Roms vand og fontæner

Tekst

 

-> Roms vand og fontæner

-> Acqua Vergine

-> Acqua Felice

-> Acqua Paola

-> Acqua Pia Marcia

-> Fontæner på gader og i gårde

-> Fontæner i alfabetisk orden 

ACQUA PAOLA  (1612)

 

Pave Paolo V satte med hjælp fra arkitekten Giovanni Fontana den antikke acqua Trajana istand. Vandet kommer fra Lago Bracciano 50 km.nord­vest for Rom, og ledes ind i byen fra Via Aurelia Antica, Porta S. Pancrazio og deler sig undervejs med en ledning til Vatikanet.

 

Mostra Gianicolo

Dette er afslutningsfontænen for Acqua Paola fra 1612. Fontænen er bygget af Giovanni Fontana og den har Moses­fontænen som forbillede. Carlo Fontana tilføjede det store bassin foran de små skåle.

 

Fontane Ponte Sisto

Den blev bygget af Giovanni Fontana i 1613 for pave Paolo V. Den har stået på den anden side af broen indbygget i en væg, men nu er den fritstillet. Oppe over femten trin står en enkelt bue, hvor vandet fosser ned i et kar.

 

Fontænerne på Piazza Navona

Fontænerne i nord- og sydenden af pladsen er de ældste og bygget af Giacomo della Porta i 1575, medens midter­fontænen var et primitivt drikketrug til heste.

Mostra Acqua Paola - Gianicolo

Fontane di Ponte Sisto

I den sydlige ende er de oprindelige tritoner opstillet som fontæner i Borgheseparken, og de nuværende er dårlige efterligninger. Midterfiguren "Il Moro" er måske en Neptun tillægges Bernini.

Den nordlige fontæne kaldes NEPTUN-fontænen, figurerne er fra det nittende århundrede. Fontænen på midten af pladsen FONTANE QUATTRO FIUME er den mest berømte og kræver den største opmærksomhed. Fontænen skal symbolisere de dengang fire kendte verdensdele, med floderne Donau (hesten); Ganges (slanen); Nilen (løven) og Rio de La Plata (bæltedyret). Den er opført af Bernini i årene 1648-51, og regnes for den største triumf indenfor fontæne­kunsten. Obelisken der pryder dette fabelagtige springvand er hentet af Domitian i Syene og flyttet til Cirkus Maximus på Via Appia omkring 309 e.kr. Her blev den fundet i 5 stykker af Sisto V, men den fandt først anvendelse da pave Innocens X befalede, at den skulle indgå i FONTANE DEI FIUMI, på Domitians gamle stadion.

 

Fontænerne på Piazza Farnese

De to store kar er badekar fra CARRACALLA's termer, de blev fundet i 1466. De blev og opstillet på pladsen af pave Paolo III (Farnese), bygherren til det store Palazzo Farnese. Først i 1627 blev de omdannet til tvillingefontænerne. Midteropsatserne er skyldes Girolamo Rainaldi.

 

Fontana di Quattro Fiume (detalje af figur mod S. Agnese)

 

Fontane del Mascherone

Via Giulia

Fontane del Mascherone (1626)

Murfontænen i VIA GIULIA med det gådefulde ansigt, svarende til Bocca della Verita og murfontænen ved S. Sabina på Aventin er tegnet af Girolamo Rainaldi. Når der var karneval med hestevæddeløb i VIA GIULIA sprang fontænen med vin.

 

Fontane del S. Andrea delle Valle

Udført i travertin af Carlo Maderno i 1614 for pave Paolo V (Borghese). Den svære stamme, der bærer den mindste kumme er forsynet med pavefamiliens våbenmærker, grif'en og ørnen. Fontænen stod oprindeligt i Borgo-kvarteret, men blev flyttet hertil, da man under Mussolini udførte de store rydninger til VIA DELLE CONCILIAZIONE.

 

Fontane Piazza S. Maria in Trastevere

Den er bygget af Carlo Fontana omkring 1692. En smuk fontæne med et middelalderligt præg, en sekstrinstrappe fører op til det ottekantede bassin, hvor der i hjørner­ne er opsat store muslingeskaller. I midten af bassinet en typisk Giacomo della Porta sokkel, der bærer den lille kumme, hvor fire ulvehoveder hælder vand i Fontanas muslinger.

(Carlo Fontana er bror til Dominico Fontana, der omtales i KUNSTNERNES ROM. Carlo Fontana bygger flere fontæner og andre arbejder i denne periode blandt andet den venstre fontæne på Peterspladsen.)

Fontane di Piazza in Trastevere

La Fontana del Prigone

Via Luciano Manara

 

Fontane di S. Cecilia

Den er udført i 1929. Midt i et stort bassin står en kæmpemæssig krukke fra en af de romerske badeanstalter.

 

La Fontane del Prigone

Oprindelig blev fontænen opstillet i pave Sixto V's Villa Mentalto, der optog et stort landområde ved det nuværende Termini. Villa blev solgt i 1696 til kardinal Negroni sog siden solgt til prins Massimo, der ejede den indtil 1870. Da det store landområde blev nedlagt efter Italiens samling, blev fontæner, statuer og anden udsmykning flyttet i magasiner eller til andre steder. La Fontane del Prigone blev opstillet i Trastevere helt op mod skrænten til Gianicolo i VIA LUCIANO MANARA.

 

Amfora-fontænen (1926)

På Piazza dell'Emporio lige ved Ponte Sublico står denne fantasifulde fontæne, opbygget som en stabel antikke amforaer. En amfora var en af de antikke måleenheder, og heri blev der fragtet vin, olie, oliven og andre fødevarer til den antikke storby.

Lidt inde i kvarteret kan man finde Roms's ottende høj MONTE TESTACCIO, det godt fyrre meter høje "potteskårsbjerg", hvor århundredes ituslåede amforaer blev henkastet.

(Monte Testaccio og byområdet Testaccio er omtalt i afsnittet "Romerske rundture" tur 10.) 

 

Fontane di Anfore

Testaccio

 

Tvillingefontænerne på Piazza S. Pietro in Vaticano

Dette er måske de mest berømte fontæner i verden. De er ikke opført på samme tid, den nærmest Vatikan-paladserne blev påbegyndt af pave Innocenzo VIII i 1490 og færdiggjort under pave Alessandro VI, der opsatte Borgiaernes våben fire forgyldte kugler, der dog blev fjernet efter hans død. Den blev ombygget af Maderno i 1610 i forbindelse med, at Acqua Paola blev ført til Vatikanet. Ved denne ombygning fik den en større kumme og den øverste lille blev vendt om så vandet strømmer ned i det store bassin. Ved denne lejlighed blev den udstyret med Borghese-familiens våbenmærke en ørn og en drage. Fontænen og obelisken delte pladsen alene indtil pave Clemente X (1670-1676) ønskede mere symmetri på Bernini's plads, så han bestilte Carlo Fontana til at kopiere Madernos fontæne. Denne blev udsmykket med Altieri-familiens våben - en stjerne.

 

 

Hvis du vil læse mere om akvadukterne og deres fontæner i Rom så "klik"

-> Acqua Vergine

-> Acqua Felice

-> Acqua Paola

-> Acqua Pia Marcia

-> Fontæner på gader og i gaarde

-> Fontæner i alfabetisk orden

Madernos fontæne på Piazza S. Pietro