Barcelona

Ture i Byen

Tekst

 

* Forsiden

 

* Tur 1. Det gotiske kvarter

* Tur 2. La Rampla og Raval

* Tur 3. La Ribera

* Tur 4. L'Eixample & Gràcia 

* Tur 5. Barceloneta

* Tur 6. Montjüic

* Tur 7. Udflugter

 

Ture i byen

 

I Cataloniens hovedstad er det byens arkitekter der påkalder sig interessen, ligesom byens historie afspejles i byplanen. Barcelona er den by i verden, der har flest modernistiske bygninger og dens byplanlægninger - og har altid været - både mål- og fremadrettet. En storby med mange arkitektoniske perler og sit helt eget særpræg.

 

I den gamle bydels gadenet finder man den dag i dag tydeligt mønsteret af en romersk standardbyplan. Søjlerne på Augustus-templet, resterne af bymuren, samt de store udgravninger under katedralen er stolte vidnesbyrd om den romerske by, Barcinos eksistens.

 

Over og om den romerske by ligger Barri gòtic, det gotiske kvarter. Det strækker sig fra Las Ramblas til Via Laietana og er med de mange snævre, hyggelig gader særdeles pittoresk. Her finder man blandt andet el Catedral, el Palacio Real Mayor. Indtil 1854 var kvarteret omringet af den gamle bymur.

 

I 1850-1860 gennemførte Barcelona, efter datidens forhold, verdens største byudvidelse Cerdá-planen en af de mest konsekvent gennemførte byplaner i Europa overhovedet. Hermed opstod de vidtstrakte kvarterer med det karakteristiske kvadratiske karrémønsker og de store hjørneafskæringer, der skaber ottekantede pladser ved alle gadekryds.

 

 

 

18-03-2011 / ot

La Rampla