Byer i Toscana

Lucca

Tekst

 

* Ture i Lucca

* Tur1 i Lucca

* Tur2 i Lucca

* Spis, drik og sov

* Noter til historien

* Kunstnerne i Lucca

 

 

Noter til historien

Ligurer og etrusker slog sig ned i dette område på sletten ved floden Serchio, hvor man har påvist bebyggelser fra det 3. årh. fKr. med navnet ”luk” (etruskisk for sump). Området blev overtaget af romerne i 177 fKr. som militærlejr ved knudepunktet mellem de vigtige romerske veje Via Cassia og Via Aurelia, der forbandt Rom med Gallien og Spanien. Byen fik i år 89 fKr borgerrettigheder som et ”municipium”. Militærbyens skakbrætsagtige gadeforløb kan fortsat ses i nutidens gadebillede. Hovedaksen i nord-syd retningen (Cardo) udgøres i dag af Via Beccheria og Via del Moro, den øst-vestlige akse (decumanus) udgøres af Via San Paolino og Via Santa Croce. Cardo og Decumanus skar hinanden på forum i dag Piazza San Michele. Uden for bymuren lå amfiteateret.

 

Cæsar, Pompejus og Crassus mødtes her i år 56 fKr. for at forlænge deres alliance ”triumviratet” med yderligere fem år. Næsten 200 senatorer samt guvernører fra Sardinien og Spanien kom til Lucca for at tale med Cæsar. Det blev aftalt, at Pompejus og Crassus skulle være konsuler i det følgende år, samt at Cæcar fik forlænget sit styre over Gallien i yderligere fem år.

 

Allerede i år 47 kom kristendommen til Lucca med biskop Paulinas, en af Peters disciple. Det er en almindelig antagelse, at Lucca var den første italienske by til at konvertere til kristendommen.

 

I 568 valgte longobarder høvdingen Tuscia Lucca som deres hertugsæde, da byen havde den bedste forbindelsesvej til den longobardiske hovedstad Pavia. Også under Frankerne forblev byen centrum i Tuscia, hvor beliggenheden ved Via Francigena og søhandelen (via havnen i Pisa) hjalp det økonomiske opsving på vej.

Lucca tilbød luksusvarer som bladguld, brokade og silke til hele Europa og Orienten. Indtil slutningen af 1000-tallet var den velhavende by hjemsted for det eneste møntprægested i Mellemitalien.

Byen blev selvstændig 1119 og gennem middelalderen ernærede man sig ved produktion af klæde og kobbervarer. I denne periode omkring 1100-tallet blev der opført adskillige af byens romanske kirker. Der blev dog ikke bygget et egentligt rådhus, da ”consiglio generale” residerede i et privatpalads, der lå på det nuværende Piazza Napoleone.

 

I 1206 udvidede man den romerske mur således at S. Frediano og S. Maria Forisportam kom inden for muren. Da byen samtidig forsøgte at anlægge en havn ved Viareggio kom det til flere krige med Pisa, de blev først afsluttet i 1284, da Genova greb ind i konflikten.

 

I begyndelsen af 1300-tallet begyndte Firenze at blive en stor rival indenfor handel og industri. Mange håndværkere udvandrede til Firenze og Venezia og de tog flere produktionshemmeligheder med sig, så inden for en kort periode mistede Lucca monopolet inden for flere industriområder fx bearbejdning af ædelmetal. I 1314 var der store uroligheder i byen. I 1314 udbrød der en form for borgerkrig mellem de store familier, der enten var tilhængere af kejseren eller af pavestolen. Dette svækkede bystyret, så pisaneren Uguccione della Faggiula kunne overtage magten i byen. Denne blev dog snart (1316) overtaget af den succesfulde condottiere Castruccio Castracani, der kom til at beherske store områder i det vestlige Toscana. Efter Castruccios død i 1328, blev byen indtaget af republikken Pisa. Kejser Karl IV gjorde i 1369 på ny byen til en selvstændig republik.

Paolo Guinigi

 

Elisa Baciocchi

 

Efter 1400 var der fred og økonomisk opsving under købmanden Paolo Guinigis herredømme (”Signora”). I 1430 blev republikken genoprettet.

 

I begyndelsen af 1600-tallet påbegyndte man bygningen af den ny store bymur, dette store fæstningsanlæg med sine elleve bastioner blev færdigt i 1645. Denne 30 meter brede og 12 meter høje jordvold skulle beskytte byen skulle beskytte byen mod artilleribeskydning, dette blev dog aldrig aktuelt, til gengæld har den beskyttet byen mod oversvømmelse fra floden Serchio.

 

Byen forblev en selvstændig byrepublik frem til 1799, hvor Napoleon omdannede, den til et hertugdømme for sin søster Elisa Baciocchi. Efter Napoleons fald blev byen ved Wienerkongressen (1815) igen et selvstændigt hertugdømme med Marie Luisa del Bourbon Parma som regent. Hendes søn Ludovico lod i 1847 byen indlemme i storhertugdømmet Toscana, der allerede i 1860 blev en del af det forenede Italien. Alt i alt en lidt søvnig historie.

 

 

 

7. december 2010 / ot

 

Marie Luisa de Bourbon