Berlin

Ture i Byen

Tekst

 

* Forsiden

* Tur1 - Prenzlauer Berg

* Tur2 - Unter den Linden

* Tur3 - Kurfyrstendamm

* Tur4 - Nicolaiviertel

* Tur5 - SpandauerVorstadt

* Tur6 - Kreutzberg

* Spise- og drikkesteder

* Årstal og historie.

* Navne i Berlin

 

 

 

Tur 6

Kreuzberg

Kreuzberg er et lille kvarter, hvor befolkningen består af en femtedel udlændinge, hvor en stor del er tyrkere. Det var et nedslidt kvarter med billige boliger, som først tiltrak tyrkiske og jugoslaviske fremmedarbejdere og dernæst kunstnere. Med murens opførsel forsatte forfaldet, fordi Kreuzbergs østlige del blev omgivet af muren på tre sider. De der kunne søgte mod mere centrale dele af byen, men mange andre kom til og nu er bydelen meget tæt befolket, tre gange byens gennemsnit.

På trods af nedslidning er Kreuzberg en levende historisk bydel i Berlin med store dele af ”Gründertidens” arkitektur i behold, og med ”Den internationale Byggeudstilling” (IBA) i 1979 blev byplanlægningen lagt an på, at nye bygninger skulle afstemmes med de traditionelle blokrande.

Kreuzberg er berømt som hjemsted for ”de ekspressionistiske malere”, rockgrupper og den politiske radikalisme. Men det er blevet en central bydel.

 

På slutningen af tur 2 fra Potsdammer Platz krydser man ind i den nordlige del af Kreutzberg med Martin-Gropius-Bau, Topographi des Terros, Checkpoint Charlie og Jüdisches Museum. Denne tur eller ture ligger i forlængelse af tur 2 og kan egentligt opdele i to dele. Første del med udgangspunkt ved Görlitzer Bahnhof og andel del med udgangspunkt ved bahnhof Kottbusser Tor.

 

Turen:

Udgangspunktet er Görlitzer Bahnhof (U 1 og 15U fra Wittenberg Platz). Hvor man fra Wienerstrasse går over i Oranienstrasse (Kreutzbergs hovedgade) og ved Heinrichplatz holdes der til højre frem mod Mariannenplatz. Pladsen blev anlagt af Peter Joseph Lenné i forbindelse med etableringen af denne bydel i 1853 (Lenné var havearkitekt og generaldirektør for de kongelige-preussiske haver. Han har skabt parkerne omkring de mange slotte, der blev tegnet af Schinkel og hans elever). Pladsen har været ombygget flere gange, men efter Anden Verdenskrig, hvor den blev hårdt ramt, er den ført tilbage til nær det oprindelige.

 

 
 

 Langs pladsens vestside ligger

·                Künstlerhaus Bethanien.

Oprindeligt opført som hospital i den nye bydel mellem 1845-47 efter tegninger af Theodor Stein. De to ottekantede tårne er opført af August Stüler (se omtale af ham i afsnittet om navne). Bygningen fungerede som hospital indtil 1970, hvor den skulle have været nedrevet, men en græsrodsbevægelse reddede den arkitekturhistoriske bygning. Den bruges nu til en række kulturelle formål, hvor der er udstillingsrum, arbejdsrum til kunstnere, teater og meget mere.

 

Tilbage til Oranienstrasse, hvor der holdes til højre. Kvarteret på højre side mellem Adalbertstrasse og Oranienplatz ser det gamle kvarter

·                SO 36 Viertel. Wienerstrasse

Dette er det gamle Kreuzbergs hjerte, hvor man tidligere fandt udgangspunktet for de traditionelle 1. Maj parader.

 

Oranienplatz

Her udkæmpede den 1. maj 1994 flere revolutionære fraktioner et stort gadekampsslagsmål, som politi og myndigheder havde svært ved at stoppe.

 

Fra Oranienplatz eller Oranienstrasse skal man finde ned til Kottbusser Tor. Der er flere gode muligheder:

Fra Oranienplatz ad Erkelenz Damm ned til Ritterstrasse, herfra til venstre hen til Kottbusser Tor.

Fra Oranienstrasse kan man gå ad Adalbertstrasse, her finder man midt i gaden ”Stadsbibliotek” og lidt længere fremme

 

·                Kreutzberg Museum (Adalbertstrasse 95A)

I 1991 blev dette ”Heimatmuseum” for byudvikling og socialhistorie etableret i en gammel restaureret fabriksbygning. Udover en lokalhistorisk samling har museet ofte særudstillinger etableret af ”das Kreuzberger Antifaschistiche Gedenktafelprogamm”, som forsker i Kreuzbergs historie og udvikling.

 

Kottbusser Tor

bygget i 1969-74. I 1987 var der på dette sted store sociale uroligheder. På Lauritzer Platz nedbrændte et supermarked, på stedet er rejst en ny moské.

Se markederne ved kottbusser Tor, de forskellige Imbiss og tyrkiske kolonialforretninger

 

Fra Kottbusser Tor går man under U-bahn til Kortbusser Strasse, fortsætter over Landwehrkanal og før Schinkelstrasse er man ved

·                 Türkenmarkt

Markedet finder sted tirsdag + fredag 12-18. Navnet er ikke diskriminerende men beskriver lydniveauet og overfloden af varer på det farverigeste og smukkeste af Berlins markeder, hvor der fås alskens madvarer, stof, porcelæn og tøj.

                                                           

Herfra skal man finde over til Hallesches Tor. Der er flere muligheder alt efter temperament og ”spadsereturslyst”.

Den korteste er tilbage til U-Bahn Station Kortbusser Tor og med tog 2 stationer til Hallesches Tor.

 

En kortere spadseretur følger U-bahn fra Kottbusser Tor til venstre ad Skalitzer Strasse, over Wassertor Platz og videre ad Gitschiner Strasse frem til Hallesches Tor.

 

En lidt kringlet spadseretur går tilbage til Landwehrkanal, over broen og til venstre ad Frankelufer til Böckler Park, hvor man følger stien langs kanalen gennem parken ud til Prinzen Strasse. Her holdes til venstre, over Landwehrkanal og til højre ad Carl-Herz-ufer og igen til højre ad Johanniterstrasse frem til Blücher Platz, så til højre ad Lindenstrasse og til venstre ad Waterloo Ufer og Hallesches Tor.

 

En Kreuzberg tur kunne godt tage sit udgangspunkt ved Hallesches Tor, hvor der på hver side af U-bahn linjen ligger flere seværdigheder. På siden ved Gitschiner Strasse finder man

 

·                Mehring Platz

Pladsen blev grundlagt under Friedrich Wilhelm I (soldaterkongen) som en Rondell, samtidig fik kongen anlagt Pariser Platz (rektangel-quarrée) og Leipziger Platz (oktogon).

 

Ved Waterloo Ufer, Blüchers Platz

·                Heilig-kreuz-kirche

Kirke opført i teglsten med en imponerende stor kuppel.

·                Amerika Gedenk-bibliotek

Den svungne bygning er opført i 1954 for donationer fra USA.

 

Bagved Amerika Gedenk-bibliotek op til Blücherstrasse og Mehringdamm finder man det første af to store kirkegårdsanlæg, der i alt omfatter fem af Berlins ældste begravelsespladser med omkring 80.000 bisatte. Det andet anlæg finder man ved Marheinekeplatz og Bergmannstrasse, hvortil man kommer senere på turen.

 

·                Kirkegårde ved Hallesches Tor

Her ved Mehringdamm ligger kirchhof Jerusalem og Neu Kirchhof. Det store anlæg prydes af mindesmærker fra barok, klassicisme, biedermeier og jugendstil udført af kunstnere som K. F. Schinkel, Schadow. Blandt de mere kendte bisatte er G. von Knobelsdorff (1699-1753) arkitekt for Friedrich den store, arkitekten David Gilly (1748-1701) lærer for K. F. Schinkel, Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847), E.T.A. Hoffmann (1776-1822) og Adelbert von Chamisso (1781-1838).

 

Overfor kirkegården langs Mehringdamm ligger Rathaus Kreuzberg (Skatteforvaltningen). Det grå bygningskompleks med murtinder og hjørnetårne var fra 1853 Den preussiske dragongardes tidligere kaserne. Kik ind i den smukke gård, hvor der engang blev ekserceret. De tidligere staldbygninger er blevet smukt restaureret.

 

Både Waterloo Ufer og Blücherstrasse løber ud i Mehringdamm, der følges til venstre langs kirkegården til Yorckstrasse (Yorck var helt i krigene mod Napoleon), hvor der holdes til højre.

·                S. Bonifacio

Denne meget smalle kirke med to tårne midt i rækken af boligblokke blev opført i 1907 af Max Hasak. Bag facaden ligger ikke kun kirkeskibet men også en smuk beplantet indre gård omgivet af boligejendomme.

 

·                Riehmers Hofgarten (Yorckstrasse 83-86)

Hofgarten med sine 18 femetagers boligejendomme er opført 1881-1899 i flere byggefaser af murermester W. F. A. Riehmer. Gründertiden har her trukket på senklassiscismens og renæssancens formsprog. Det er stadig et fredfyldt boligområde med håndværksvirksomheder midt i storbyen.

Går man gennem hovedindgangens rundbueportal ind i den indre gård, finder man smukke gårdfacader med karnapper, risalitter og balkoner, og havelygter oplyser haven som en fredfyldt oase.

 

Fra Yorckstrasse til højre ad Grosse Beerenstrasse ned til Kreuzberg Strasse og

·                Viktoriapark.

Denne nyromantiske park blev anlagt (1888-1894) på byens højeste høj og krones af nationalmonumentet for Frihedskrigene (1813-15) mod Napoleon. Det gotiske spir, som er et værk (1817-1821) af K. F. Schinkel, prydes af et kors, som har givet kvarteret navn. Parken blev indviet på syvårsdagen for indmarchen i Paris.

 

En omvej

Hvis man fra Victoria Park vender tilbage til Mehringdamm og holder til højre er der ikke langt til den sagnomspundne flyveplads ”Tempelhof lufthavn”. Erns Sagebiels voldsomme bygning fra 1935-39, der af arkitekter er kaldt ”The mother of all airports”. Tempelhof blev hjertet for luftbroen efter delingen af Berlin. Den blev lukket i 2008 og er siden blevet brugt til messer, udstillinger og koncerter. Der er åbent alle dage 10.00-22.00.

 

Fra Kreuzbergstrasse krydses Mehringdamm over i Bergmannstrasse. Men først en lille tur forbi Mehringdamm nr. 61

·                Schwules Museum

åbent 14.00 – 18.00, lukket tirsdag

Museet for bøsser (schwules) og lesbiske (lesben). Indtil nazisterne kom til magten, havde BerlinEuropas største homoseksuelle samfund. Efter krigen fortrak de til Schöneberg i Vestberlin. I DDR var Østberlin den enest by, hvor de blev tålt.

 

Fortsæt ind i Bergmannstrasse, hvor møder man 1800-tallets byplanlægning med en streng blokrandsbebyggelse. Kig ind til venstre i Notitzstrasse med de smukke senklassicistiske facader med balndt andet gavlrisalitter, kronede af statuer og i parallelgaden Arndtstrasse med bygninger i prangende nybarokke formere fra 188o’erne. Fra Arndtstrasse kommer man til områdets hjerte Chamisso Platz. En charmerende idyl midt i byen med toppede brosten, gaslygter, en gammel vandpost og huse med ny-renæssance facader i bløde pastelfarver. Denne perfekt renoverede firkant fra kejsertiden kan blot byde på to restauranter, men ofte på en filmoptagelse. På pladsen er der økologisk marked om lørdagen.

Fra Chamissi Platz ned til Fidicinstrasse med det nygotiske vandtårn fra 1888, her holdes til venstre hen til Friesenstrasse, hvor der igen holdes til venstre hen til Marheinekeplatz.

 

·                Marheinekehalle

Bygningen i teglsten, glas og stål blev taget i brug 1892 som den næstsidste af Berlins førhen 15 markedshaller. Efter den sidste renovering stråler den i fordums glans, mere end blot et indkøbssted men også et travlt mindesmærke.

 

Fra Marheinekeplatz og Bergmannstrasse skal man måske aflægge et besøg på det store kirkegårdsanlæg.

 

Forlader man Marheinekeplatz ad Mittenwalderstrasse er der ikke mange meter til U-bahn station Gneisenaustrasse, hvorfra man kan komme tilbage til Mehringdamm og Hallesches Tor.