Byer i Nordvest-Italien
Mantova
Mantova
Mantova er en norditaliensk by i Lombardiet midt på Poslettens bedste landbrugsjord 40 km syd for Verona. Byen har omkring 50.000 indbyggere. Tre søer omkranser den gamle bys velbevarede middelalder- og renæssancekerne og lægger afstand til byens nyere industri- og boligkvarterer. Søerne udgør hjertet i en regional naturpark, som i 1984 blev udlagt langs floden Mincio NV og SØ for byen. I Mantova findes produktion af bl.a. fødevarer og byggematerialer samt kemisk industri.
Byen er præget af, at den i 1400-tallet var et kulturelt centrum, da to af datidens mest fremtrædende kunstnere Leon Battista Alberti (1404-1472) og Andrea Mantegna (1431-1506) boede og arbejdede i byen. Kirkerne Sant' Andrea (1472) og San Sebastiano (1460-70) er tegnet af L. B. Alberti og de regnes for hovedværker i europæisk arkitektur. Andrea Mantegna var knyttet til hoffet i Mantova fra 1459 til sin død i 1506. Han var Gonzaga-familiens hofmaler og han udførte en stor del af udsmykningen i det store borgkompleks bestående af Castello di San Giorgio og Palazzo Ducale. Her regner man hans udsmykning af ”Camera degli Sposi” for et af renæssancekunstens hovedværker. Selve borg- og paladskomplekset er nu museum. Maleren og arkitekten Giulio Romano (1499-1545) arbejdede i byen i begyndelsen af 1500-tallet, hans betydeligste værk Palazzo del Té (opført i perioden 1526-34), ligger lige uden for det gamle byområde. I Mantovas storhedstid var en imponerende teatermæssig iscenesættelse en del af hofkulturen. Efter Alberti, Mantegna og Giulio Ramano blev komponisten Claudio Monteverdi (1567-1643), knyttet til hoffet, hvor hans skelsættende opera L'Orfeo havde premiere i 1607.
Byen er i "Guida Rapida Italia" samlet markeret som en (**)-seværdighed, så i alt er der seværdigheder nok til mindst et par dages ophold i byen. Mantova blev i 2008 sammen med Sabbioneta optaget på UNESCO’s liste over byer tilhørende verdens kulturarv. Byen blev optaget, fordi den er et enestående eksempel på, hvordan en middelalderby blev omdannet efter renæssancens idealer.
|
S. Andrea - Mantova |