Romerske spadsereture

Tekst

 

Tur 1: S. Pietro og Vatikanet

Tur 2: Pantheon og Pz. Navona

Tur 3: Via Giulia, Ghetto, Campo di Fiori

Tur 4: Foro Trajani, Capitol og Monti

Tur 5: FraTermini til Porta Maggiore

Tur 6: Trastevere

Tur 7: Omkring Corsoen   

Tur 8: Fra Termini til Pz. del Popolo

Tur 9: Aurelians bymur           

Tur 10: Aventin og Testaccio

Tur 11: Fra Colosseo til Via Appia Antica

Tur 12: Romerske highlights   

Tur 13: De antikke seværdigheder 

 

2. Pantheon og Piazza Navona

 

Udgangspunktet for denne tur er PIAZZA VENEZIA, der trafikalt og historisk er en af Roms centrale pladser med mange krydsende buslinjer.

- Fra Termini bruges buslinjerne  nr. 64, nr. 75 eller nr.170 ( Da disse buslinjer er meget benyttet af turister, skal man passe på lomme- og tasketyvene, der er ret hidsige på disse linjer)

- Fra Colosseo og Lateranpladsen nr. 81, 85, 87.

- Fra Piazza del Popolo nr.90,

- Fra Trastevere nr. 56, 44, 60, 75, 170.

 

Pladsen er som sagt et af Rom's store trafikale centre. Her bør man give sig tid til at nyde den hvidklædte politimand, der med fløjte, hvide handsker og smukke håndbevægelser holder orden i det kaos, der udgøres af fodgængere, biler, busser og cyklister. Det er rent artisteri, ballet for to hænder i hvide handsker. På PIAZZA VENEZIA er der er frit udsyn til det store, hvide marmormonument MONUMENTO VITT. EMANUELE II for Italiens samling og den ukendte soldat. Her kan man også se det smukke renæssancepalads PALAZZO VENEZIA, der er tegnet af renæssancens store teoretiker florentineren Leon Battista Alberti (1404-1472.

(Pladsens bygninger er nærmere omtalt på tur 4, hvor man til fods krydser forbi det tempellignende nationalmonument, Palazzo Venezia er også omtalt på siden Paladsernes Rom)

 

 

 

Fra dette sted fortsætter man til fods ad VIA PLEBISCITO i samme retning som busserne, forbi Palazzo Venezia og med Palazzo Altieri på højre hånd frem til

 

Il (sacre nome) del Gesu        

Jesuitternes hovedkirke fra 1575 med facade af Giacomo della Porta. Kirkens indre er en overdådighed i såkaldt Jesuitterbarok. Kirken er nærmere beskrevet i afsnittet om Modreformationens Kirker. I huset til højre for kirken er der hver eftermiddag (fra klokken 16.00) adgang til de værelser S. Ignazio boede i og til hans audienssal. Denne er pragtfuldt udsmykket af Andrea Pozzo med et "vildt" perspektiv, der får endevæggen til at syne meget længere væg end den i virkeligheden er. Her kan man på tæt hold se, hvordan det fantastiske loft i S. Ignazio er udført. Det kan anbefales at vende tilbage til dette sted en eftermiddag.

           

På pladsen med ryggen til kirken finder man til venstre

Palazzo Cenci-Bolognetti

Paladset er fra 1737, indtil 1993 var det hovedkvarter for DC (De kristlige Demokrater) der var det førende parti i Italien efter 2. verdenskrig.

Andrea Pozzo: "Corridorio Affrescata"

Palazzo Altieri

 

Til højre for kirken, ser man

Palazzo Altieri

Dette palads blev bygget 1670 for Pave Clemente X, Altieri (1670-1676). Her bør man gå en tur ind i de smukke gårde og få et indtryk af den rigdom, der kunne skabe et så stort palads.

 

Fra Il Gesu fortsættes ad Via Gesu, hvor man i nr. 62 i det tidligere Palazzo Filippi Berardo kan se et gammelt vandur, konstrueret i 1870 af en dominikaner præst Giovanni Battista Embriaco, der også har bygget et tilsvarende i haven på Monte Pincio.

 

Lige overfor ligger det gode Enoteca Corsi Fabrizio, her kunne man tage et enkelt "glas" inden man drager videre.

For enden af gaden holdes der til venstre langs kirken ud på

PIAZZA DELLA MINERVA.

Her ser man højt hævet over bilerne Bernini's lille elefant fra 1667, der kækt svinger med snablen, medens den slæber på en mindre obelisk, der vist er indviet til en Farao fra 595-570 f. Kr.

 

S. Maria sopra Minerva

Kirken er fra 1280. Dette er den eneste gotiske kirke i Rom, men facaden er dog fra 1600 tallet. Dette er en af Rom's mest betydningsfulde kirker, hvor nogle af de største kunstnere har stået for udsmykningen. Kirken er nærmere beskrevet på siden Renæssancens kirker.

G. L. Bernini's elefant med obelisk

på Pz. S. Maria sopra Minerva

 

Pantheon med Giacomo della Portas fontæne

 

 

Ude af kirken fortsætter man forbi elefanten til PIAZZA DELLA ROTONDA med

 

Pantheon

Dette tempel for alle guder blev opført år 27 f.Kr. af konsul Agrippa, der var ven og svigersøn til Kejser Augustus. Templet fik sin endelige form af Hadrian i år 125.

Bagved den imponerende portik med de 16 korintiske søjler, når man frem til de oprindelige kæmpemæssige broncedøre og ind i det mest fuldendte rum i nogen romersk bygning, med et cirkelformet rum med en kuppel, hvis spændvidde på godt 43 meter er større end kuplen på S. Pietro. Kuplen er et imponerende resultat af den romerske betonstøbeteknik, som det ikke senere er lykkedes at eftergøre. Pantheom er nærmere beskrevet på siden Tur13: Til antikken.

Selv om rummet og arkitekturen er det vigtigste, skal det nævnes, at RAFAEL er begravet i den venstre side, og at Italiens første konge Vittore Emanuele II og hans søn Umberto I ligger begravet lige overfor bevogtet af en æresgarde

I første kapel th. for indgangen et smukt billede

Melozzo de Forli: "Annunciazione".

 

Udenfor på pladsen bør man ofre på sig selv en eller flere drinks (det kan være dyrt), medens man betragter denne utrolige bygning, nyder det spændende folkeliv og dvæler til lyden fra fontænen af Giacomo della Porta fra 1575.

 

Melozzo de Forli: "Annunciazione"

Pantheon

G. L. Bernini højalteret (detalje)

S. Agostino

 Man forlader pladsen modsat Pantheon i det venstre hjørne ad VIA GIUSTINIANI, der har fået navn efter Palazzo Giustiniani, der blev påbegyndt af G. Fontana og afsluttet af Borromini i 1651.

(I dag er paladset embedsbolig for senatets formand. Kardinal Giustiniani var en af maleren Caravaggio mæcener.)

 

Gaden følges frem til PIAZZA S. LUIGI DEI FRANCHESI, hvor man i nr. 37 kan se Palazzo Aldobrandini-Patrizi (1512) og overfor ligger Den Franske kirke

 

S. Luigi dei Franchesi

Kirken er fra 1518 og inden man går inden for skal man beundre Giacomo della Porta's smukke kirkefacade med statuen af den franske konge Franz I og et salamander relief. Det smukkeste og vigtigste indenfor.

I sidste kapel i venstre side hænger de tre berømte Caravaggio billeder om apostlen Matteo.

Kirken og billederne er nærmere omtalt på siden Renæssancens kirker.

 

SLØJFE

Som en lille omvej på turen kan man dreje til venstre, når man kommer ud af kirken, ved VIA di S. GIOVANNA d'ARCO skal man standse og beundre facaden til Palazzo di S. Luigi dei Francesi. Efter dette fortsættes frem til VIA D.S. AGOSTINO, hvor man drejer til venstre for at besøge

 

S. Agostino

Kirken er fra 1479 og har en af de få renæssancefacader i Rom. Indenfor bør man se:

På tredje søjle ind mod midtskibet

Rafaello: "Profeten Esaias"

Første kapel i venstre sideskib

Caravaggio: "Madonna di Loreto".

Højalteret

Et værk af G. L. Bernini & co.

Kirken og Caravaggios billeder er nærmere omtalt på siden Renæssancens kirker.

 

Efter dette besøg fortsætter man ad gaden under buen og ud i CORSO RINASCIMENTO, der kommer forbi Palazzo Madama.

Rafaello: "Profeta Isaia"

S. Agostino

 

Palazzo Sapienza med S. Ivo

Går man ikke ad sløjfen fortsættes forbi kirken ad VIA D. SALVATORE hen til PIAZZA MADAMA, hvor man drejer til venstre forbi

 

Palazzo Madama

Paladset blev bygget af Medici-familien omkring 1550 og opkaldt efter Alessandro af Medici's hustru Madama Margherita d'Austria. Den overdådige barokfacade er fra 1649. Siden 1871 har dette palads været sæde for det italienske senat.

 

Der fortsættes forbi Palazzo Madama ned ad CORSO DI RINASCIMENTO. På hjørnet ved VIA STADERARI skal man bemærke murfontænen for Rione Eustazio, der er udstyret med hjortegevir og bøger. Lige efter VIA STADERARI er der en beskeden indgang til Palazzo Sapienza. Hvis man går for langt, når man til VIA DEI SEDIARI, og så skal man nogle få meter tilbage til trappen og den smalle port.

 

Palazzo Sapienza og S. Ivo

Dette palads blev bygget i 1303 og fungerede som Roms universitet fra 1440-1955, nu er det flyttet ud til et område ved S. Lorenzo fuori del Mura. For enden af gården ser man Borrominis kirke S. Ivo med det karakteristiske spir.

S. Ivo er nærmere omtalt på siden Barokkens kirker.

 

Lige overfor porten ind til Palazzo Sapienza fører VIA DEI SEDIARI til PIAZZA NAVONA.

 

Fontane Rione Eustazio

 

SLØJFE 

Der fortsættes ned for enden af CORSO DI RINASCIMENTO til den smukke kirke S. Andrea delle Valle, på pladsen overfor kirken står en flot fontæne af Maderno, der også har udført kirkens kuppel og tegnet facaden, der dog blev fuldført af Carlo Rainaldi.

Indenfor kan man se gravmælerne for paverne Pio II, Piccolomini og Pio III og i dåbskapellet har Pietro Bernini udført en smuk skulptur af Johannes Døberen.

Kirken er omtalt i afsnittet om kirkernes Rom på siden Modreformationens Kirker.

 

Står man på kirketrappen med ryggen til kirken ser man til højre på den anden side af gaden det berømte Palazzo Massimo alle Colonne, der er opført i 1532-36.

(Carlo Rainaldi (1611-1691) arkitekt, der regnes for en betydelig repræsentant for den romerske højbarok. Et af hans hovedværker er S. Maria in Campitelli).

 

Fra kirken går man samme vej tilbage til VIA SEDIARI, hvor der drejes til venstre mod Piazza Navona.

 

S. Andrea delle Valle - kuplen set indefra

Piazza Navona

Denne smukke plads er anlagt ovenpå Domitians cirkus, der blev bygget i år 92 e.Kr. Her skal man en tur rundt på pladsen for at beundre de smukke bygninger, der omgiver pladsen og ikke mindst se de store seværdigheder:

* G. L. Bernini: Fontana dei Fiume, den midterste store fontæne,

* Borromini: S. Agnese in Agone og Palazzo Pamphili

Paladset til venstre for kirken.

* Giacomo della Porta: De to fontæner i hver sin ende af pladsen.

 

En "siddebar" på dette sted kan være en særdeles fristende fornøjelse, men husk at det kan være dyrt, at nyde springvandets plasken, den smukke arkitektur og de mange slentrende mennesker.

 

Pladsen forlades ved Palazzo Braschi ad VIA PASQUINO, der er en slags fortsættelse af den gade, man kom ind på pladsen ad. Hermed kommer man forbi rester af en af antikkens "talende" statuer Pasquino, hvorpå der igennem Roms historie er blevet skrevet satiriske kommentarer til de politiske hændelser i byen. Skråt overfor denne godt slidte statue, kan man snuppe sig en forfriskning på BAR PASQUINO, hvor priserne på spumante er langt mindre end på Piazza Navona, og her koster det ikke ekstra at sætte sig ned ved de små borde.

G. L. Bernini: "Fontane dei quattro Fiume"

 

Turen fortsættes ad VIA DEL GOVERNO VECCHIO, hvor man specielt skal se

nr.39: Palazzo del Governo Vecchio (Nardini) 

Paladset er bygget 1473-77, og var tidligere bopæl for Rom's guvernør og nu sæde for Roms underret.

nr. 62: Palazzo Mignanelli Fonseca

Dette var i en periode beboet af Gabriele Fonseca, som var hofmedicus hos pave Innoncenzo X. Hans gravmæle udført af G. L. Bernini kan man se S. Lorenzo in Lucina.

 

Ved VIA DE CHIESA NUOVA drejer man til venstre, så man kommer ud til CORSO VITTORE EMANUELE II og facaderne af

 

Chiesa Nuova og Oratorio dei Filippini

Her skal man kigge ind i kirken, der er en af Roms mest farverige. Her er en række malerier i midterskibets hvælv, kuplen og apsis af den højbarokke maler og arkitekt Pietro da Cortona. Sakristiet regnes for at være et af de smukkeste i Rom. Endvidere kan man se de eneste af Rubens værker (Jomfru Maria blandt engle), der er bevaret i en romersk kirke. 

(Peter Poul Rubens (1577-1640) en af flamsk kunst største mestre. Han opholdt sig i Italien fra 1600-1608, hvor han kom til at påvirke den italienske baroks udvikling).

Kirken er omtalt i afsnittet om kirkernes Rom på siden Modreformationens Kirker.

Udenfor skal man beundre Borrominis facade på Oratoriet der ligger til venstre for kirken.

Via del governo Vecchio

Chiesa Nuova og Oratorio dei Filippini

 

På pladsen ved busstoppestedet skal man se den meget smukke fontæne "La Terrine" fra 1580. Til venstre for kirkekomplekset følges gaden VIA DEI FILIPPINI hen til PIAZZA DELL'OROLOGIO, hvor man på Palazzo dell'Orologio kan se Borrominis meget smukke tårnur fra 1647.

 

Her slutter tur 2 med et par forslag til afslutninger.

 

1)  Den hurtigste vej tilbage til udgangspunktet er at holde til venstre ad VIA DEI BANCHI NUOVI kommer man igen frem til CORSO VITT. EMANUELE II, og herfra skulle det være muligt at få fat i en linje 64, der kører tilbage mod PIAZZA VENEZIA og TERMINI.

 

2)  Hvis man vil tilbage mod PIAZZA NAVONA eller PANTHEON til fods, kan man vælge at forlade PIAZZA DELL'OROLOGIO ad VIA ORSINI, dreje til venstre ad VIA PANNICO  frem til PIAZZA CORONARI, hvor der drejes til højre ad VIA DEI CORONARI.

 

Palazzo dell'Orologio

S. Salvatore in Lauro

Via dei Coronari

Rosenkranssælgernes gade er anlagt af pave Sisto IV, della Rovere (1471-1488) for at skabe en adgangsvej for de kirkelige processioner, der kom ad Via Flaminia (Piazza Colonna på Via del Corso) til S. Pietro. Fra vort udgangspunkt på Piazza Coronari kan man se CASTEL S'ANGELO på den anden side af PONTE S. ANGELO. Som renæssancegade har Via dei Coronari med sine seks meters bredde omkranset af høje husblokke bevaret sin karakter med undtagelse af et par nedrivninger i 1939, der skabte PIAZZETTA S. SIMEONE og PIAZZA S. SALVATORE in LAURO.

Gadens religiøse betydning afspejler sig i usædvanligt mange madonna- og helgenbilleder placeret på de mest fremtrædende hjørner, men ellers er det antikvitetsbutikker og restaureringsværksteder, der sætter sit præg på gaden.

 

I gaden findes mange flotte bygninger fx. i nr. 41 Palazzo del Drago. På den første store udvidelse af den smalle gade findes

 

S. Salvatore in Lauro

Kirken er fra det 12. årh. men efter en brand i 1591 kom genopbygningen først igang i 1727 og facaden blev tilføjet i 1862. Hvis det er muligt skal man kikke ind i den gamle klostergård til venstre for kirken.

 

Den næste gadeudvidelse er ved VIA LANCELOTTI og PIAZZETTA di S. SIMEONE med en lille fontæne. Med den ene side ud mod VIA CORONARI og indgang i Via Lancellotti 18 ligger det store

 

 

Palazzo Lancellotti

Palazzo Lancelloti

Paladset er tegnet af Carlo Maderno, med en tung og uindtagelig facade med tilgitrede vinduer og en massiv port og et portrum udsmykket med relieffer og statuetter. Herinde bagved er en smuk atriumgård.

 

En husblok efter PIAZZETTA'EN drejes der tilhøjre ad VIA dell'ARCO della PACE, der fører ned til

 

S. Maria della Pace

Kirken er bygget i 1482, kuplen og klostergården er af Bramante, den halvcirkelformet søjleforhal er af Pietro da Cortona. Der er adgang til kirken gennem indgangen til klostergården, der ligger før man kommer til buen. Inde i kirken kan man i højre side se et kapel, hvor buen over alteret er udsmykket med en smuk fresko

Rafaello: "Sirenerne"

Kirken er omtalt på siderne Renæssancens kirker og Barokkens kirker.

 

Herfra videre gennem buen forbi søjleforhallen og holder venstre om kirken ned i VICCOLO DELLA PACE med den tyske kirke

 

Alter med fresko af Rafaello

S. Maria della Pace

S. Maria della L'Anima

 

S. Maria della L'Anima på højre hånd, herinde ligger den nederlandske Pave Adriano VI (1503-1504) begravet i Baldassare Peruzzis utrolige gravmæle. Fortsættes lige frem kommer man ned på PIAZZA NAVONA, holdes der lidt til venstre kommer man ud på hovedgaden nord for Piazza Navona, hvor det er muligt at se ruiner af DIOKLETIANS CIRKUS. Der kan fortsættes over gennem buen ad VIA S. AGOSTIONO, fortsætter af VIA DELLE COPPELLE indtil VIA DELLE MADDALENA, hvor der kan drejes til højre til PANTHEON.

(Baldassare Peruzzi (1481-1536) sienesisk arktitekt og maler. Hans hovedværk er Palazzo Maxime Colonne der er omtalt på siden "Paladsernes Rom")

 

Hvis man er sulten nok til en større romersk frokost er der mange tilbud i dette område fx. hos "Antonio Bassetti" i VIA GOVERNO VECCHIO nr 18, hvis det skal være et mindre måltid, så vend tilbage til BAR PASQUINO eller "papirsdugsstedet" "Cul du sac" lige overfor, hvor de har en udmærket buffet til rimelige priser.

 

Har man flere kræfter og mere lyst (eventuelt efter en god frokost), så kan man her koble sig på tur nr. 3, der starter på den anden side af CORSO VITT.EMANUELE lidt oppe ad VIA ACCIAOLI før broen over Tiberen ved S. GIOVANNI DEI FIORENTINI.

 

 

Vil du læse om en af de øvrige byture så "klik" nedenfor

Peruzzi: "Monumento di Adriano IV"

S. Maria in Anima

 

Tur 1: S. Pietro og Vatikanet (tilslutning til tur 2)

Tur 2: Pantheon og Pz. Navona (tilslutning til tur 3)

Tur 3: Via Giulia, Ghetto, Campo di Fiori

Tur 4: Foro Trajani, Capitol og Monti

Tur 5: FraTermini til Porta Maggiore

Tur 6: Trastevere (tilslutning til tur 3)

Tur 7: Omkring Corsoen   

Tur 8: Fra Termini til Pz. del Popolo

Tur 9: Aurelians bymur           

Tur 10: Aventin og Testaccio (tilslutning til tur 6)

Tur 11: Fra Colosseo til Via Appia Antica

Tur 12: Romerske highlights                                       

Tur 13: De antikke seværdigheder