Romerske spadsereture

tur 5

Tekst

 

Siderne i dette afsnit er også under opbygning. Først indsættes og revideres alle tekster og derefter vil der blive suppleret med billedmateriale.

 

Tur 1: S. Pietro, Vatikanet

Tur 2: Pantheon, Pz. Navona

Tur 3: Via Giulia, Campo di Fiori

Tur 4: Foro Trajani, Capitol, Monti

Tur 5: FraTermini til Porta Maggiore

Tur 6: Trastevere

Tur 7: Omkring Corsoen   

Tur 8: Fra Termini til Pz. del Popolo

Tur 9: Aurelians bymur           

Tur 10: Aventin og Testaccio

Tur 11: Fra Colosseo til Via Appia

Tur 12: Romerske highlights

Tur 13: Antikke seværdigheder 

 

5. Fra Termini til Porta Maggiore

Den store kirketur

           

Turen tager sit udgangspunkt ved Termini ved den store buster­minal, der blandt andet er endestation for busserne  27, 64, 170, og hvor busserne 75, 62 kører forbi. Turens varighed er ca. 3 timer. Formålet med turen er at besøge en række vigtige (+++) kirker med væsentlig historisk eller kulturel interesse. Alle de kirker der mødes på vejen er omtalt i afsnittet om "Kirkernes Rom" og alle apsismosaikkerne er omtalt i afsnittet "Romerske apsismosaikker", så der vil ikke være nærmere omtale af disse kirker og kun henvisninger til andre afsnit, hvis det er nødvendigt.

  

Der startes med at gå ned ad VIA DEL VIMINALE til VIA AGOSTO DEPRETIS, lidt til højre ser man indenrigs- og sundshedsministerierne og her drejes der til venstre. Ved VIA URBANA går man halvtreds meter ind i gaden til

 

S. Pudenziana                               (+++).

Opført i slutningen af det 4. årh. men ombygget flere gange. I apsis er der en fantastisk mosaik fra det 4. årh. som tydeligt er påvirket af klassisk hedensk kunst i sin brug af fine farver. Apostlene er vist som romerske senatorer i togaer.

(kirken er nærmere beskrevet i afsnittet om kirkernes Rom på siden om De første kirker)

Herfra tilbage til VIA DEPRETIS, der fører ud på PIAZZA DELL' ESQUILINO, hvor man midt på pladsen ser den store obelisk. Denne stod oprindeligt ved Augustus fredsalter (Ara Pacis), hvor den blev fundet i 1587 og på foranledning af pave Sisto V flyttede Carlo Fontana den til denne plads.

(Ara Pacis er nærmere beskrevet på siden Tur 13: Antikke seværdigheder.)

Oppe over de mange trapper ses apsis, de to kupler og det øverste af den 75 meter høje kampanile på

 

S. Maria Maggiore                    (+++).

Kirken blev opført år 432-440 og ombygget i 1290 og 1670, apsis blev udført af Carlo Rainaldi omkring 1673. Pave Benedetto XIV (1740-1758) lod Ferdinando Fuga opsætte en ny facade i 1743-50, denne tildækkede helt de gamle facade mosaikker, der fortalte "snelegenden" om kirkens tilblivelse i år 352. Disse mosaikker kan ses ved at løse billetter i souvenirboden i hjørnet af forhallen, de er absolut et besøg værd. Den venstre kuppel er af Domenico Fontana, den er bygget over kapellet for Sisto V. Man skal beundre Torrittis apsismosaik fra 1296, der er den sidst udførte i Rom. Endvidere bør man finde Berninis grav til højre for hovedalteret.

(kirken er nærmere beskrevet i afsnittet om kirkernes Rom på siden om Valfartskirkerne)

 

Pz. S. Maria Maggiore - med søjlen for Pave Paolo V

Når man kommer ud af kirken af hovedindgangen på PIAZZA S. MARIA MAGGIORE ser man en marmorsøjle midt på pladsen, det er den eneste tilbageværende fra Maxentius' Basilika. Denne rejste Carlo Maderno i 1615 for Pave Paolo V (Borghese), hvis våbenmærke ørnen kan ses på den lille fontæne foran søjlen. Fra pladsen holder man mod højre ned ad VIA MERULANA, men der drejes til højre ad første gade, hen til

 

S. Prassede                                     (+++).

Søsterkirke til S. Pudenziana grundlagt i det 9. årh. Apsismosaikkerne viser søstrene Prassede og Pudenziana på hver side af Kristus, Peter og Paulus holder dem faderligt om skulderen. Der er også smukke mosaikker i S. Zeno-kapellet, der er bygget som mausolæum for Pave Pasquale I's mor Theodora. Udover de pragtfulde mosaikker kan man se på et af Berninis gravmonumenter: "Monumento di Santoni".

(Kirken er nærmere beskrevet i afsnittet om kirkernes Rom på siden om De første kirker) 

Ude af kirken vendes der tilbage til VIA MERULANA, der følges ned til LAGO BRANCACCIO, her skal man til højre ad VIA LE MONTE OPPIO, der følger den høje mur ind til PARCO DI TRAIANO. På højre side af gaden lidt tilbagetrukket, finder man

G. L. Bernini: "Tomba di Giovanni Battista Santoni

Fresko med hyrdescener fra Titulus Equitii

S. Martino ai Monti

S. Martino ai Monti                 (+)

Her kan besøget eventuelt springes over, hvis man ikke er specielt interesseret i udgravninger fra republikkens Rom. Det vigtigste herinde er Pietro di Cortona's barokkrypt og så udgravninger af Titulus Equitii under krypten.

(Disse udgravninger er omtalt i afsnittet "Det Religiøse Rom" på siden Det underjordiske Rom.) 

 

Der fortsættes forbi kirken og holdes mod højre ad VIA DELLE SETTE SALE, der snor sig smalt ind mellem høje mure og bygninger, indtil man når frem til PIAZZA S. PIETRO IN VINCOLI, hvor den højre side udgøres af det store Palazzo Borgia.

 

S. Pietro in Vincoli                   (+)

Ifølge overleveringen bliver de to kæder, der blev brugt til at lænke S. Peter i det Mamertinske fængsel opbevaret under højalteret. Det vigtigste herinde er dog Michelangelos gravmæle for Pave Giulio II. Gravmælets historie er lang og indviklet, men det startede med et gigantanlæg i S. Pietro og endte her med en facade med seks nicher til statuer. Men den mægtige, skæggede MOSES er her, med sine horn i panden, der egentlig skulle være lysstråler. Det kan der komme ud af en oversættelsesfejl fra hebraisk.

(Kirken er nærmere beskrevet i afsnittet om kirkernes Rom på siden om Renæssancens kirker.) 

Michelangelo: "Moses"

S. Pietro in Vincoli

Eckersberg:"Colosseo" 1813-14

Når man kommer ud af kirken følger man VIA EUDOSSIANA til venstre, umiddelbart efter drejes til højre ad VIA DEL POLVERIERA, der følges nedad mod VIA N. SALVI, hvor der drejes til højre for at finde trappen ned til

 

Colosseo

Colosseum, Flaviernes amfiteater blev påbegyndt år 79 fKr. af kejser Vespasiano og indviet i 80 fKr. af hans søn kejser Tito.

Det er 188 meter langt, 156 meter bredt og højden har været 50 meter med plads til ca. 50.000 tusinde tilskuere, der kunne forlade teatret gennem 80 udgange på få minutter. Hele bygningen har været dækket af travertin, der sammen med andre bygningsdele er blevet brugt til andet byggeri i Rom, samtidig med at der blev bygget beboelse i ruinerne. Af hensyn til de kristne martyrer blev det omkring 1750 forbudt at fjerne byggematerialer fra Colosseo, men først i 1826 begyndte en egentlig restaurering.

(Colosseo er beskrevet på siden Tur13: De Antikke seværdigheder.)

 

Uden for på pladsen ind mod Foro Romano står

 

 
 

Arco di Costantino

Konstantinbuen, den største og bedst bevarede af Rom's triumfbuer, blev opført efter Konstantin's sejr over Maxentius i år 315. Store dele af udsmykningen er hentet fra tidligere bygnings- og mindesmærker fra Trajans, Hadrians og Marcus Aurelius' tid. Indskriften over midterbuen udtrykker i forsigtige vendinger, at sejren blev sikret ved "guddommelig inspiration" uden at sige hvilken gud eller guddom. Som bekendt tillod Konstantin kristendommen efter sin drøm om det sejrsbringende kristne tegn.

Foran buen kan man se resterne af den antikke fontæne "Meta Sudans", der blev nedrevet i 1936 af hensyn til trafikken.

 

Herefter går man rundt om Colosseum og på den anden side går man op ad VIA DI S.GIOVANNI IN LATERANO. Lige efter det første kryds finder man på venstre hånd indgangen til

 

Arco di Constantino

S. Clemente                                  (+++)  

Dette er måske den eneste kirke, der vil interessere enhver. Mange romerske kirker er bygget ovenpå tidligere kirker eller templer for andre religioner, her er kirken, der har det hele. Udover apsismosaikken er der det flotte renæsancekapel Capella di S. Catharina med fresker udført af Masolino og Masaccio og nede i underetagen er der endnu en kirke og to etager nede er der udgravet et Mitratempel og flere beboelseshuse.

(S. Clemente har det hele og skal ses. I afsnittet "Det religiøse Rom" på siderne Konstantins kirker og Apsismosaikker samt på siden

Det underjordiske Rom kan man læse meget mere om denne fantastiske kirke.) 

 

Skal man bruge lidt forfriskninger er der skråt overfor til venstre for indgangen en ganske udmærket bar med tramessini, kaffe og diverse drikkevarer. Her kan der ventes, medens andre måske gennemfører en lille "sløjfe".

 

Sløjfe 1

Når man kommer ud af kirken går man frem til PIAZZA DI S. CLEMENTE, hvor man kan se den oprindelige indgang til kirken gennem atriumgården. Her drejes til venstre op ad VIA D. QUERCETI, umiddelbart efter til højre op ad VIA SS. QUATTRO CORONATI, hvor man kommer til

 

S. Gregorio den Store

Apsismosaikken i S. Clemente

Ss. Quattro Coronati - 1. gård

Ss. Quattro Coronati             (++)

en helt anden og spændende fæstningslignende kirke. Man skal prøve at se klostergården og "Oratorio di S. Silvestro" med de fine fresker om Kejser Konstantin og pave S. Silvestro.

(Ss. Quattro Coronati er omtalt i afsnittet "Det religiøse Rom" på siden Konstantins kirker)

 

Ude af kirken fortsætter man frem ad VIA QUATTRO CORONATI indtil man møder PIAZZA GIOVANNI IN LATERANO eller også vender man tilbage til baren og henter de efterladte.

 

 

Efter det forfriskende barbesøg fortsætter turen opad VIA S. GIOVANNI IN LATERANO indtil man står på PIAZZA GIOVANNI IN LATERANO med det kæmpemæssige kirkekompleks foran sig. Et stykke ude på fortovet ved lyskurvene kan man forsøge at danne sig et overblik. Helt til venstre langs husene ser man resterne af en akvadukt, og ude på pladsen står

 

Ss. Quattro Coronati - Oratorio di S. Silvestro

 

Obelisken fra Karnak med Lateranpaladset

Obelisken fra Karnak

Den blev hugget 1501 f.kr. og opstillet i templet i Karnak, den er 47 meter høj og vejer ca. 460 tons. Konstantin ville i år 330 have den optillet i Konstantinobel, men den endte i Cirkus Maximus,  hvor den i 1501 blev fundet i tre dele. Opstillet på pladsen af Domenico Fontana 1587. 

 

Til venstre bagved obelisken, hvor akvædukten kommer ind, ligger det pavelige kapel med

 

Scala Santa

Denne trappe er kendt som stedet hvor de troende kravler på knæ op til kapellet på første sal. Traditionen fortæller at den Hellige trappe stammer fra Pilatus' hus i Jerusalem, og at den blev ført til Rom af kejser Konstantins søster. Under trappen i Capella Gregorio er der smukke fresker.

 

Til højre for obelisken ser man Lateranpaladset og sideindgangen til S. Giovanni in Laterano.

 
 

S. Giovanni in Laterano         (+++)

Roms vigtigste kirke efter S. Pietro er Laterankirken, der er hjemstedet for Roms biskop, paven. Det indre er restaureret af Borromini i 1650, men apsismosaikken er fra 1284 og alterbaldakinen er fra 1367. Den kæmpemæssige facade er bestilt af Pave Clemente XII (1730-1740) og udført af arkitekten Galilei i 1735.

 

Og endelig over til højre

 

S. Giovanni in Fonte                         (++)

Dåbskappellet til S. Giovanni in Laterano. Dette er prototypen på alle italienske dåbskapeller med pragtfulde søjler og skønne mosaikker.

 

En rundtur i hele dette kompleks af bygninger begynder nemmest ved at fortsætte turen over de trafikerede gader til dåbskapellet. Herfra fortsættes der ind ad sideindgangen til Laterankirken, efter at have beskuet herligheder herinde går man ud af hovedindgangen, hvor der holdes mod venstre over til den hellige trappe.

(Både S. Giovanni in Laterano og S. Giovanni in Fonte er omtalt i afsnittet "Det religiøse Rom" på siderne Konstantins kirker og ).

La Scala Santa - S. Giovanni in Laterano

S. Croce in Gerusalemme

Herefter skal man overveje tilbageturen, hvor der som sædvanligt er flere muligheder:

 

Afslutning 1

Skulle man her være total udmattet eller bare have lyst til at se sit hotelværelse, så kan man på pladsen modsat kirken ved obelisken finde et godt busstoppested, hvor

            Bus 85  kører til Piazza Venezia med endestation på S. Silvestro.

            Bus 87  kører til Piazza Venezia, drejer mod Lago Argentina, herfra ad Corso Vitt. Emanuelle II til Corso Rinascimento frem til Tiberen ved S. Pietro.

            Bus 93  der kører til Termini finder man ovre ved dåbskapellet.

 

Er man fortsat i god vandrerform, skal her anvises to muligheder for at komme tilbage til TERMINI, afslutning 2 tager ca. 1 time og afslutning 3 kan gøres på 1/2 time

 

Afslutning 2 

Fra SCALA SANTA går man tilbage forbi kirkens facade over mod den AURELIANSKE BYMUR med PORTA S. GIOVANNI, på den anden side i VIA SANNIO ligger der ned til højre et stort marked for tøj, sko, køkkenudstyr med alle mulige gode og dårlige sager mellem hinanden. Når man har set på dette, så fortsættes der i modsatte retning, det vil sige ud af porten til venstre ad VIALE CASTRENSE langs bymuren frem til næste port ved VIA AOSTA MONZA. Her går man ind til venstre gennem hullet og frem til den kæmpemæssige kirkefacade på endnu en af Konstantins valfartskirker

 

S. Croce in Gerusalemme              (+).

Grundlagt omkring år 320, her opbevares en splint fra det hellige kors. Facaden er fra 1743.

(kirken er nærmere beskrevet i afsnittet om kirkernes Rom på siden om Valfartskirkerne).

 

Der fortsættes ad VIA ELENIANA hen til den gamle bymur med

 
 

Porta Maggiore

Denne blev bygget i den Serviske Bymur af kejser Claudius år 52, og herfra udgik de store romerveje Via Prenestina og Via Casilina. Porten tjener også som støtte for de to antikke akvædukter Aqua Claudius og Aqua Apio Novus. Lige uden for porten er der i republikkens tid bygget et gravmonument for en velhavende bager M. Virgillio Eurysaces.

Porten blev en del af den Aurelianske Bymur i år 270. Så portsystemet er et virvar af mure, buer, akvadukter og myldrende trafik med biler, busser og sporvogne.

På pladsen i nr. 37 ved VIA PRENESTINA kan man finde den underjordiske Basilica di Porta Maggiore fra det 1. årh. den blev fundet og udgravet i 1917.

(En beskrivelse af Porta Maggiore og akvædukterne kan man finde i "Roms Vandforsyning". Porta Maggiore er også omtalt på siden Tur 9: Aurelians bymur)

 

Gå igennem porten og på pladsen holdes der mod højre over til VIA GIOVANNI GIOLITTI, der løber langs jernbanen, i denne kommer man til

 

Tempio di Minerva Medica

De store og sørgelige rester af et tempel, der var ved at blive nedrevet ved bygningen af jernbaneanlægget omkring TERMINI.

 

Lidt længere fremme helt op til jernbaneterrænet ligger den lille kirke,

 

Aquadotti Claudio og Anio Novus føres over Porta Maggiore

Pietro da Cortona: "L'attentato alla fede di S. Bibiana"

Chiesa S. Bibiana

S. Bibiana                                      (+).

Kirkens restaurering var Bernini's debut som selvstændig arkitekt. Kirkerummet er udsmykket med fresker af Pietro da Cortona, der skildrer helgenens liv. Over højalteret har Bernini udført en statue af S. Bibiana.

(kirken er nærmere beskrevet i afsnittet om kirkernes Rom på siden om Barokkens kirker).

 

Herefter følger man vejen langs stationsbygningerne op til alle busserne på PIAZZA CINQUECENTO.

 

Afslutning 3

Har man fulgt min rute rundt i Lateranherlighederne, skulle man nu være kommet ud fra besøget i Scala Santa, så der holdes til højre forbi huset hen til VIA D. FONTANA, hvor der drejes til venstre ad VIA TASSO, der følges helt op til PIAZZA DANTE. Bemærk her det billige spise- og drikkested på hjørnet af VIA TASSO og VIA ALFIERI PETRACA, det kunne være at sulten og tørsten plagede.

 

Efter PIAZZA DANTE følges VIA FOSCOLO ud på Roms største torv

 

 
 

 

Piazza Vittorio Emanuelle II

Torvet blev anlagt i 1882. På midten af torvet omkring det grønne anlæg er der hver dag fyldt med boder, hvor alt levnedsmidler, sko, strømper­, skjorter, frakker og meget mere kan købes. I arkaderne omkring pladsen er der store og små forretninger, hvor man i alle prislag kan få dækket sine ønsker. Det er et af romernes foretrukne steder at handle.

Inde i det parklignende anlæg, der udgør pladsens midte kan man se resterne af den antikke murstensfortæne Fontane Julia, der var Mostra for Aquadotto Claudio. Disse sørgelige rester er sammen med fire andre de eneste der tilbagestår af de 1212 fontæner, der fandtes på kejser Konstantins tid.

 

Pladsen forlades i den modsatte ende af, hvor man kom ind. Ved den gamle titulus kirke S. Eusebio fra 4. årh. fører VIA NAPOLEONE III frem til VIA CAVOUR, hvor der drejes til højre op til PIAZZA CINQUECENTO, hvor man kan finde alle de gule busser.

 

Ninfeo e fontane Julia

  Vil du læse om en af de øvrige byture så "klik" nedenfor  
 

Tur 1: S. Pietro og Vatikanet (tilslutning til tur 2)

Tur 2: Pantheon og Pz. Navona (tilslutning til tur 3)

Tur 3: Via Giulia, Ghetto, Campo di Fiori

Tur 4: Foro Trajani, Capitol og Monti

Tur 5: FraTermini til Porta Maggiore

Tur 6: Trastevere (tilslutning til tur 3)

Tur 7: Omkring Corsoen   

Tur 8: Fra Termini til Pz. del Popolo

Tur 9: Aurelians bymur           

Tur 10: Aventin og Testaccio (tilslutning til tur 6)

Tur 11: Fra Colosseo til Via Appia Antica

Tur 12: Romerske highlights                                       

Tur 13: De antikke seværdigheder