Firenze

Spise- og drikkesteder

Tekst

 

* Santa Croce

* Domkirken

* San Marco

* Santa Maria Novella

* San Spirito

 

Spise - og drikkesteder i Firenze

"Uden mad og drikke du'er helten ikke", så det er nødvendigt at dyrke en anden og hyggelig del af den florentinske kultur - maden og vinen.

På de følgende sider gives nogle henvisninger til "billige spisesteder", "gode bar'er" og "rimelige indkøbssteder" i en by, der normalt er meget besøgt for ikke at sige overrendt af turister. Stederne er valgt ud fra et princip om, at de helst skal være lokale steder for italienere, og priser skal være i et niveau, hvor det ikke er nødvendigt med en repræsentationskonto i en større virksomhed. Prisniveauet på spisestederne er varierende og strækker sig fra et meget billigt til et niveau i den dyre ende af danske priser. For en middag bestående af brød og kuvert, forret, hovedret med tilbehør samt husets vin vil priserne variere fra 12 Euro – 25 Euro pr. person, dette skulle betyde, at man ikke bliver flået, selv om der bliver valgt i den dyreste ende af prisska­laen.

 

Undervejs har jeg forsøgt mig med nogle koder for kvalitet og pris. Kvaliteten i forhold til prisen vurderes med fra 1-3 (*)'er. Prisniveauet for en middag som beskrevet ovenfor angives med store forbehold i 0'er. (0) for priser op til 15 Euro, (00) svarer til en pris mellem 15-20 Euro og (000) svarer til en pris på mellem 20-25 Euro.

 
 

De angivne spise- og drikkesteder har givet mig mange gode oplevelser, men overalt i Firenze findes der et utal af gode, fornuftige og spændende spisesteder til egen opdagelse. For mig har det ved valg af spisested i Italien altid været en hovedregel, at "man skal ikke går ind på steder, hvor spisekortet ikke hænger udenfor". På denne måde kan man sikre sig imod at blive "flået" på et tilsyneladende "ydmygt" sted med hvide køkkenfliser på væggen, gamle køkkenborde, vakkel­vorne bænke, men med priser til et mondænt turistpublikum, der er det dobbelte af normalt. Man kan hurtigt skelne mellem restauranternes prisniveau ved at se på prisen for "pane e coperto", der ligger mellem 1-4 Euro, prisen på en pastaret mellem 5-8 Euro og om der kræves "servizio", det sidste er sjældent på familiestederne og ellers kræves der 10 eller 15%. Der vil nedenfor være nogle enkelte hæderlige undtagelser, hvor spisekortet ikke hænger udenfor, så jeg håber, de pågældende forretninger fortsat har de samme ejere og den samme kvalitet.For at finde adresserne kan det være nødvendigt med et godt kort over Firenze, nedenfor er der udfor de enkelte steder angivet koordinaterne i FALK's udgave af et Firenzekort. Opdelingen er foretaget efter de 5 geografiske områder byen normalt opdeles i.

 

S. MARIA DEL FIORE.

Centrum omkring Domkirken med pladsen og de nærmeste hjørner,

 

S. MARIA NOVELLA.

Bydelen omkring S. Maria Novella med grænserne Arno ved Ponte Vecchio; Via Galimata, Via Roma; Via Faenza til Fortezza da Basso;

 

S. MARCO.

Nord og øst for Via Faenza; fra domkirkepladsen Via del Oriuolo og Borgo Pinti.

 

S. CROCE.

Fra Arno og Ponte Vecchio, øst for Via Galimala; Via Oriuolo og Borgo Pinti.

 

S. SPIRITO.

På den anden side af floden Arno omgivet af bymuren.