Firenze

Noter om kunstnerne

Tekst

 

De 17  kunstnere ordnet kronologisk efter deres fødselsår

 

* Giotto Bondone

* Brunelleschi

* Ghiberti

* Donatello

* Luca Della Robbia

* Fra Angelico

* Masaccio

* Leon Battista Alberti

* Filippo Lippi 

* Andrea Castagno

* Benozzo Gozzoli 

* Andrea Verrocchio 

* Botticelli  

* Ghirlandaio  

* Michelangelo  

* Andrea del Sarto

 

Paolo Uccello  (1397-1475)

 

Paolo Uccello var elev i Ghiberti's værksted fra 1407-1415. Den moderne kritik er tilbøjelig til at undervurdere Uccello, men ikke desto mindre optræder han i Alberti's ”Trattato della pittura” fra 1435, som en af de fem store genier, hvis arbejder var en del af grundlaget for renæssancen.

 

Uccello var lidenskabeligt optaget af perspektivets og billed­geometriens problemer. Hans mange perspektivstudier var grundlaget for en hel række af hans samtidige for eksempel hans venner Donatello og Masaccio, og han fik afgørende betydning for de kunstnere, der fulgte efter ham. Beklageligvis er der kun bevaret ganske få af hans værker, og flere af dem er i en meget dårlig tilstand. Han er mest berømt for sine store slagscener, i hvilke han gav sin fantasi frit løb og arbejdede med de mest indviklede og komplekse kompositionelle og rumlige problemer.

 

Værker i Firenze:

 

Duomo -  S. Maria del Fiore        

På inderfacaden:

-   Et malet ur (1443), hvor der er placeret profethoveder i hvert hjørne.

-   To glasmosaikker: "Kristus fødsel" og "Kristus opstandelse".

På venstre langvæg:

-   Freske af "Condottiere John Hawkwood" (1436). Hawkwood havde kommandoen over de florentinske tropper, der vandt slaget ved Cascina i 1364. Rammen om billedet er tilføjet ved en restaurering i 1524.

Paolo Uccello: Selvportræt

Ucclello,s ur

Duomo - Firenze

 

Galleria degli Uffizi

-   "Slaget ved San Romano". Det store slag mellem Siena og Firenze, har Uccello beskrevet i tre store billeder, visende episoder fra slaget. De tre billeder der tidligere udsmykkede den store sal i Palazzo Medici, er nu delt så et hænger på Louvre, et på National Gallery i London, medens det sidste hænger på Galleria degli Ufizzi. Er er motivet "Bernadino della Ciorda smides af hesten".

 

S. Maria Novella

På væggene i Chiostro Verde, klostergården er der udført en række fresker i en blanding af abstrakte og realistiske dele, hvor motiverne er fra skabelseshistorien: de første mennesker, syndefaldet, syndfloden med Noah der modtager palmekvisten og Noah's drukkenskab. Denne serie fresker har helt afgjort inspireret Michelangelo til motiverne i Det Sixtinske Kapel i Rom.

Udenfor Firenze finder man et stort antal værker i Urbino (Galleria Nazionale delle Marche) og i Prato's domkirke, hvor han har udført en freskoserie om Maria's liv.

 

 

2. september 2009 / ot

detalje fra Slaget ved San Romano

galleria degli Uffizi