Romerske spadsereture

tur 4

Tekst

 

Tur 1: S. Pietro, Vatikanet

Tur 2: Pantheon, Pz. Navona

Tur 3: Via Giulia, Campo di Fiori

Tur 4: Foro Trajani, Capitol, Monti

Tur 5: FraTermini til Porta Maggiore

Tur 6: Trastevere

Tur 7: Omkring Corsoen   

Tur 8: Fra Termini til Pz. del Popolo

Tur 9: Aurelians bymur           

Tur 10: Aventin og Testaccio

Tur 11: Fra Colosseo til Via Appia

Tur 12: Romerske highlights

Tur 13: Antikke seværdigheder 

  

Foro Traiani, Capitol,

Foro Romano og  Rione Monti

 

Udgangspunktet er Lago Magnapolis, der ligger en stor rundkørsel mellem VIA NAZIONALE, VIA XXIV MAGGIO og VIA 4. NOVEMBER i nærheden af det store trafikale krydspunkt PIAZZA VENEZIA. Buslinjerne til stedet er  64, 75 og 170 fra Termini ellers bus til PIAZZA VENEZIA og til fods op ad VIA 4. NOVEMBER og her finder man indgangen til

 

Mercati Traianei

Dette store markedskompleks bygget af kejser Trajan omkring år 113, da Romerriget var større end noget tidligere og senere kendt imperium.

Der er adgang til markedskomplekset, der har rummet lokaler for den offentlige kornuddeling, fiskemarked og mange forretninger. Ovenover markedet rejser det mægtige Torre delle Milizie sig.

Tegning over Mercati Traianei

Mercati Traianei har været bygget i forlængelse af det underliggende Foro Traiano, hvis halvcirkelformede afslutning ligger op til markedet.

(Mercati Traianei og Foro Traiano er også beskrevet på siden Tur13; Antikkens Rom).

 

Når man forlader markedet går man til venstre og følger trapperne ned til PIAZZA DI S. MARIA LORETO. Her langs den nu nedlagte VIA ALESSANDRINA ligger de kejserlige fora bygget af henholdvis Trajan, Augustus og Nerva.

 

Det nærmeste på begge sider af gaden er

Foro Traiani

Dette er det nordligste af de kejserlige fora, der dannede hjertet i Romerriget. Midt gennem ruinerne af offentlige bygninger, forretningskvarterer, religiøse monumenter og templer ser man VIA DEI FORI IMPERIALI, der forbinder PIAZZA VENEZIA og COLOSEO.

 

Trajan's Forum blev bygget år 113 og var det største og mest overdådige af de kejserlige fora, på venstre side af vejen ser man afslutningen til Mercati Traianei.

 

Mercati Traianei - Via Biberatica

 

Mercati Traianeri.

I baggrunden Torre delle Militzie, det grønne område foran i højre side er nu udgravet.

 

På den højre side er der er et godt udsyn til de resterende dele af Trajans Forum med den kæmpemæssige Basilica Ulpia, der var ca. 170 meter lang.

 

Trajansøjlen blev rejst i år 112. I dens 29,78 meters højde snor et ca. 200 meter langt relief sig. Det fortæller om kejserens sejr over dacerne i Rumænien, en sejr der gav riget dets største udstrækning.

 

Går man forbi søjlen passerer man de to næsten-tvillingekirker Ss. Nome di Maria bygget i 1737 og S. Maria di Loreto bygget i 1507 af Antonio Sangallo d.y.

Efter Trajans Forum og kirkerne kommer man ud til den kæmpemæssige VIA DEI FORI IMPERIALI, hvor man med fare for liv og lemmer krydser denne "trafikflod", så man kommer over til foden af det kæmpemæssige, hvide nationalmonument.

 

Colonna Traiana

Monumento a Vittorio Emanuelle II

Monumentet blev påbegyndt efter Italiens samling i 1885 og stod færdigt i 1911 og rummer i dag Den Ukendte Soldats grav og museet for Italiens samling. Man kan komme op øverst i søjlegangen og se den imponerende udsigt over Rom og komme tæt på den store rytterstatue af Vittorio Emanuelle II.

Monumentet, der skulle ligne Fortunatemplet i Preneste har altid vakt debat og givet anledning til øgenavne som "gebisset" eller "skrivemaskinen".

Palazzo Venezia

Med ryggen til monumentet ser man ud på en af Roms trafikalt meget centrale pladser

 

Piazza Venezia

Modsat monumentet munder VIA DEL CORSO ud i pladsen, denne kommer fra PIAZZA DEL POPOLO, der var den nordlige indfaldsvej i Rom. I det lille palads på det venstre hjørne boede Napoleons mor indtil sin død i 1836.

 

Palazzo Venezia udgør pladsens venstre side. Det er tegnet af renæssancearkitekten Leon Battista Alberti omkring 1455 og regnes for det første verdslige renæssancepalæ i Rom. Det blev i 1564 skænket til den venetianske stat som ambassade og sæde for kardinalen ved S. Marco-basilikaen, der er bygget sammen med paladset. Fra balkonen midt på bygningens facade holdt Benito Mussolini en del af sine taler.

 

Paladset på højre side er fra 1911, og det har også en tilknytning til Venezia idet navnet er Palazzo delle Assicurazione di Venezia.

Herfra fortsætter man vejen rundt om monumentet hen til de to store trapper. Den første høje stejle fører op til kirken S. Maria d'Aracoeli, men man skal vælge den jævnt stigende trappe - Cordonata - der vogtes af to ægyptiske granitløver, der bruges som et par mindre fontæner. Trappen fører op til

Cordonata-løve

S. Maria d'Aracoeli og Cordonata til Capitol

 

Piazza del Campidoglio

CAPITOLHØJEN er den mindste og mest betydningsfulde af antikkens syv høje, som hjemsted for etruskiske templer og fra 500 fKr. for Tempio di Giove (Jupitertemplet). Senere byggede man omkring 30 andre templer, blandt andet i år 343 f. kr. Tempio Giunone Moneta (Juno tempel), hvor man lagde den Romerske mønt, så derfor hedder penge ofte "moneter".

 

Det man ser idag er Michelangelo's plads designet i 1538. Når man kommer op til de to dioskurer Castor og Pollux ligger rådhuset Palazzo Senatorio (Roms Rådhus) midtfor, Palazzo dei Conservatori til højre og Palazzo Nuovo (1655) til venstre og midt på pladsen står den pragtfulde rytterstatue af kejser Marco Aurelio (nu en kopi). 

 

Store dele af Palazzo Senatorio er bygget oven på resterne af det antikke Tabularium og Jupitertemplet. Rådhuset rummer udover de offentlige den store rådssal også kontorer for Roms administrative funktioner. Michelangelo har i trappekonstruktionen op til rådhuset anbragt to af de antikke fontæner forestillende flodguderne Nilen og Tiberen (kopier kan ses ved Dronning Luises Bro på Nørrebro i København).

 

 

"Tiberen"

"Nilen"

 

 

I de to paladser Palazzo dei Conservatori og Palazzo Nuovo findes de berømte Capitolinske museér med en enestående samling af antikke statuer, to fornemme staturer af pave Urbano VIII og pave Innocenzo X udført af G. L. Bernini, hertil kommer et fornemt Pinacoteca, med værker af bla. Caravaggio, Tizian, Rubens og Pietro da Cortona.

I en helt ny afdeling bagved Palazzo dei Conservatori ud mod den Tarpesiske klippe har man fritlagt dele af Jupitertemplet og opstillet den nyrestaurerede rytterstatue af Marco Aurelio. Dette er rytterstatuen over alle andre, så den bør man se. Traditionen fortæller, at når det sidste guld forsvinder fra statuen, så går Rom under. Måske derfor passes der meget på dette vidunder.

 

I gården til Palazzo Nuovo kan man se resterne af den antikke fontæne Marforio.

 

I afsnittet Kunstens Rom på siden Museer er der flere billeder og mere tekst om Museo Capitolino.

 

Lørdag formiddag er pladsen optaget af adskillige bryllupsselskaber, der skal hylde/se på de mondæne brudepar, der skal fotograferes efter den borgerlige vielse i Palazzo dei Conservatori. Hvis man har god tid er det en meget morsom oplevelse.

 

Fra pladsen er der et par sløjfer, der kan tages inden turen går videre:

Fontane Marforio - Palazzo Nuovo

 

 

"Torneudtrækkeren"

Palazzo dei Conservatori - Musei Capitolini

 

 

 

 

 

 

 

 

"Den døende Galler"

Palazzo Nuovo - Musei Capitolino

 

 

"Busto di Augusto"

Sala Imperatori - Palazzo Nuovo

Forum Romanum - Via Sacra

Sløjfe 1

 

Pladsen kan forlades ad vejen til højre for rådhuset ad VIA CAMPIDOGLIO ned til udsigten ned over Foro Romano og op over Palatin. Herfra følger man VIA TEMPIO DI GIOVE opad til udsigten fra den TARPEISKE KLIPPE, hvorfra man i antikken kastede de dødsdømte ud. Fra udsigtsstedet vender man tilbage til PIAZZA CAMPIDOGLIO, dette kan ske ved at gå gennem den bygning, der ligger for enden af VIA TEMPIO DI GIOVE mod Capitol.

 

Sløjfe 2

 

Pladsen kan også forlades i venstre side for enden af Palazzo Nuove ad trapperne, der fører op til kirken S. Maria d'Aracoeli. Denne kirke kendes fra det 7. årh. herinde findes et cosmatisk gulv og et overdådigt loft fra 1571. Inden for er der desuden følgende seværdigheder:

I muren til højre for indgangen:

* Donatello: Et gravmæle for G. Crivelli (1432).

I Capella Bernardino (sidste i venstre side)

* Pinturicchio: "Scener fra S. Bernardinos liv".

 

 

Foro di Cesare

Efter diverse sløjfer og museumsbesøg forlades pladsen ad VIA S. PIETRO IN CARCERE, man følger ikke kørevejen, men går ned ad trapperne hvorfra der er en ny storslået udsigt over FORUM med Arco di Septimo Severo buen lige i front (Herfra er der adgang til Foro Romano).

Ved foden af trapperne til venstre ligger

 

Det Mamertinske Fængsel

Det er et antikt fængsel i to underjordiske etager beregnet for dødsdømte fanger. I følge legenden skulle apostlen Peter være fængslet her, indtil han flygtede ud af Rom med mellemstationer ved S. Pietro in Vincoli og S. Domini que Vadis.

 

Lige overfor ligger

 

Ss. Luca e Martino

Kirken er i to etager og er bygget 1634 af Pietro da Cortona, den regnes for en af den romerske højbarok mest fuldkomne kirker.

Kirken er nærmere omtalt i afsnittet om Kirkernes Rom på siden Barokkens kirker.

 

Man går op mod VIA DEI FORI IMPERIALI i gaden mellem det Mamertinske fængsel og kirken. På venstre hånd ses Foro di Cesare og der drejes til højre ad VIA SALARA langs Fore Romano, hvor det er muligt at komme ned på Foro Romano.

Ss. Luca e Martino

Foro romano - Curia e Colonna di Foca

Hvis man ønsker at komme op på  Palatin skal der betales entre, og så findes indgangen på Via di S. Gregorio bagved Arcco di Constatino.

 

Sløjfe 3

 

Et besøg på Foro Romano og Palatin. 

Foro Romano blev anlagt i dalen mellem de to høje Capitol og Palatin omkring 616 f.kr. og det sidste monument blev rejst for kejser Focas år 608 (denne søjle ses stadig). I denne periode på 1200 år er der rejst bygninger og monumenter, der atter er forsvun­det ved nedrivning, brand, ombygning og kalkbrænding. Først i 1800-tallet begyndte man at udgrave systematisk, og under Mussolini tog udgravninger fart. Man valgte af propagandamæssige grunde kun at frit lægge de største og bedst bevarede ting.

 

Palatin var den første af Roms syv høje der blev beboet, fund angiver et tidspunkt imellem det 8. og 7. årh. fKr. Højen har som Forum en nærmest uoverskuelig mængde af seværdigheder, så der kræves speciallitteratur for en grundig gennemgang. Der har været tale om et mondænt boligkvarter med boliger for bla. senatorer, kejsere, goterkonger og adelsslægter.

På siden Tur 13: Antikke seværdigheder er der en kortfattet beskrivelse med kort af en tur på Foro Romano og Palatinerhøjen.

 
 

Turen  fortsætter med et besøg i Ss. Cosma e Damiano hvis indgang ligger ved siden af indgangen til Foro Romano.

 

Ss. Cosma e Damiano              (++)

Kirken blev opført af pave Felice IV i 527 i ruinerne af Vespasians Forum og Maxentius' mausolæum, og den blev indviet til de syriske lægemissionærer Cosma og Damiano. Den oprindelige indgang var gennem Tempio Romolo på Foro Romano.  Apsismosaikken fra det 6. årh. er et eksempel på den byzantinske stil i fuld udfoldelse i form og farveskønhed.

 

Fra kirken krydser man over VIA DEI FORI IMPERIALE til LAGO RICCI med

 

Torre de'Conti

Det er bygget omkring 1200-tallet.

 

Herfra er der flere muligheder for et "tilbagetog",

-           den nemmeste er 500 meter til fods mod PIAZZA VENEZIA og alle de centrale buslinjer.

-           den spændende er at gå bagom Torre de'Conti og fortsætte bagved kejserfora op ad VIA DE'CONTI til PIAZZA DE'CRILLO. På pladsen ligger Palazzo de'Crillo og hvis det er muligt at kigge inden for i gården, ligger der en flot fontæne oppe i 1. sals højde. Der fortsættes ad VIA DE'GRILLO ud til udgangspunktet LAGO MAGNAPOLI. Umiddelbart før man kommer hertil ses på højre side den højtbeliggende dominikanerkirke S. Dominico e Sisto med det fantastiske trappeløb op til indgangen.

Tempio Romolo og Ss. Cosma e Damiano

Ss. Domenico e Sisto - trappeløbet

-           den lange tilbagetur fører gennem det gamle og spændende Monti-kvarter mellem VIA NAZIONALE og VIA CAVOUR. Som navnet antyder er kvarteret særdeles kuperet med stejle gader på kanten af højen Esquilin. Denne tur kan kraftigt anbefales om ikke andet så på et andet tidspunkt, hvor man har tid og kræfter.

Gå bagom Torre de'Conti og ad VIA TORRE DE'CONTI og drej til højre ad VIA MADONNA DI MONTI i nr. 79 ligger det gode spisested Taverna Romana.

 

I krydset ved VIA D. SERPENTI ligger den smukke kirke

 

Madonna dei Monti

Kirken er fra 1540 og  nok mest kendt for sin smukke facade, der er skabt af Giacomo della Porta.

Fontænen 

Herfra starter der en lille krydstur ved at dreje til venstre opad VIA DEI SERPENTI forbi pladsen med den smukke fontæne udført af Giacomo della Porta, tilhøjre lige efter ved VIA D. ZINGARI op til PIAZZA D. ZINGARI og over i VIA CAPOCCI, der fører op til VIA PANISPERNA der fortsætter over i VIA S. MARIA MAGGIORE til VIA CAVOUR, der fører direkte mod PIAZZA CINQUECENTO og de mange buslinjer til hvorsomhelst.

 

 

Fontænen på Pz. Madonna dei Monti

  Vil du læse om en af de øvrige byture så "klik" nedenfor  
 

Tur 1: S. Pietro og Vatikanet (tilslutning til tur 2)

Tur 2: Pantheon og Pz. Navona (tilslutning til tur 3)

Tur 3: Via Giulia, Ghetto, Campo di Fiori

Tur 4: Foro Trajani, Capitol og Monti

Tur 5: FraTermini til Porta Maggiore

Tur 6: Trastevere (tilslutning til tur 3)

Tur 7: Omkring Corsoen   

Tur 8: Fra Termini til Pz. del Popolo

Tur 9: Aurelians bymur           

Tur 10: Aventin og Testaccio (tilslutning til tur 6)

Tur 11: Fra Colosseo til Via Appia Antica

Tur 12: Romerske highlights                                       

Tur 13: De antikke seværdigheder