trafik foregår til fods eller med båd på kanalerne. Den sædvanlige betegnelse "via" for en gade, ser man ikke. I den lokale dialekt anvendes derimod betegnelserne "calle" (stræde), "salizzada" der betyder, at gaden er en af de brolagte, fondamenta er en vej der fører langs en kanal, "ramo" betyder gren eller kvist, så det er betegnelsen for en forbindelse mellem to større gader, der kan være kanaler, så gaden er blind. ”Rio Terra” er en forhenværende kanal der er lavet om til en fodsti.

Hvis det er muligt bør man anskaffe sig et godt kort over byen, men man skal være klar over at de tusinder af stræder og gyder kan på kortet kun markeres som fine tråde, og navnene udelades ofte på grund af pladsmangel.

 

Med al den omtale byen har fået gennem tiderne, med alle de bøger og film der der blevet produceret til dens ære, så kunne man frygte at blive skuffet ved det første møde, det gør man trods alt ikke. Venezia er en fantastisk by. De følgende sider er endnu et af uendelig mange forsøg på at give en beskrivelse af denne mageløse by, så den besøgende får det mest mulige ud af den eller de dage, der er afsat i rejseprogrammet.

 

På de følgende sider er der lagt vægt på at få præsenteret den "levende" kunstudstilling, som byen faktisk er. Denne præsentation sker gennem en række forslag til spadsereture gennem byen. Udover en tur på Canal Grande er der beskrevet 6 ture rundt i byen til de kirker og museer, hvor det er muligt at se størstedelen af  de værker, som er udført af de 10 kunstnere, der omtales særskilt på siderne "Kunstnerne i Venezia". Tur 8 er et forslag til en én-dagstur frem og tilbage fra Piazzale Roma.

 

Udover de ovennævnte afsnit er der yderligere et par leksikale afsnit, der kan studeres forud eller efter turene rundt i byen. Foruden "Kunstnernes Venezia" drejer det sig om siderne med "Venezias historie" og "Venezias kirker, muséer og scuolaer". Sidst men ikke mindst er der en side med "Spise- og drikkesteder"

Den samlede indholdsfortegnelse for denne del af "Rejsenoterne" bliver således:

 

1) Venetianske rundture:

- Tur1. Canal Grande                                                 

- Tur2. Rundt om SanMarco

- Tur3. Mest Dorsoduro

- Tur4. Mercerie, San Polo, San Croce

- Tur5. Cannareggio og Castello

- Tur6. Castello og Giudecca

- Tur7. Cannareggio og Ghetto

- Tur8. En éndagstur

 

2) Spis og drik i Venezia

3) Venezias historie

4) Kunsten i Venezia

5) Kirker, muséer, scuola'er