Florentinske spisesteder

Tekst

 

 Øvrige områder for spisning

 

* Santa Croce

* Domkirken

* San Marco

* San Spirito

 

Kvarteret omkring S. Maria Novella

 

Denne del af byen omkring S. Maria Novella med grænserne Arno ved Ponte Vecchio; Via Galimata, Via Roma; Via Faenza til Fortezza da Basso rummer hele banegårdskvarteret, hvor man kan finde de billigste og til prisen absolut bedste spisesteder i byen.

 

Trattoria Il Contadino;                                 (** ;  0)

Via Palazzuolo 69                                   (E7)

(lukket lørdag ) 

 

 

Trattoria Da Giorgio;                                     (** ;  0)

Via Palazzuolo 100                                  (E7)

(lukket søndag )

De to ovenstående spisesteder hører til blandt mine favoritspisesteder. De arbejder efter samme koncept, så derfor en fælles omtale, selv om jeg personligt bedst kan lide "Il Contadino". Ingen af stederne er der spisekort udenfor, men her kan man trygt bryde reglen om spisekortet udenfor, for her er de spisende håndværkerne en garanti for, at priserne og kvaliteten er i orden. Både til frokost og aften kan der være noget ventetid, da gadens håndværkere og andre gode mennesker sætter pris på at de kan få brød, to retter mad med tilbehør, vin og vand ad libitum for 10 Euro. Vil man spise frokost uden ventetid er det nødvendigt at komme omkring 12.45 eller efter 14.00, til aften er tidspunkterne ca. 19.30 eller 20.30.

Desværre er der som skrevet ikke spisekort, så retterne bliver remset op af tjenerne, men de plejer at være flinke til at forklare.

Jeg vil gætte på, at der blandt de mange ting er muligt at få:

S. Maria Novella

1. spagetti arabiata ( stærk tomatsovs)

2. polpette (italienske deller); Petti di pollo (kyllinge bryst); bistecca (oksekød som tynd bøf) hertil serveres patate al forno eller insalata

Vil man have frugt eller ost betales der specielt for dette, prisen ligger omkring 1 Euro, og ønsker man ikke at drikke rødvin, men hvidvin eller noget andet rødvin i flasker, tja så er prisen omkring 8-10 Euro.

I al sin enkelthed er dette nogle helt originale italienske steder, og det er en fornøjelse at spise her.

 

Vino e Olio; Buffet freddo                            ( *,  0)

Hjørnet mellem Via Palazzuolo og Via dell'Albero

Dette er et udmærket frokoststed i konkurrence med de to foranstående, her spiser de lokale hvis der ikke er plads de andre steder. Som navnet angiver er der tale om kolde retter, men der kan dog serveres en varm

pastaret.

 

Trattoria Marione;                                  (** ; 00)

Via delle Spada 27.                                            (F6)

Restauranten er en del større end de to første, og der er et større spise­kort med mange spændende retter, men priserne er stadigvæk absolut i den billige ende af skalaen, medens maden og lokaliteten er i den bedre

afdeling. Her er mange turister, men maden er absolut i top. Man kan fås en turistmiddag med 3 retter og en 1/4 liter vin for 18 Euro. Absolut et "topsted".

 

I forlængelse af Via Palazzuolo ind mod centrum fortsætter gaden i Via delle Spada, her findes

 
 

Nye ikke prøvede muligheder i dette område

Otello

Via de Orti Oricellari

ligger op til banegården (venstre side). Meget rost af lærere fra Allerød. Pris ca. 85.000 lire for 2 personer, der

hver fik 2 retter , vin og vand.

 

Cocco Lesone

Via del Parioncino 26r

Mellem S. Trinita og Carraia. Her er der et spændende spisekort udenfor.

 

"HULLET I MUREN"                                   (** ; 00)

Via delle Donne 8.                                             (F6)

Dette ser absolut meget hyggeligt ud, når man går forbi. Spisekortet står på en tavle lidt inde i lokalet, men stedet er dyrere end man forventer, da det er et rigtigt "insted" for det halvgamle jetset. Det vigtigste er dog, at maden er i absolut topklasse.

 

På den anden side af Stazione S.M.N. ved Medici'ernes gravkapel bag ved S. Lorenzo ligger Firenze's hotel- og restaurationsgade Via Faenza. Her kan man finde mange hyggelige spisesteder med rimelige priser, men der er ofte mange turister som gæster.              

 

Trattoria lo Stracotto              (***, 00)  (-> 25 euro)

Piazza Madonna degli Aldobrandini 16/17

tlfnr: 055 2302062 - www.trattorialostracotto.it

Her ved siden af Medicierne Gravkapel er der etableret et nyt og fremragende spisested. Nye elegante, velindrettede lokaler, men ikke mindst et flot spisekort, med mange spændende retter til rimelige penge.

Antipasti 4-7 euro, Primo 5-7 euro, Secondo 6-9 euro, Contorno 3 euro og Dolce 3-5 euro.

Husets vin koster 10 euro for en liter, skulle man have lyst til noget lidt bedre findes et stort vinkort, hvor de bedste Chianti Classico fx kan erhverves for 22 euro.

Dette sted kan på det kraftigste anbefales blandt de bedre i byen.

 

Trattoria Lo Stracotto

Firenze

 

 

Trattoria "La FALTERNA"        (** ; 00)

Via Giovanni Battista Zannoni nr.10   (G8)

En særdeles god familierestaurant, der kan anbefales på det varmeste, hvad angår pris og kvalitet.

 

Fortsættes der længere frem i Via G. Battista Zannoni og krydser den Via dell'Ariento og lige på den anden side på højre hånd finder man

 

Trattoria la Burrasca                              (***; 00)

Via Panicale 6, tlf.nr. 055 215827                     (G8)

(lukket torsdag)             

Dette var tidligere et af mine favoritsteder i Firenze, og er det fortsat på trods af et ejerskifte. Spisekortet minder om det tidligere selv om der er sket et mindre stilskifte. Alt i alt et godt spisested med en høj køkkenkvalitet og rimelige priser.

 

Trattoria Antichi Cancelli                         (  **, 00)

Via Faenza 73 (rødt husnummer)

Tlf nr. 055 2189927

Lukket mandag. Dette sted ligger lige skrå overfor Café Sabatino, hvor man kan indtage kaffen efter et meget fint veltillavet måltid. Stedet er lidt turistet, hvad der ikke er unaturligt i dette byområde med mange billige hoteller, men de mange turister tyder også på at man får kvalitet for pengene. Det kan betale sig at bestille bord, da der ofte er kø uden for døren. Her er fin betjening, et lille varmt lokale, men der er mange spændende retter på kortet og alt rigtig godt tilberedt. Der er et stort udbud i toskanske vine til særdeles fornuftige priser, der ligger 3-5 Euro over det de kan købes for i butikkerne.   

Sammen med "La Stracotto" og ”Da Silio” de bedste steder i dette område.

 

Gianni Bruno ejeren af Casa del Vino

 

Trattoria da Garibardi                           ( **;  0)

Piazza del Mercato Central 38R

tlf. 055 212267

På hjørnet af Piazza Mercato bagved markedet langs S. Lorenzo ligger et udmærket, billigt og beskedent spisested med udendørsservering, hvor man ofte står i kø for at komme til. Indenfor er de flere store lokaler med

aircondition, så de er mere end svale. Der er også plads til en klasse, hvis det skulle blive nødvendigt. En turistmiddag kan fås for 12 euro incl. 1/4 liter vin. På kortet er der udover de traditionelle retter enkelte spændende svamperetter og pizza'er til sultne skoleelever. Maden er særdeles udmærket og huset vin er god, måske lidt tynd i smagen. Dyreste forret er 5 euro, dyreste hovedret 9 euro; Bistecca Fierontina 18 euro for ca. 900 gr. Der tages kreditkort.

 

To drikkesteder skal her anbefales på det varmeste, ikke alene for de billige glas til at læske ganen, men også fordi man her kan købe vin og spiritus til hjemturen. I de nævnte forretninger er der faktisk et langt større, bedre og billigere sortiment i vin og spiritus, end det der kan købes i den toldfri kiosk i Kastrup eller på færgen mellem Rødby og Puttgarten. Til en afveksling fra den sædvanlige "Gammel dansk", kunne man prøve en "Grappa", "Stock 84" eller måske en 10 år gammel "single malt scotsk whisky". Hvis man skulle skønne ud fra udvalget i de nævnte butikker, må Italien være et af de lande i Europa, der har det største udvalg og de billigste priser på ædel skotsk whisky.

 

Casa del Vino

di Gianni Bruno

Via dell' Ariento 16r

Her kan man købe den gode chianti og ædle hvide vine i enkelte glas, og skulle man være lidt brødflov er der et hårdkogt æg eller et stykke brød med kyllingeleverposteg. Samtidig med at man nyder den gode vin, vil der

være god tid til at overskue hylderne med de lange rækker af smukke vine og andre drikkevarer, se på prisniveau'et og planlægge sine indkøb.

 

Vineria Fratelli Zanobini i Via S. Antonio

 

Caffé Sabatino

Vineria Fratelli Zanobini

Via S. Antonio

Gaden forbinder Via dell'Ariento med Via Faenza. Her midtvejs mellem de to gader ligger der endnu et drikkested, med et noget større og måske bedre udvalg end det foregående sted. Her kan man smage firmaet egne produkter fra vingården ved Colle Val d'Elsa. Det kan være lettere at handle toldfrit, men her er der et langt større og bedre udvalg til stort set samme priser, måske billigere. Her findes alle former for vin og spiritus, et speciale er et stort udvalg i "single malt" whisky. Dette udvalg er ikke set større i London.

 

Caffè Sabatino

Via Faenza 66/68

tlfnr. 055 217913

Efter min gamle ven Foglio's død driver familien forretningen videre. Her i baren kan man få alt hvad hjertet kan begære af kaffe, the, vin, øl, spiritus, kage, sandwichs med mere. Vor mor smører selv panini og laver spændende frokostretter, sønnen og datteren passer så alle de andre serveringsopgaver. Det bedste er, at det ikke koster ekstra at sidde ned ved de nydelige borde. Her kan der spises morgenmad, frokost, skrives postkort, være mødested. Det er kvarterets og måske Firenzes bedste bar.

 

Le Cappelle Medicee

Via Canto dei Nelli, 30/R

Lige overfor indgangen til Meciciernes Gravkapel ligger en særdeles god bar, hvor der serveres alt fra kaffe til gode frokoster. Her er åbent alle dage fra klokken 08.00 til 02.00

 

 

Mercato Centrale

Indkøbsmuligheder

I hele området bagved og langs mediciernes kirke S. Lorenzo ligger det store turistmarked med alle herlighederne: tøj, lædervarer, souvenir, bøger og frugt. Markedet strækker sig langt ned i Via dell'Ariento, midt i gaden overfor Via Antonio ligger Firenze's

Mercato Centrale - det store kød- og grønt marked.

Hvis man overhoved er lidt interesseret i friske madvarer, så er dette stedet, hvor alt går op i en højere enhed,

hvor det toscanske køkken begynder. Herinde kan man købe alt det, der hører til en fremragende frokost eller middag. Inden for i Mercato Centrale er der flere ganske billige barer, kommer man ind fra Via dell'Ariento

finder man i det højre hjørne i stueetagen på stand 292

  

”Trattoria Nerbone a 1872”                              ( **,  0)

et fremragende frokoststed, beregnet for de mennesker der arbejder i Mercato, men i høj grad også bruges af de lokale beboere. Her kan der vælges 2-3 pastaretter, 2-3 varme hovedretter, salater og ikke mindst sandwich med store stykker flæskesteg .

 

Skulle der ikke være plads hos Nerbone fortsættes ad gangen ned mod Piazza del Mercatohjørnet, hvor man finder et tilsvarende meget fint spisested

 

”Pork’s”                                                          ( **,  0)

Her er konceptet noget andet, mest baseret på pastaretter, panini med fremragende pølser og andet godt fra de handlende i Mercato.

Begge steder bør prøves til en frokost.

 

I Via S. Antonio ved siden af og overfor baren/drikkestedet ligger et par særdeles gode forretninger, hvor det også er muligt at købe ind til diverse frokoster med brød, pølse, skinke, ost og pasta. I denne gade er der flere

udmærkede parfumerier samt sko- og tøjforretninger med godt tøj både til piger og drenge.

 

2. august 2010 / ot