Romerske spadsereture

tur 7

Tekst

 

Tur 1: S. Pietro, Vatikanet

Tur 2: Pantheon, Pz. Navona

Tur 3: Via Giulia, Campo di Fiori

Tur 4: Foro Trajani, Capitol, Monti

Tur 5: FraTermini til Porta Maggiore

Tur 6: Trastevere

Tur 7: Omkring Corsoen   

Tur 8: Fra Termini til Pz. del Popolo

Tur 9: Aurelians bymur           

Tur 10: Aventin og Testaccio

Tur 11: Fra Colosseo til Via Appia

Tur 12: Romerske Highlights

Tur 13: Antikke seværdigheder 

 

Omkring Via del Corso

           

Dette er en slentretur med utallige indkøbsmuligheder og mange seværdigheder. Det hele skal starte på Rom's trafikale centrum PIAZZA VENEZIA, hvor der er mødested for buslinjer fra alle retninger:

- Fra Termini nr. 64, 75, 170

- Fra S. Silvestro nr. 56, 60, 62, 94

- Fra Colosseo nr. 81, 85, 87

 

Piazza Venezia

Pladsen er beskrevet i tur 3, men man kan selvfølgelig altid tage sig en kaffe og beundre politimandens håndballet, der leder trafikstrømmen hurtigt og effektivt i de rigtige retninger.

 

Der drejes op ad CORSO'en og på venstre side fra PIAZZA VENEZIA og VIA PLEBISCITO, med undtagelse af den "lille" hjørneejendom med den grønne balkon, strækker sig det kæmpemæssige

 

Palazzo Doria Pamphili

Dette palads er vokset ved knopskydning gennem flere hundrede år, de ældste dele er fra 1643 og den flotte del mod CORSO'en er fra 1732. Man kan besøge paladset og se malerisamlingen og repræsentationslokalerne for denne fyrstelige familie. Malerisamlingen er grundlagt af pave Innoncenzo X (Pamphili) og her hænger der en perlerække af billeder udført af de store navne som:

Rafaello, Caravaggio, Tintoretto, Velazquez (det berømte portræt af Innoncenzo X) og Rubens.

 

Paladset ejes stadig af familien, der dog bebor de bagerste måske mere ydmyge gemakker.

Dette er et absolut anbefalelsesværdigt besøg, tirsdag, fredag, lørdag og søndag klokken 10-13. Indgang til herlighederne er på den bagved beliggende PIAZZA DEL COLLEGIO ROMANO.

 

Inden man drejer fra ad VIA LATA til PIAZZA DEL COLLEGIO ROMANO bør man kaste et blik på Pietro da Cortonas fantastiske facade fra 1658 til S. Maria in Via Lata og omkring 50 meter fremme ad VIA DEL CORSO ligger lidt tilbagetrukket S. Marcello al Corso, der efter en brand i 1519 blev genopbygget af Carlo Fontana i 1682.

På hjørnet mellem CORSO'en og VIA DEL LATA kan man se den beskedne La Facchino. Denne murfontæne blev bygget 1590, traditionen fortæller, at vandbæreren skulle være Martin Luther.

Velasque: "Pave Innoncezo X"

Galleria Doria Pamphili

Rafaello: "Doppio Ritratto"

Andrea Navagero, veneziansk historiker og filosof

Agostino Beazzao, poet. Begge ved pave Leo X's hof.

Galleria Doria Pamphili

 

Caravaggio: "Riposo dalla fuga in Egito"

Galleria Doria Pamphili

Palazzo Collegio Romano

På PIAZZA DEL COLLEGIO ROMANO optages hele den ene side af den gamle jesuitterskole Collegio Romano, der blev opført 1582 som Palazzo Collegio Romano. Blandt eleverne har der været ti senere paver, men det var før skolen blev et statslig gymnasium i 1870. Skolen regnes dog fortsat for en af Roms fornemmeste, og hvis der det er muligt bør man kigge ind i skolegården og se de utrolige omgivelser for en moderne skole.

 

Man går forbi skolen og drejer til højre i VIA DI S. IGNAZIO ned til pladsen af samme navn, der overfor den store kirkefacade afgrænses af nogle nærmest kulisseagtige rokokopaladser fra 1700-tallet. (Palazetti settecenteschi).

Pladsen blev anlagt under pave Benedetto XII og udført af Filippo Raguzzini i perioden 1727-1730. Formålet var udelukkende at skabe en plads foran kirken.

Besøget her skal gælde kirken

 

S. Ignazio di Loyola                 (+++).

Dette er den anden jesuiterkirke i Rom, og den blev opført i 1626-1650. En stor del af den overdådige udsmykning skyldes jesuittermunken Andrea Pozzo, der har malet det fantastiske maleri i kirkens loft (1685). Hvis man bevæger sig ind i kirken frem til en gul marmorplet på midteraksen, skal man herfra se op gennem kirkens loft ud i søjler og buer, hvordan S. Ignazio ankommer til Paradis.

Palazetti på Pz. S. Ignazio

Tempio di Adriano

Det skal bemærkes at det bemalede område stort set er fladt. Lidt fremme i kirken på en tilsvarende plet kan man se op i en ikke eksisterende kuppel, her er perspektivet dog knapt så fuldendt som det i skibet.

Andrea Pozzo er også mesteren for det imponerende alter i tværskibet, hvor jesuitterhelgenen Gonzaga (1568-1591) hviler i en urne af lapis lazuli.

(Kirken er omtalt i afsnittet "Det religiøse Rom" på siden Modreformationens kirker).

 

Fra kirken fortsætter man over pladsen og ind i rokokokulissen, ad VIA DEL BURRO, ud til PIAZZA DE PIETRA, hvor man i pladsens venstreside ser 11 antikke søjler fra Hadrian's tempel. Dette var på H.C. Andersens tid indrettet som pavestatens toldkontor.

 

 

Der fortsættes lige over pladsen og få meter efter er man på PIAZZA COLONNA, hvor man finder Marcus Aurelius søjlen.

 

Marcus Aurelius' Søjlen

Denne blev rejst år 193 til minde om den filosofiske kejsers sejrrige felttog mod folkeslag (Marcomanni og Sarmationer) i Ukraine. Søjlen er 42 meter høj og indvendigt fører 190 trappetrin op til toppen.  Domenico Forntana restaurerede søjlen i 1589. Han satte en ny base for søjlen, materialet blev taget fra Septimo Severo paladset på Palatin. Statuen af kejseren blev erstattet af en brozestatue af apostlen Paolus efter et krav fra pave Sisto V. 

Neden for søjlen findes Giacomo della Porta's fontæne fra 1575. Her på PIAZZA COLONNA krydser to forretningsgader hinanden Via del Corso og Via del Tritone og på hjørnet er det berømte stormagasin RINASCIENTE.

På pladsen overfor Rinasciente ligger Palazzo Ghigi, der er ministerpræsidentens sæde, dette palads er ikke tilgængeligt for offentligheden.

Pz. Colonna med fontæne og Palazzo Wedekind

Palazzo Montecitorio

På pladsen længst væk fra CORSO'en ligger Palazzo Wedekind, der i dag er hovedsæde for dagbladet "Il Tempo". Går man over pladsen og holder til venstre langs Palazzo Ghigi, kommer man direkte til PIAZZA MONTECITORIO og

 

Palazzo Montecritorio

Paladset og pladsen er tegnet om påbegyndt af Bernini i 1651, men det hele blev færdigbygget 1697 af Carlo Fontana. Siden 1871 har paladset været hjemsted for Deputeretkammeret.

Den store obelisk på pladsen blev hentet år 9 f.kr. i Heliopolis for at indgå i et stort solur opstillet af Kejser Augustus i forbindelse med hans fredsalter og mausolæum på VIA RIPETTA.

(Augustus' fredsalter, mausolæum og solur med den store obelisk er omtalt på siden Tur 13: Antikke seværdigheder).

Paladsets facade følges ind i VIA UFFICIO DI VICARIO indtil VIA DI CAMPO MARZO, hvor der drejes til højre. Denne gade følges over PIAZZA DI PARLAMENTO og videre til  PIAZZA DI S. LORENZO IN LUCINA. Til højre på pladsen ligger den gamle kirke

S. Lorenzo in Lucina               (+)

Den blev opført i det 4. årh. over den romerske dame Lucianas hus. Der er foretaget store udgravninger under kirken. Ombygget i 1100 med tilføjelse af kampanile og søjleforhal.

 

Indenfor skal man se det 4. kapel i højre side Cappella Annunziata, som G.L. Bernini har udført for Fonsecaslægten, et af de mange portrætbuster (det inderste på højre væg) er udført af mesteren selv.

 

I forlængelse af VIA DI CAMPO MARZO, drejes til venstre ad VIA DE LEONE til LARGO FONTANELLA BORGHESE og PIAZZA BORGHESE med hovedindgangen til det kæmpemæssige Palazzo Borghese.

 

Palazzo Borghese

Paladset blev påbegyndt i 1560 og købt af den senere pave Paolo V (Borghese), der lod byggeriet færdiggøre omkring 1610. Selv om det ser lukket ud skal man spadsere ind i gården og se på herlighederne. Portneren vil brokke sig men spørg med et smil om tilladelse til at gå ind for "et foto".

 

G.L.Bernini: Lombardo Fonseca

Palazzo Borghese

Herefter følges VIA BORGHESE langs paladsets facade ned mod Tiberen. Hernede i den modsatte ende af hovedindgangen, var indgangen til familiens kunstsamling, der blev flyttet til VILLA BORGHESE i 1891. Nu bruges lokalerne af et firma, der sælger "ægte" tæpper og antikviteter, her bør man også gå indenfor og se resterne af fordums herlighed. H.C. Andersen har beskrevet paladset og Borgheserne palads i romanen "Improvisatoren".

 

Overfor indgangen til Galleria Borghese kan den voldsomme trafik krydse floden på PONTE CAVOUR, på dette sted lå indtil 1890'erne den travle flodhavn PORTA di RIPPETTA, der forsvandt da Tiberen omkring 1900 blev tæmmet af de høje betonmure.

 

Sløjfe

Fra Gallerie Borghese går man ind ad VIA RIPETTA til PIAZZA NICOSIA, hvor Giacomo della Portas fontæne står i al ensomhed omgivet af parkeret biler. Denne fortæne stod tidligere på PIAZZA DEL POPOLO indtil Valadier omlagde pladsen og flyttede den gamle fontæne. Herfra vendes tilbage til Palazzo Borghese.

 

Turen videre følger VIA DEL ARANCIO (bemærk det gode spisested Settimo all'Arancio i nr. 50) på bagsiden af paladset helt ud til CORSO'EN ved LAGO GOLDONI, hvor hjørnet udgøres af det store Palazzo Ruspoli.

Herfra fortsættes på den anden side af Corso'en forbi Ss. Trinitá degli Spagnuoli og videre i

 

Fontane di Pz. Nicosia

Via Condotti

For enden af denne gade ser man Den spanske Trappe og kirken Trinita Dei Monti, når dette perspektiv er "set" vil der være stor sandsynlighed for at opmærksomheden vil blive optaget af de utrolig mange fornemme modeforretninger, der tilsammen udgør et af Rom's fornemmeste indkøbsstrøg. De mest berømte butikker er blandt andet Betrami (lædervarer), Ferragamo (sko), Hermès og Gucci. I parallelgaden VIA BORGOGNONA ligger Laura Biagotti, Gianfranco Ferrè, Versace og Fendi, så alt der betyder noget inden for mode og haut couture er placeret inden for få hundrede meters spadseretur.

 

På turen op ad VIA CONDOTTI skal der undervejs bemærkes et par enkelte paladser:

            nr. 61 Palazzo delle Porta

            nr. 68 Palazzo dell'Ordine Malta.

 

Hvis man kan løsrive sige fra vinduerne kan man gøre en meget lille afstikker ved at smutte få meter til højre ned i VIA BOCCA DI LEONE og kikke på Palazzo Torlonia III.

 

Halvtreds meter før VIA CONDOTTI slutter lige overfor juvelerfirmatet "Bulgari" finder man den berømte Cafe Greco Antica, som blandt andet Casanova har skrevet om, men dette sted har også været mødested for adskillige skandinaviske kunstnere, på endevæggen hænger en tegning af H. C. Andersen. I Bulgari's hus havde Skandinavisk forening til huse indtil for få år siden, da det flyttede til Trastevere.

 

Få meter længere fremme ved en af Rom's mest kendte pladser - PIAZZA DI SPAGNA. Her rejser den Spanske trappe sit imponerende løb op mod kirken Trinita dei Monti med de karakteristiske tårne.

 

I det 17. årh. havde Spaniens ambassadør ved det Hellige Sæde hovedkvarter på pladsen, og området omkring pladsen blev anset for at være spansk territorium.

Til højre for trappen kan man besøge Keats hus, hvor den engelske forfatter Keats døde. I de små stuer er der mange minder om de store romantiske engelske forfattere. Til venstre for trappen ligger et andet minde fra den romantiske periode BARBINGTON's Tea-room. Her kan man for en god pris få dækket alle sine engelske "the-lyster".  

 

Midt på pladsen nedsænket under gadeniveau ligger Fontane della Barcaccia, der blev bygget i 1627 af Pietro Bernini med hjælp af den senere langt mere berømte søn G. L. Bernini. Bemærk pavevå­benmærket "bien" til erindring om den ædle giver pave Urbano VIII.

(Den spanske Trappe og Ss. Trinita dei Monti er omtalt på siden Tur 8: Fra Termini til Pz. del Popolo. Pladsens fontæne La Baccaccia er omtalt i afsnittet "Vandets Rom" på siden Acqua Vergine)      

 

Man forlader pladsen i højre side forbi den Spanske ambassade, Palazzo di Spagna. Foran dette palads ude midt på pladsen står på et højt fundament en søjle

 

Colonna dell'Immacolata

Den antikke søjlen der krones med en statue af den hellige jomfru blev indviet i 1857 til minde om Pave Pio IX's proklamation af doktrinen om "Den ubesmittede Undfangelse". Denne doktrin hævder, at Jomfru Maria var det eneste menneske i verden, der var født "uplettet af arvesynden". I 1950 blev læren om "Marias legemlige optagelse i himlen" fastslået som et dogme.

 

For enden af pladsen ligger det store

Colonna dell'Immacolata

Palazzo Propaganda Fide

Palazzo Propaganda Fide

Collegio di Propaganda Fide (kollegium for troens udbredelse, eller "Ministeriet for missionsarbejdet") blev bygget til jesuitterne i 1662-66, da ordenens magt var på sit højeste. Her har barokkens to ærkerivaler samarbejdet med den ydre udformning af paladset. Bernini har lavet den enkle facade mod PIAZZA DI SPAGNA og Borromini har skabt den herligt svungne del af facaden midt på VIA DE PROPAGANDA, den er stribet af brede piller, mellem hvilke vinduerne på første sal buer indad og det midterste fag buler ud. Et stift bånd deler stue og første sal, og gavlen over det konvekse midterste fag buer indad. Borromini's del blev udført i 1667 umiddelbart før han begik selvmord. Pave Urbano VIII's "bier" ses på facaden mod VIA DUE MARCELLI.

 

Turen fortsætter højre om paladset gennem VIA DE PROPAGANDA FIDE, der munder ud på pladsen foran kirken

 
 

 

S. Andrea delle Fratte

Kik op og se det smukke særprægede klokketårn, der er bemærkelsesværdigt for det indviklede arrangement af konvekse og konkave flader. Det er fantasifuldt udstyret med englekaryatider, flammende fakler der ligner isvafler og overdrevne volutter, som halvt sammenfoldede hjerter, der bærer en spids krone. Tårnet og kirkens kuppel er skabt af Borromini.

Indenfor ses et par af G. L. Berninis originale engle fra Ponte S. Angelo.

 

I huset overfor kirken boede Bernini stort set hele sit liv ved porten er der opsat en beskeden mindetavle om dette. Turen fortsætter ad VIA S. ANDREA DELLE FRATTE og holdes til højre ad VIA DEI NAZARENO, der på ca. 100 meter fører frem til indkøbsgaden VIA DEL TRITONE. 

S. Andrea delle Fratte - Tambur og campanile

Bemærk midt i gaden på højre side kan man under gadeniveau se resterne af to akvaduktbuer (Acqua Vergine Antica) og lige overfor på den anden side af gaden er der bevaret en rest af den øverste vandbærende del af akvadukten. Her løb vandet frem mod mostraen Fontane di Trevi

 

hvor man kommer ud til indkøbsgaden VIA DEL TRITONE. På pladsen overfor følger man gaden til højre VIA DELLA STAMPERIA. For enden af den smalle plads ligger

 

Palazzo Carpegna

Paladset har siden 15. årh. huset kunstnersammenslutningen Accademia di San Luca og idag findes der et mindre, men absolut seværdigt pinacoteca Museo di S. Luca med billeder af blandt andet Rafael, Tiziano og Rubens.

Paladset blev købt af en kardinal Carpegna i 1640, og da han forventede at blive pave ansatte han Borromini til at udarbejde et storslået ændringsprojekt. Kardinalen døde før han blev valgt, så af Borromini's projekt blev der kun udført den bagerste portvæg og noget af trappeløbet. Begge dele er bevaret.

Fontane di Trevi (Centraldelen)

Overfor palazzo Carpegna ligger PALAZZO DELLA STAMPERIA, der siden 1777 har huset det pavelige trykkeri. VIA DELLA STAMPERIA munder ud i den indeklemte plads, hvor Rom's og måske verdens mest berømte springvand har plads.

 

Fontana Trevi

Den nuværende fontæne var 122 år om at blive færdig til indvielsen i 1735. De centrale figurer er Neptun, flankeret af to tritoner, hvoraf den en kæmper for at styre en kæmpemæssig "havhest". Fontænen er afslutningen på Aqua Virgo, et af reliefferne har som motiv "sagnjomfruen viser kilden".

 

Fontænen er bygget op ad gavlen på Palazzo Poli, der er et af Roms gamle familiepaladser. Overfor fontænen ligger kirken Ss. Vincenzio ed Anastasio, der måske er mest kendt for at have Roms mest overdrevne barokfacade skab af Martino Longhi d.y. i 1650.

I dette område af byen er der adskillige muligheder for at stoppe tørst og sult. I gaden til venstre for fontænen VIA MAROTTE, er der adskillige pasta- og pizzamuligheder, et lidt mere spændende sted er Birreria og Antica pizzeria Er Buco.

 

Efter at have taget de obligatoriske fotografier fortsættes der forbi Ss. Vincenzio ed Anastasio ad VIA DEI LUCCHESI forbi PIAZZA PILOTTA og ind i VIA PILOTTA langs det kæmpemæssige bygningskompleks der udgøres af 

 

Palazzo Colonna  - festsalen

Palazzo Colonna

Man kan aflægge et besøg i en lille del af dette store palads for en af de gamle romerske familier. Efter flere forsøg lykkedes det endeligt for pave Martino V (Colonna), da han blev pave i 1425 definitivt at få flyttet pavestolen tilbage til Rom fra Avignon. En af hans første opgaver var at istandsætte familiepaladset og den lokale kirke Ss. Apostoli. Med denne pave begyndte den romerske renæssance.

Helt ude ved enden af Via Pilotta, hvor der er en gangbro fra paladset til haverne er indgangen til paladset. Desværre er der kun åbent om lørdagen, men så skal der også sættes tid af, for et besøg her, fortæller meget om den uhyrlige rigdom de adelige romerske familier var i besiddelse af.

I VIA PILOTTA findes bagindgangen til paladset, hovedindgangen er på modsatte side på PIAZZA Ss. APOSTOLI, her kan man få et kik ind i den smukke gård.

 
 

For enden af paladset på denne side findes Colonna-familiens kirke

 

Ss. Apostoli

Kirken er grundlagt i det 6. årh. men restaureret adskillige gange. Søjleforhallen blev tilføjet i slutningen af 1600 tallet, hvor Carlo Rainaldi tilføjede balustrade og statuerne af kristus og apostlene i 1681. Kirken blev stort set helt ombygget af Carlo Fontana i 1702-1714. Inden for kan man finde Canovas gravmonument (1789) over pave Clemente XIV.

 

Til venstre for kirken ligger Palazzo dei Santi Apostoli og overfor kirken ligger det store palads

 

Palazzo Chigi Odeschalci

Den oprindelige bygning tilhørte Colonna-familien, der solgte til kardinal Ludovico Ludovisi for hvem Carlo Maderno restaurerede ejendommen og grundlagde det store gårdanlæg. I 1657 blev paladset solgt til Chigi-familien fra Siena. I 1664 blev facaden restaureret af G. L. Berninis bror Luigi og Carlo Fontana. Den store mester havde udarbejdete tegningerne men han kunen ikke deltage i arbejdet, da har var i Frankrig for at arbejde i Louvre.

 

 

Fra pladsen fortsættes de få meter hen til PIAZZA VENEZIA og de velkendte busser, der bringer en "hvor som helst".

 

 

Palazzo Chigi Odeschalci

  Vil du læse om en af de øvrige byture så "klik" nedenfor  
 

Tur 1: S. Pietro og Vatikanet (tilslutning til tur 2)

Tur 2: Pantheon og Pz. Navona (tilslutning til tur 3)

Tur 3: Via Giulia, Ghetto, Campo di Fiori

Tur 4: Foro Trajani, Capitol og Monti

Tur 5: FraTermini til Porta Maggiore

Tur 6: Trastevere (tilslutning til tur 3)

Tur 7: Omkring Corsoen   

Tur 8: Fra Termini til Pz. del Popolo

Tur 9: Aurelians bymur           

Tur 10: Aventin og Testaccio (tilslutning til tur 6)

Tur 11: Fra Colosseo til Via Appia Antica

Tur 12: Romerske highlights                                       

Tur 13: De antikke seværdigheder