Kunstnernes Rom

Tekst

 

-> Bramante, Donato

-> Michelangelo

-> Rafaello

-> Giacomo della Porta

-> Fontana, Dominico

-> Caravaggio     

-> Maderno, Carlo

-> Cortona, Pietro da

-> Bernini, Gian Lorenzo

-> Borromini, Francesco

-> Andre kunstnere

 

Donato Bramante

Donato Bramante (1444-1514 ) blev uddannet som maler i sin fødeby Urbino. Der er kun bevaret meget få af hans billeder, det mest berømte er "Kristus ved søjlen", der kan ses i Museo Brera i Milano. Kobberstiksamlingen i København har en af hans tegninger. Han arbejdede mest som arkitekt og regnes for en af renæssancens betydeligste. Hans kunstneriske virksomhed begyndte i Milano, hvor han blandt andet i 1492-98 skabte koret i S. Maria delle Grazie som en videreudvikling af Leonardo da Vinci's arbejder med en  centralkirkeplan. Han flyttede til Rom i 1499, da franskmændene overtog styret i Milano efter Sforza-slægten. I Rom indledte han højrenæssancen inden for arkitekturen, da han i 1502 byggede den helt epokegørende rundbygning Il Tempietto. Herefter blev han ansat af pave Giulio II for at nedrive den gamle Peterskirke-basilika, og udarbejde en plan til den nye S. Pietro. Denne tænkte han som en centralkirke, et græsk kors med fire korsarme og forsynet med en en stor halvkugleformet kuppel omgivet af fire mindre kupler. 

 

Værker i Rom

 

S. Pietro in Montorio

-  Il Tempietto i gården til S. Pietro in Montorio op ad højen mod Gianicolo. Det lille tempel er bygget der, hvor man i renæssancen fejlagtigt troede, at apostlen Peter var blevet korsfæstet. Den lille bygning er et af renæssancens ypperste eksempler på harmonisk fortolkning af den klassiske arkitektur. Den skønhed skyldes udelukkende de harmoniske proportioner, hvor forholdet mellem højde og bredde i underetagen gentages i næste etage. Søjlegangen er i den toscanske stil, og anvendt her for første gang i romersk kirkebyggeri.

 

Donato Bramante (1444-1514)

ukendt kunstner

S. Maria delle Pace - Bramantes klostergård

S. Maria della Pace

Kirken blev opført i 1482. Klostergården var Bramante's første større værk i Rom, den blev tegnet i 1500-04, og i 1504 tegnede han den sekskantede tilbygning med kuppel og lanterne. Klostergården er fuldendt i sine harmoniske proportioner, hvor den nederste etages rektangulære piller, bærer buerne. Første etage er et åbent galleri med joniske søjler, der løber i fortsættelse af de firkantede. Det hele afsluttes med en romersk arkitrav.

 

S. Maria del Popolo.

Her har Bramante i 1506-1507 udbygget apsis og tegnet kassetteloftet.

 

Via Lungara

I sit arbejde som pavelig arkitekt, har han også virket som byplanlægger. Et resultat er Via Lungara, der ligger i Trastevere og løber parallelt med Via Giulia på den anden side af floden. Gaden danner sammen med Ponte Sisto fra 1474 en snorlige adgangsvej til Borgo-kvarteret og Vatikanet gennem Porta S. Spirito.

S. Pietro in Montorio - Il Tempettio

Bramante - tegning af S. Pietro

nederst en medalje med motivet

Castel S.Angelo

Her har han tegnet Giulio II's loggia.

 

Oratorio di S. Giovanni in Oleo

Den lille ottekantede bygning, der i 1509 er bygget det sted, hvor legenden siger, at kejser Domitian (81-96) lod apostlen Johannes nedsænke i kogende olie. Da han ikke tog skade af det, blev han benået og forvist til en græsk ø.

 

Palazzo della Cancelleria

Bramante har deltaget i planlægningen af pala­dsets gård. Ved bygningen var det nødvendigt at ombygge kirken S. Lorenzo in Damaso. I denne sammenhæng flyttede Bramante kirkens antikke søjler ud i gården og kirkens retning blev vendt.

 

 

 

Pal. Cancelleria - gården

  Hvis du vil læse om en af de øvrige kunstnere så "klik" nedenfor  
 

-> Bramante, Donato (1444-1514)

-> Michelangelo (1475-1564)

-> Rafaello (1483-1520)

-> Giacomo della Porta (1540-1602)

-> Fontana, Dominico (1543-1607)

-> Caravaggio (1573-1610)        

-> Maderno, Carlo (1556-1629)

-> Cortona, Pietro da (1596-1669)

-> Bernini, Gian Lorenzo (1598-1680)

-> Borromini, Francesco (1599-1667)

-> Andre kunstnere