Firenze
Noter til historien
Politik og samfund
Kirker og kunst
Firenzes historie 3
|
Fra Romerriget til Det Tyske Kejserdømme
59 f.kr. Julius Cæsar anlægger en ny veterankoloni ved navn FLORENTIA. Byen havde et tempel, 2 termeanlæg, 1 teater og et amfiteater. Etruskerne har anlagt en by oppe i bjergene ved Fiesole.
123 Ponte Vecchio til den romerske by stensættes.
284-305 e.kr. Kejser Diokletian gør Firenze til hovedstad i romerrigets 7. region, der omfattede det nuværende Toscana og Umbrien.
393 e.kr. Ved San Lorenzo indstiftes det første florentinske biskopsæde.
Efter romerriget sammenbrud var Firenze på grund af sin gunstige geografiske beliggenhed i en frugtbar dal tæt ved en flod stærkt udsat for de fjendtlige folkeslag der trængte ind fra nord, og den kom i klemme i kampene mellem goter og byzantinere.
541 Byen bliver plyndret og der var kun ca. 1000 indbyggere indenfor den mur, der efterfølgende blev anlagt af byzantinerne. Dette byområde omfattede kun en sjettedel af den oprindelige romerske by.
568 Longobarderne erobrer hele Toscana, og derefter fik byen et nyt liv. Longobarderne grundlagde 9 nye kirker, blandt disse var fire også Or San Michele indviet til ærkeenglen Michael. På trods af dette blev Lucca og Pisa residensbyer for den longobardiske hertug og hans stedfortræder, og Firenze mistede sin førende rolle i området. |
Julius Cæsar |
Bernardo Giugni: "Tomba del conte Ugo" Badia di Firenze |
774 Karl den Store erobrer longobardernes rige, og området blev en frankisk provins.
825 Kejser Lothar grundlægger en teologisk skole i Firenze. På denne tid var indbyggerantallet steget til 15.000, og man udvidede bymuren så den nåede ned til Arno.
854 Grevskaberne Firenze og Fiesole forenes.
998 Markgreve Hugo forlægger sin residens til Firenze, efter sin død i 1001 begraves han i BADIA di Firenze, hvor hans gravsted stadig kan ses.
Med det nye årtusind fik Firenze sin første kulturelle blomstringstid, og fra denne periode stammer dåbskapellet, San Miniato og Santi Apostoli.
18. september 2009 / ot |
Porta San Niccolo |